Itt a friss rendelet a korlátozásokról

Ezt olvasta már?

Mindenki óvta a nyitástól a briteket, de egyelőre visszaszorulóban a járvány

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában országszerte 36 389 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív. Múlt pénteken ennél 15 481-gyel...

Fél, hogy megfigyelik? Attól még megteszik

Bizonyára volt már olyan élménye, hogy beszélt valakivel mondjuk arról, hogy gumimatracot szeretne venni, és egyszer csak a semmiből, hirtelen matrachirdetések sorjáztak a mobilján,...

Szabadnapot kapnak az oltásért a románok

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók - az állami és versenyszférában egyaránt - egy-egy fizetett...

Államtitkár: növelni kell Magyarországon az átoltottságot

György István hozzátette: járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de ez egy pillanatnyi állapot, hiszen aggasztó hírek érkeznek a magyarok által kedvelt, turistacélpontnak...

Ez többek között kimondja:

A Kormány – az Operatív Törzs javaslatára – a védelmi intézkedéseket további egy hétig fenntartja.

A miniszterelnök által aláírt kormánydöntés arról is szól, hogy a korlátozó intézkedéseket március 29-ig lehet alkalmazni. A határellenőrzésről szóló rendelet időbeli hatálya szintén március 29-ig szól.

A péntek este megjelent kormányrendelet egyáltalán nem meglepő. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. Majd Orbán Viktor szokásos péntek reggel rádióinterjújából tudtuk meg, hogy hétfőtől még legalább egy hétig maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések, mivel a járvány harmadik hulláma továbbra is erős.

Milyen korlátozások maradnak velünk még egy hétig?

A mostani kormánydöntés egyszerre hosszabbítja meg a tavaly november óta hatályban lévő korlátozásokat, valamint a március 8-án életbe lépett új védelmi intézkedések hatályát. Ezek hatálya ugyanis most hétfőn, március 22-én lejárt volna.

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
  • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. 
  • Az új korlátozások tovább szűkítették a nyitva tartó üzletek körét, igaz itt sok kivétel is született.
  • A közterületen, illetve a nyilvános helyen mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.
  • A települések belterületén az épületeket elhagyva az utcán, közterületen (néhány kivétellel) mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.
  • Az iskolai és óvodai bezárások eleve április 7-ig szóltak.

Arról részletesen ezekben a cikkeinkben írtunk, hogy a március 8-án életbe lépett, szélesebb kört érintő boltzár alól mely üzletek kaptak kivételt és mely szolgáltatások működhetnek a korlátozások közepette is. A részletekből kiderült, hogy az előzetes információkhoz képest még több üzlet és szolgáltatás maradhatott nyitva március 8-tól, vagyis távolról sem beszélhetünk az ország totális lezárásáról.

Címlapkép: Orbán Viktor érkezik az Operatív Törzs ülésére március 14-én. Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Digitális vasfüggönnyel fenyeget az új hidegháború, és ez még csak a kezdet

Nemzetbiztonsági kiberkockázatok Az elmúlt évtizedekben a digitális technológia szerepe a társadalom egészében – így a kritikus infrastruktúrákban és a katonai gépezetben is – hatványozottan...

7 nap 7 recept: szaftos darált húsos kaják

Az egyik legcsodálatosabb kombináció a gyümölcs és a túró! GRILLSZEZON Fullos bagel ...

11+1 rántott hús a világ körül: Dél-Koreától Ausztriáig

Egészséges, tápanyagokkal dúsított Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 ...

Beaver Café: tökéletes kávélelőhely és otthonos hangulat Balatonalmádiban

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...

5 fantasztikus vízparti strandétterem a Balatonnál, ahol egész nyáron jót ehetsz

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -