Végérvényesen itt a tavasz, de sántít az évszakok filozófiája

Ezt olvasta már?

Mindenki óvta a nyitástól a briteket, de egyelőre visszaszorulóban a járvány

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában országszerte 36 389 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív. Múlt pénteken ennél 15 481-gyel...

Fél, hogy megfigyelik? Attól még megteszik

Bizonyára volt már olyan élménye, hogy beszélt valakivel mondjuk arról, hogy gumimatracot szeretne venni, és egyszer csak a semmiből, hirtelen matrachirdetések sorjáztak a mobilján,...

Szabadnapot kapnak az oltásért a románok

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók - az állami és versenyszférában egyaránt - egy-egy fizetett...

Államtitkár: növelni kell Magyarországon az átoltottságot

György István hozzátette: járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de ez egy pillanatnyi állapot, hiszen aggasztó hírek érkeznek a magyarok által kedvelt, turistacélpontnak...

Tavasz van! Gyönyörű!

Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz,

A vén Duna karcsú gőzösökre gondol,

Tavasz van! Hallod-e? Nézd, hogy karikázik

Mezei szagokkal a tavaszi szél.

Jaj, te, érzed-e? Szerető is kéne,

Friss, hóvirághúsú, kipirult suhanás.

Őzikém, mondanám, ölelj meg igazán!

Minden gyerek lelkes, jóizű kacagás!

Tavasz van, gyönyörű! Jót rikkant az ég!

Mit beszélsz? korai? Nem volt itt sose tél!

Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel –

A mi tüdőnkből száll ki a tavaszi szél!

(József Attila, 1924, tavasz)

Már három hete tombol a meteorológiai tavasz. Most pedig a nap-éj egyenlőséggel elkezdődik a csillagászati tavasz is, amikor a Nap éppen az Egyenlítőn delel. Pontosabban ez egy csúszódátum, idén 20-ára esett, 48 év múlva pedig 19-ére fog. Naptárunk a földi évet ugyanis nem teljesen pontosan adja ki, ezért kell négyévente például szökőnapot és február 29-ét beiktatnunk.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy

csak a Föld egy részén mondhatjuk el, hogy most már tényleg itt a tavasz.

Annak ellenére, hogy ezen a napon a világ teljesen egységes, jó közelítéssel mindenütt egyenlő a nappalok és az éjszakák hossza, mégis csak a mérsékelt égövekben van kultusza a kikeletnek, itt követi egymást ugyanis négy évszak.

Hát ez az!

Egy éven belül több tíz fokot liftezik a hőmérséklet. Télen fűteni, nyáron hűteni kell a túléléshez, és ez bizony komoly alkalmazkodóképességet igényel. Szinte adja magát az ötlet, hogy az évszakok erősen kihathatnak a mérsékelt övi társadalmak fejlődésére.

Kissé sántít az évszakok filozófiája

Montesquieu, a felvilágosodás neves gondolkodója egyenesen azt állította, hogy a társadalom működése alapvetően függ attól, hol helyezkedik el az ország, milyen a földrajzi környezet. Szerinte az éghajlat döntően meghatározza az ott élők vérmérsékletét, a melegebb országokban élő emberek például túl forró vérmérsékletűek, míg az északiak hűvösek. A legeslegjobb mérsékelt, közepes szélességen élni, közülük is Franciaország a legideálisabb lakóhely a világon.

A filozófus meglátásaival megalkotta a földrajzi determinizmust, amelyet aztán Ellsworth Huntington járatott csúcsra a XX. század elején (nem Samuel P. Huntingtonról van szó, akinek 1996-os könyve, A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása nagy port kavart annak idején), mondván, nem véletlen, hogy az európai országok a legfejlettebbek. Kénytelenek voltak ugyanis új technikákat fejleszteni az alkalmazkodáshoz.

Míg a trópusi Afrikában élők lusták és tunyák. Párás, fülledt éghajlaton nem lehet kemény fizikai munkát végezni, és nincsenek rászorulva, hogy megvédjék magukat ingadozó körülményektől. Térképeket rajzolt az ember klimatikus energiáinak és a civilizáció fejlettségének megoszlásáról, és kijelentette, hogy az európai embernek szükségszerűen gyarmatosítania kellett a világot. Az évszakoknak akkora jelentőséget tulajdonított, hogy eljutott a nettó rasszizmusig is.

Nézeteit alaposan megcáfolták azóta, sőt feltűnt a determinizmus ellenpontja, a földrajzi nihilizmus is. Eszerint az emberi gondolkodás van annyira fejlett, hogy egyáltalán ne függjön a természettől, az éghajlattól. Ha kell, meg lehet fordítani a folyók irányát, gyapotot termelni az Alföldön, vagy éppen magyar narancsot. Minden csak elhatározás kérdése.

Mennénk-e melegebb éghajlatra?

Az biztos, hogy a négy évszak eléggé változatossá tudja tenni az évet. Az Egyenlítőnél minden nap ugyanúgy telik: átlag 25 fok meleg van, kora délután menetrendszerűen leszakad az ég, állandóan fülledt, párás a levegő. És mindig süt a nap.

Mifelénk nem különösebben csodálkozunk, ha hosszú hetekig nem is látjuk a napot, vagy márciusban esik a hó. A meredek váltások annyira izgalmasak, hogy a nagy tavaszi várakozásban könnyen felrobbanhatnak a hormonbombák. A nagy eufóriában pedig kisebb az esélye, hogy elküldünk valakit melegebb éghajlatra. 

Ön elmenne melegebb éghajlatra?

  • 61

    Jó nekem a négy évszak, a tavaszi zsongást nem adnám semmiért.

  • 54

    Feltétlenül, elegem van a fűtési szezonból.

  • 16

    Minek annyit variálni, fel északra, ahol fél évig nappal van, fél évig éjszaka!

(Borítókép:  Bakró-Nagy Ferenc / Index)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Digitális vasfüggönnyel fenyeget az új hidegháború, és ez még csak a kezdet

Nemzetbiztonsági kiberkockázatok Az elmúlt évtizedekben a digitális technológia szerepe a társadalom egészében – így a kritikus infrastruktúrákban és a katonai gépezetben is – hatványozottan...

7 nap 7 recept: szaftos darált húsos kaják

Az egyik legcsodálatosabb kombináció a gyümölcs és a túró! GRILLSZEZON Fullos bagel ...

11+1 rántott hús a világ körül: Dél-Koreától Ausztriáig

Egészséges, tápanyagokkal dúsított Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 ...

Beaver Café: tökéletes kávélelőhely és otthonos hangulat Balatonalmádiban

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...

5 fantasztikus vízparti strandétterem a Balatonnál, ahol egész nyáron jót ehetsz

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -