Meghalt a férfi, aki ipari hulladékból épített katedrálist – képek

Ezt olvasta már?

Vasárnap 96 éves korában meghalt az a spanyol férfi, aki – miután kigyógyult a tuberkolózisból – elhatározta, hogy felépít egy katedrálist. Hatvan éven át napi 10 órát dolgozott rajta. Nézze meg, meddig jutott!

Justo Gallego Martínez 1925-ben született a Madridhoz tartozó Mehorada De Campóban, szülei földművesek voltak. 27 évesen kolostorba vonult novíciusnak, ám mielőtt letehette volna végső esküjét, kitessékelték onnan, mert turberkolózist kapott, és félő volt, hogy más szerzeteseket is megfertőz. Akkor megfogadta, hogy ha felépül, templomot épít a Pilari Miasszonyunk tiszteletére, akihez imádkozott.

Miután meggyógyult, ígéretét be is váltotta. A munkát 1961-ben el is kezdte a szüleitől örökölt egyik földön. Napi 10 órán át dolgozott a vasárnap kivételével, többnyire egyedül, illetve egy helyi ember, Ángel López Sánchez segítségével. Néha az unokatestvére vagy önkéntesek segítettek neki, és a saját pénzén konzultált szakértőkkel – írja róla a Wikipedia.

A 20×50 méter alapterületű épület 40 méter magas, a kupolája pedig 12 méter átmérőjű. Az építkezéshez azonban nem használt darut, az építőanyagok többségét pedig egy közeli ipartelep hulladékából szerezte. További érdekesség, hogy az épületnek, amelyet a helyiek csak Justo katedrálisának neveznek, nincsenek hivatalos tervei, építési engedélye, és a katolikus egyház sem támogatja.

Az épület 2005-ben lett országszerte ismert az Aquarius üdítőitalgyár reklámkampányának köszönhetően. Azóta sok turista keresi fel a „katedrálist”. Justo Gallego Martínez az örökölt földjei eladásából és kiadásából finanszírozta az építkezést, valamint azokból az adományokból, amelyeket többek között a látogatók adtak.

Az alábbi képre kattintva megnézheti, hogyan állt az építkezés két nappal Justo Gallego Martínez halála előtt!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A Facebook-oldala szerint a halála előtt egy non-profit szervezetnek adományozta az épületet a spanyol férfi. Ők megígérték, hogy két éven belül befejezik a művét.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában