Egy furcsa kísértetváros, ahol csak másfél évig laktak

Ezt olvasta már?

Megvan az év kerékpárútja, nézzen képeket róla!

Az Év Kerékpárútja pályázat keretében szavazásra bocsátott 11 kerékpárútra összesen 11 596 voks érkezett. Az ország hét megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Poroszlót és...

Életveszélyes dolgot tett ez a fiú egy partra vetett élőlénnyel – videó

Az alábbi videót egy Alexa Reed nevű felhasználó tette közzé a TikTokon, amelyen egy partra vetett élőlényt vesz fel a homokból, majd úgy tesz,...

Összetört egy üvegpadlós híd Kínában, az életéért küzdött egy ottrekedt turista

Az életéért küzdött egy turista egy kínai üvegpadlós hídon, amely nem bírta ki a 150 km/h-ás széllökéseket, és összetört. Majdnem tragédia történt egy kínai kirándulóparkban,...

Felmentünk a kilátóhoz, ahonnan a Börzsöny, a Mátra és az Alföld is látható

Évek óta húzódik, hogy teljesítsük az Országos Kéktúrát, de mindig jó szívvel emlékszünk vissza a Cserháton keresztül vezető szakaszra. Talán ez volt az egyik...

A kanadai Kitsault várost 35 éve elhagyták lakói, de a füvet ma is nyírják a házak körül, és az is elképzelhető, hogy egyszer ismét benépesül. Az alábbi írás egy korábbi cikkünk felhasználásával készült. Olvassa újra archív cikkünket!

A világon sokfelé találunk olyan kísértetvárosokat, amelyet hirtelen elhagytak a lakói. Vagy azért, mert határterületté vált, vagy elárasztották vízzel, vagy azért, mert gazdaságilag ellehetetlenült.

Mit rejt a föld?

A kanadai Kitsault az utóbbi kategóriába tartozik. A Brit Columbia északi részén, az alaszkai határhoz közel fekvő települést 1979-ben kezdték el felépíteni – írja az Amusing Planet. Az alapítás mozgatórugója sok más hasonló sorsra jutott városhoz hasonlóan itt is a bányászat volt. A közelben ugyanis molibdént találtak, amelyet ötvözőelemként használnak, a molibdéntartalmú acélok nagy szilárdságúak, szívósak, savállóak és fényezhetők. 

A környéken már közel egy évszázada bányásztak más fémeket, ezüstöt, ólmot, cinket és rezet is. Több kisebb települést emiatt alapítottak arrafelé, például a közeli Alice Arm és Anyox is ennek köszönheti a létét.

Kattintson az alábbi képre a galériáért!

A túloldalon Alice Arm (a fotóra kattintva megnyílik a képgaléria)Forrás: Flickr/Bob Steventon

Kitsault megalapításának ötlete akkor merült fel, amikor a molibdén ára megugrott a 70-es évek végén. Az amerikai Phelps Dodge bányavállalat hatalmas építkezésbe kezdett. Terrace városától építettek gyorsan oda egy 115 kilométeres murvás utat, a mély vizű fjordon pedig hajók hordták az építőanyagot a helyszínre.

Kilátás az alsó telkek egyikére (a fotóra kattintva megnyílik a képgaléria)Forrás: Flickr/Bob Steventon

A magas fizetések egész Észak-Amerikából sok mérnököt és építőmunkást vonzottak oda. Több mint száz családi házat építettek fel, és hét apartmanházat is felhúztak, több mint 200 lakással. A városkában volt egy modern kórház, egy bevásárlóközpont, éttermek, bankok, posta, kocsma, medence, könyvtár, két edzőterem pezsgőfürdőkkel és szaunával, sőt, még színházterem is. Az ott lakók kényelmét szolgálta a kiépített telefonhálózat és kábeltévé, valamint egy modern szennyvíztisztító is.

A bevásárlóközpont ma üresen kong (a fotóra kattintva megnyílik a képgaléria)Forrás: Flickr/Bob Steventon

Másfél évvel az után, hogy az első családok beköltöztek, a molibdén világpiaci ára összeomlott. A bányák bezártak, a városka 1200 lakosa elköltözött, Kitsault pedig a feledés homályába merült.

De miért nyírják a füvet?

2005-ban aztán egy indiai születésű amerikai vállalkozó, Krishnan Suthanthiran megvásárolta a kísértetvárost 7 millió dollárért. Azóta az üzletember 25 millió dollárt költött a felújítására és karbantartására. Több mint egy tucat alkalmazott végzi a javításokat, nyírja a füvet, vágja a fákat és takarítja az utcákat manapság is.

Üres házak, frissen nyírt gyeppel (a fotóra kattintva megnyílik a képgaléria)Forrás: Flickr/Bob Steventon

A befektető természetesen nem önzetlenül vállalta a hatalmas költségeket a fenntartásra. Azt szeretné, ha Kitsault Brit Kolumbia LNG-központjává váljon. Hogy a földgáz cseppfolyósításához fűződő tervei bejönnek-e, és a kísértetváros újra élettel telik-e meg, az a jövő zenéje.

Kattintson az alábbi képre, és megnyílik a galéria!

A fotóra kattintva megnyílik a képgaléria!Forrás: Flickr/Bob Steventon
- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Megkergette a horgászt egy hatalmas aligátor Floridában – videó

Az alábbi videót a floridai Everglades mocsárvidéken készítették, ahol egy férfi horgászott kora reggel. Hirtelen egy több mint 3 méteres aligátor rontott rá a...

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -