Sinkó Ottó: eljött az ideje a 4. koronavírus elleni oltásnak Magyarországon

Ezt olvasta már?

Habár a magyar kormányzat is visszalép az Európai Unió vakcinabeszerzésébe, miután kiderült, hogy az omikron variánsra ugyan új oltást fejlesztenek a gyártók, de erre a vakcinára még hosszú hónapokat kell várni. Az omikron viszont már most is jelen van az országban, és egyetlen dolog biztos: az 5. hullám hamarabb éri el Magyarországot, mint ahogy az omikron elleni vakcinát kifejlesztenék és megérkezne hazánkba. Az új variáns ugyanis heteken belül újabb járványhullámot okozhat nálunk is. A jó hír viszont az, hogy a jelenleg használt mRNS-típusú vakcinák újabb dózisai védelmet nyújtanak az omikron súlyos lefolyásával szemben. Ha viszont valaki már régen kapta meg a 3. dózist, annak nagyot csökkenhetett mostanra a védettsége vagy jelentősen mérséklődhet egy-két hónapon belül. Főképp azok vannak veszélyben, akiknek egyébként sem volt kifejezetten magas a védettségi szintjük.

Ötödik hullám, negyedik oltás

Az omikron-hullám elején azok az idősebb oltottak vannak a legnagyobb veszélyben, akiket idén tavasszal a kínai Sinopharm vakcinájával oltottak be, majd a 3. dózist hamar, már augusztusban megkapták

– mondta a Portfolio-nak Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója. „Nekik mostanra alacsony szintre süllyedt az ellenanyag-szintjük, ezért itt az ideje a 4. oltás felvételének” – hangsúlyozta. A 60 év felettiek egy részénél ugyanis egyáltalán nem alakult ki védettség két Sinopharm után, és voltak, akiknél csak alacsony ellenanyag-szintet mutattak ki. Nekik a 3. dózis átmenetileg megemelkedett védettséget adott, de ők nem tekinthetők teljes értékű 3 oltással védetteknek, ezért a 4. oltás náluk korábban indokolt.

A Videoton folyamatosan méri önkéntes alapon a dolgozóinak az ellenanyag-szintjét, így Sinkóék ismerik, hogy milyen védettséget nyújt bizonyos vakcinák kombinációja is. Magyarországon nincsenek hivatalos adatok arról, hogy a 3. dózis milyen védettségi szintet eredményez az egyes oltóanyagok esetében, arról pedig semmit lehet tudni, hogy a 3. oltás után néhány hónappal mekkora a védettség.

Sinkó Ottó azt mondja, hogy méréseik alapján a legrosszabb adatokat a Sinopharm produkálja. Aki két kínai oltással kezdett, az eleve alacsony ellenanyag-szintről indult, nekik átmenetileg megnövelte a védettségét a 3. dózis, idővel azokban romlani kezdtek az adatok. Továbbra is igaz méréseik alapján, hogy nagyjából három hónap alatt harmadolódik az antitestek száma, oltástól függetlenül. A Videoton korábbi mérései azt mutatták, hogy két oltás után a legmagasabb ellenanyag-szint az mRNS oltások után alakult ki, ezt követik a vektor/adenovírus alapúak, és a sor végén az elölt vírust tartalmazó Sinopharm áll.

Akik kínaival vannak oltva, azok közül különösen sokan 60 év felettiek, a 3. oltás után néhány hónappal mért ellenanyagszintjük ismeretében itt az ideje a 4. oltásnak

– hangsúlyozta Sinkó. A Videoton vezére szerint azok is veszélybe kerülhetnek idővel, akik vektorvakcinát kaptak valamelyik oltásként, mert a vektorok alacsonyabb antitestszámot produkálnak, mint az mRNS-típusú oltások.

Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója. Fotó: Stiller Ákos

Mindemellett vannak olyanok is, akik a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásával ellentétes vakcina-kombinációt vettek fel. Ezt a csoportot nehéz külön értelmezni, hiszen hivatalosan nem is kellene létezni ilyen oltottaknak, azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől tudjuk: bármilyen oltást kérhetnek 3. dózisként az emberek, ahogyan ő is Janssent kért Szputnyikra.

„Voltak olyanok, akik két vektorvakcinára kértek egy harmadik vektorosat. Ők azok, akik két orosz Szputnyik oltásra kértek egy egydózisú Janssen vakcinát, hogy tudjanak külföldre utazni. A külföldi utazás lehetőségén kívül sok értelme nem volt ennek, mert esetükben a 3. dózis alig emelte meg az ellenanyag szintjét. Ezen esetekben nem láttuk a védettség megfelelő mértékű növekedését” – foglalta össze Sinkó Ottó. Szerinte nekik is el kell gondolkodniuk a 4. oltáson, a rossz döntés után pedig most már kizárólag mRNS-t kellene felajánlani számukra.

Csökken a védettség

Sinkó Ottó szerint egyébként mindenkinek el kell gondolkodnia a 4. oltáson azok közül, akik már 4-5 hónapja megkapták azt. Egyszerűen azért, mert ennyi idő alatt jelentősen csökken a védettség szintje. Javasolja, hogy akiket régen oltottak, méressék meg a koronavírus elleni antitestek szintjét a szervezetükben. „Amennyiben az eredmény pozitív, de nem éri el az 1000 AU/ml-t, akkor az már a mutációkkal szemben túl alacsony szintű védettségnek nevezhető. Ebben az esetben az újabb oltást érdemes mielőbb felvenni” – vélekedett Sinkó. (A Videoton Abbott Spike tesztet végez.) A friss nemzetközi kutatások szerint új, ismétlő dózis kell az omikron esetében az oltásból, hogy magas legyen a védettség.

