Itt a friss rendelet a korlátozásokról

Ezt olvasta már?

“A koronavírus nagyobb bajt okozhat a szervezetben, mint amit jelenleg látunk”

Húsvéti akció a Portfolio-nál! Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért...

Veszprém megyében rekordra gyorsult a járvány és 9 másik megyénkben is magas fertőzéses számokat közöltek

Húsvéti akció a Portfolio-nál! Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért...

Bíróság elé állítják a volt portugál miniszterelnököt pénzmosás és okirathamisítás vádja miatt

Húsvéti akció a Portfolio-nál! Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért...

Koronavírus: magas magyar fertőzési számok, a harmadik hullámmal küszködik az egész világ

Hétfőtől ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok Szerbiában, a vendéglátóhelyek viszont továbbra sem szolgálhatnak ki zárt térben, csak kerthelyiségben, ha rendelkeznek ilyennel - erről döntött a...

Ez többek között kimondja:

A Kormány – az Operatív Törzs javaslatára – a védelmi intézkedéseket további egy hétig fenntartja.

A miniszterelnök által aláírt kormánydöntés arról is szól, hogy a korlátozó intézkedéseket március 29-ig lehet alkalmazni. A határellenőrzésről szóló rendelet időbeli hatálya szintén március 29-ig szól.

A péntek este megjelent kormányrendelet egyáltalán nem meglepő. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. Majd Orbán Viktor szokásos péntek reggel rádióinterjújából tudtuk meg, hogy hétfőtől még legalább egy hétig maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések, mivel a járvány harmadik hulláma továbbra is erős.

Milyen korlátozások maradnak velünk még egy hétig?

A mostani kormánydöntés egyszerre hosszabbítja meg a tavaly november óta hatályban lévő korlátozásokat, valamint a március 8-án életbe lépett új védelmi intézkedések hatályát. Ezek hatálya ugyanis most hétfőn, március 22-én lejárt volna.

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
  • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. 
  • Az új korlátozások tovább szűkítették a nyitva tartó üzletek körét, igaz itt sok kivétel is született.
  • A közterületen, illetve a nyilvános helyen mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.
  • A települések belterületén az épületeket elhagyva az utcán, közterületen (néhány kivétellel) mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.
  • Az iskolai és óvodai bezárások eleve április 7-ig szóltak.

Arról részletesen ezekben a cikkeinkben írtunk, hogy a március 8-án életbe lépett, szélesebb kört érintő boltzár alól mely üzletek kaptak kivételt és mely szolgáltatások működhetnek a korlátozások közepette is. A részletekből kiderült, hogy az előzetes információkhoz képest még több üzlet és szolgáltatás maradhatott nyitva március 8-tól, vagyis távolról sem beszélhetünk az ország totális lezárásáról.

Címlapkép: Orbán Viktor érkezik az Operatív Törzs ülésére március 14-én. Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Koronavírus: gyorsan terjed a betegség a világon

Ukrajnában vasárnapra mintegy 12 ezer, a megelőző napihoz képest csaknem 5400-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban általában az az oka,...

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Maradékmentésből jeles – teszteltük, mit tud a Munch

Az összes húsvéti recept Perfekt ünnepi főfogás húsvétkor Green Kitchen Bulgurból...

Nem cukrászda, hanem sütibolt, de annak tökéletes! Megnyitott A Sütis!

Cukormentes Megérkezett az alakbarát, mégis zseniálisan finom sajttorta! A legjobb kalácsok ...

7 nap 7 recept – válogatás a legújabb receptjeinkből

Az összes húsvéti recept Egy kis olasz, húsvéti gasztrokalandozás Az összes húsvéti recept ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -