Kiderült, mennyi koronavírus-vakcinája van Magyarországnak

Ezt olvasta már?

A kórházi oltópontokon továbbra is elérhető mind az öt, még rendelkezésre álló vakcina: Pfizer, Sinopharm, Moderna, AstraZeneca, és Janssen. A háziorvosoknál az általuk leadott igények szerint elérhetőek az egyes vakcinák.

Az eddig beérkezett összesen 28 millió adag vakcinából 15,5 millió adagot oltottak el eddig első, második és harmadik oltásra

– írja a koronavirus.gov.hu.

Az első uniós beszerzésen túl Magyarország tavaly ősszel újabb 2 millió adag gyermekek oltására alkalmas Pfizer vakcinát rendelt, amely két év alatt, 2022-ben és 2023-ban fog megérkezni. Az első gyermekvakcina szállítmány 2021. december 13-án érkezett. Akkor 138 ezer adag vakcina (69 ezer gyermek oltására elég) oltóanyag érkezett, januárban összesen 150 ezer vakcina érkezése várható: január 4-én 48 ezer adag érkezett, január 11-én ismét 48 ezer adag, január 18-án 54 ezer adag várható – írja a portál.

Magyarország tavaly az EU egyetlen tagállamaként úgy döntött, hogy nem vesz részt a közös beszerzésben. A Portfolio írta meg elsőként, hogy Magyarország meggondolta magát, mégis visszaszáll az EU-s beszerzésbe, hogy legyen elegendő vakcina a következő időszakra is.

A koronavirus.gov.hu azt írja: Orbán Viktor miniszterelnök 2021 decemberében bejelentette, hogy az Európai Bizottság az omikron vírusvariáns megjelenése miatt újabb közös uniós Pfizer vakcina beszerzést indít, amelyben Magyarország is részt vesz. Magyarország 9,5 millió adag Pfizert rendelt az újabb uniós beszerzésben, amelynek köszönhetően 2022 második félévére újabb 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – Pfizer oltóanyag érkezhet hazánkba. A három beszerzésben tehát Magyarország összesen 22,3 millió Pfizer oltóanyagot rendelt. A portál azt írja, hogy

jelenleg is több mint 10 millió adag vakcina áll még rendelkezésre.

Hazánkban tehát a vakcina nem akadálya annak, hogy valaki felvegye az oltást, ez kizárólag csak egyéni döntés kérdése. A regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló folyamatosan nyitva van. A háziorvosok a megyei oltási munkacsoportok felé tudják jelezni vakcinaigényüket a praxisukban esedékes oltásokhoz. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

Továbbra is az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk. A megerősítő harmadik oltás szintén mindenkinek ajánlott, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

– áll a tájékoztatóban.

Magyarország hosszútávú célja az, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a – jelenleg még fejlesztés alatt álló – magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img