A Videoton vezére szerint egyértelmű, hogy az emlékeztető oltásoknak mRNS-típusú vakcináknak kell lenniük, hiszen ezekkel kapcsolatban ismerünk széleskörű tudományos eredményeket, ráadásul a vállalat mérései alapján ezek az oltások alakítják ki a legmagasabb szintű védettséget a koronavírussal szemben. A Pfizer 3. dózisa az omikronnal szemben is hatásos, de fontos látni, hogy gyorsan csökken a védettség. Egy brit kutatás szerint a 3. oltás felvételét követő 10 héten belül már érdemben nő a fertőződés esélye. Más kutatás szerint az adenovírusos vakcinák közül a Szputnyik és a Janssen, valamint az elölt vírust tartalmazó Sinopharm kevéssé hatékony.

Magyarország és a hazai járványügy színvonala kapcsán elgondolkodtató, hogy nem a tudomány képviselői, hanem a legnagyobb magyar tulajdonú vállalat vezetője beszélt és beszél rendszeresen a legfrissebb és legfontosabb tudnivalókról a koronavírus és az oltás kapcsán. Ma már azonban fel sem kapjuk ezen a fejünket, hiszen Sinkó Ottó már az előző hullámokban is számos információt osztott meg arról, hogy melyik oltás milyen szintű védelmet nyújt, miközben a kabinet kerülte a témát. A Videoton önkéntes alapon méri a dolgozók védettségét és az oltások hatékonyságát, amelyek alapján következtetéseket vonnak le. A kormányzat azt követően engedélyezte a 3. oltást, hogy Sinkó elmondta: nagymintás tesztjeik alapján az idős, Sinopharmmal oltottaknak alacsony szintű a védettsége. A magyar hatóságok semmilyen információt nem közöltek az oltások hatékonyságáról a jelenlegi hullámban: a legfrissebb adatközlés egy novemberben kiadott tanulmány, amely júniusi adatokra hivatkozik; tehát a jelenlegi helyzet és a kilátások szempontjából nem ad fogódzót. Sinkó jelzése és a Videoton mérései alapján viszont nagyon is indokoltnak látszik, hogy január elején legalább korlátozott módon (idősek, Sinopharmmal, régen oltottak számára) lehetőség nyíljon a 4. oltás felvételére.

Mit hozott a delta hullám?

A 3. hullámban Magyarországon nyolc halálos áldozatot követelt a koronavírus a 7000 dolgozót számláló Videoton vállalatcsoportban, miközben az 1200 fős bolgár leányvállalatnál hármat. Ez létszámarányosan hasonló halálozást jelent – mondta Sinkó. A jelenlegi, 4. hullámban azonban nagyot változott a helyzet. Bulgáriában szintén 3 dolgozó hunyt el, Magyarországon azonban 2 halálos áldozata volt a vírusnak, ami a korábbi hullán negyede. Sinkó a rendelkezésére álló adatokat teljes mértékben nem kívánta megosztani személyiségi jogi aggályok miatt, de kijelentette, hogy mind a magyar, mind a bolgár cégeik esetében ordító az összefüggés az oltatlanság és az elhalálozások között.

„Továbbá a magasabb hazai beoltottság és a negyedére csökkent elhalálozás is jól mutatja, hogy milyen sokat számít az áltoltottság. Magyarországi gyárainkban magasabb védettséget tudtunk elérni, mint Bulgáriában. Ott az országos átlag is nagyon alacsony, és a mi gyárainkban sem sikerült eddig jelentősen magasabb átoltottságot elérni, de nem adjuk fel, ugyanazokat az intézkedéseket, ösztönző akciókat hoztuk, mint itthon” – emelte ki Sinkó Ottó, aki szerint az átoltottságnak kulcsszerepe volt abban, hogy amíg az előző hullámban itthon nyolcan hunytak el, addig a mostani hullámban ketten. Sinkó leszögezte:

tapasztalatink alapján az oltás rengeteg ember életét menti meg, és aki felveszi a vakcinát, az enyhe tünetekkel megússza a vírust, még ha el is kapja azt.

„Ingyenesen osztjuk az azelasztin tartalmú orrspray-t és az antivirális szereket a dolgozóink körében, ahogyan ingyenes az ellenanyag mérés és a tesztelés is. Biztos vagyok abban, hogy ez is sokat segít az oltás mellett abban, hogy vissza tudjuk szorítani a járványt. Nem hagytunk fel a teszteléssel, kontaktkutatással sem a vállalatcsoporton belül, ami szintén elfojtja a vírus terjedését” – osztotta meg tapasztalatait Sinkó. A kb. 130 fős holding központban 95,5% az átoltottság, ahol az előző hullámmal ellentétben nem tapasztaltak belső, azaz épületen belüli terjedést, ami azt sugallja, hogy az oltás kifejezetten jól védi ki, illetve korlátozza a megfertőződést, ha szinte mindenki védett a közösségben.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában