Brutális várólisták alakultak ki Magyarországon a koronavírus miatt

Ezt olvasta már?

Három hónapja, november 10. óta csak sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna. A döntést azután hozta meg az emberi erőforrások minisztere, hogy a járvány második hullámában egyre többen betegedtek meg és szorultak kórházi ellátásra, ezért az összes szabaddá tehető kórházi kapacitást a Covid-betegek számára tartalékolták.

A várólistás beavatkozások gyakorlatilag teljesen leálltak, hiába igyekeztek ezeket felpörgetni a kórházak – írja a Növekedés.hu. Nem csoda, hogy a november óta tartó újabb zárlat nyomán rendkívüli módon felduzzadtak a várólisták.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adatbázisa szerint a várakozók száma és ezzel a várakozási idő is rendkívüli módon megnőtt mostanra.

  • A lap szerint a legtöbben, több mint 10 ezren szürkehályog-műtétre várnak. Az elmúlt hat hónapban ennél az operációtípusnál 44 nap volt az átlagos várakozási idő, jelenleg 201.
  • Nyitott szívműtétre az adatbázis szerint jelenleg 681-en várakoznak, az ilyen operációkat az elmúlt fél évben átlagosan 56 napon belül elvégezték, most az átlagos tervezett várakozási időt ennek a hatszorosában, 304 napban jelöli meg az egészségbiztosító.
  • Nem jobb a helyzet más beavatkozásoknál sem: a gerincsérv-műtétekre az eddigi átlagosan 5 helyett 50 napot, a „sima” sérvműtétekre 21 helyett 220 napot kell várni
  • Annak is türelmesnek kell lennie, akit „csak” egy mandulaműtétet jegyzett elő az orvos, mert míg ez korábban három héten belül megvolt, most legalább fél évig kell rá várni. 

Fül-orr-gégészeti, valamint szájsebészeti beavatkozásokat továbbra is csak sürgős szükség esetén szabad végezni. Ezeken kívül az emberi erőforrások minisztere újra engedélyezte az egynapos ellátások végzését azzal a feltétellel, hogy a műtétet 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszthez kötik. Ezen kívül a műtét napján elvégeznek még egy, antigénalapú gyorstesztet is a betegnél.

Címlapkép: Shutterstock

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img