Kötelezővé teszik az oltást Olaszországban az 50 év felettieknek

Ezt olvasta már?

50 év felett kötelező lesz az oltás, de az még nem világos, miként szankcionálnak. Lesz, ahová egyáltalán nem mehetnek majd oltatlanok, legfeljebb negatív teszttel.

Az olasz kormány azonnali hatállyal kötelezővé tette az új típusú koronavírus elleni védőoltás felvételét minden, 50 év fölötti személynek – derül ki egy szerda este közzétett rendeletből.

Az érintetteknek június 15-ig kell beadatniuk a vakcinát. Európában az Egyesült Királyság után Olaszországban volt a legtöbb halálos áldozata a koronavírusnak. Több mint 138 ezren haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

Mario Draghi kormánya az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára már korábban kötelezővé tette az oltást. Tavaly októberben, a zárlat feloldásakor az olaszok pedig már

csak úgy térhettek vissza munkahelyeikre, ha megkapták az oltást, vagy friss negatív teszttel rendelkeznek.

A szerdai rendelet értelmében az 50 évnél idősebbeknek február 15-től nem lesz elegendő a teszt a jelenléti munkavégzéshez, csak oltással mehetnek majd dolgozni. Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókra kell számítania annak, aki nem tesz eleget az előírásnak. A korábbi szabályok értelmében az oltatlan és teszteletlen munkavállalókat fizetés nélküli szabadságra lehetett küldeni.

Az eredeti előterjesztés értelmében kitiltották volna az oltatlanokat a közhivatalokból, a nem alapvető árucikkeket kínáló üzletekből, bankokból és postahivatalokból, továbbá a fodrászatokból is, de ezt végül úgy módosították, hogy ezeket a szolgáltatásokat negatív teszttel is igénybe lehet venni.

Európában Ausztria készül a legszélesebb körben elrendelni a kötelező oltást. Ott jövő hónaptól minden, 14 év felettinek kötelező lesz beoltatnia magát. Görögországban a 60 évnél idősebbeknek kell felvenniük a vakcinát január 16-tól. Olaszországot a többi európai országhoz képest később érte el a koronavírus omikron variánsa, de az esetszámok az elmúlt hetekben folyamatosan emelkednek.

Szerdán 231, kedden 259 ember halt meg a vírus okozta Covid–19-betegségben a dél-európai országban. Az olaszok csaknem háromnegyede már az oltás mindkét adagját felvette, 35 százalékuk pedig már az emlékeztető, harmadik oltást is megkapta.

- Advertisement -spot_img

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img