Merkely Béla az omikronról: ijesztő számok várhatók, több tízezer eset lesz Magyarországon

Ezt olvasta már?

Valószínűleg több tízezer eset lesz Magyarországon. Az omikron nagyon fertőzőképes, kihasználja a legkisebb rést és azonnal fertőz. De ha megvan a 3 oltás, sokkal enyhébb lefolyású betegséget okoz, élnivalója igazán az oltatlanoknak van.

– jelentette ki Merkely Béla.

Az oltás lezárja a felső légutakat a vírus előtt, az oltás véd a súlyos lefolyásról, a kórházba kerülésről. A legjellegzetesebb tünetek az orrfájás, fejfájás, pár napos láz, de csak akkor, ha az egyén be van oltva.

Ma tízszerese az esetszám a korábbi hullámokhoz képest a világon, és ha csak tizede huszada lesz a súlyos esetek száma, akkor is sokan kerülhetnek súlyosabb állapotba.

NAGYON BÍZOM BENNE, HOGY A KÓRHÁZI ESETEK SZÁMA NEM FOG A NEGYEDIK HULLÁMÉ FÖLÉ EMELKEDNI.

Az oltatlanok miatt növekedni fog a kórházba kerülők száma, a súlyos eseteké, de arányaiban sokkalta alacsonyabb lesz ez, mint a korábbi hullámokban. Ez 100%-os biztonsággal nehezen megjósolható, de a külföldi adatok ezt jelzik előre – mondta.

Minél intenzívebb a maszkhasználat, annál biztosabb. A maszk levételekor az omikron nagyon gyorsan tud fertőzni. Az FFP2 maszk adja  a legnagyobb védelmet, utána az orvosi maszk és a ezután a textilmaszk.

Az rektor azt üzente:

a teljes oltás a három oltás.

A címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img