Egy furcsa kísértetváros, ahol csak másfél évig laktak

Ezt olvasta már?

Meglepő dolgot tett egy beluga a medencéjét tisztító búvárral – videó

Az alábbi videót a Kína keleti részében lévő Huai'an akváriumában készítették, ahol épp egy alkalmazott takarította a belugák medencéjét. Az egyik játékos állat azonban...

Azonosították a nőt, aki a dohai repülőtér vécéjében hagyta újszülöttjét

A katari hatóságok azonosították azt a nőt, aki a feltételezések szerint a dohai repülőtér vécéjében szülte meg gyermekét, majd otthagyta őt. Miután a csecsemőt...

Olyan erővel csapódott egy madár a repülőnek, hogy megrepedt a szélvédője

Madárral ütközött az Egyesült Államokban egy utasszállító gép, és mivel a megrepedt a pilótafülke szélvédője, a repülő visszafordult. A repülő, amelyet az American Eagle megbízásából...

Megnyílt a világ legmélyebb medencéje Lengyelországban – képek

A Varsótól 50 kilométerre lévő Mszczonówban átadták a világ legmélyebb medencéjét, amely a koronavírus-járvány ellenére is nyitva tarthat. A rekordot azonban hamarosan megdöntheti egy...

A kanadai Kitsault várost 35 éve elhagyták lakói, de a füvet ma is nyírják a házak körül, és az is elképzelhető, hogy egyszer ismét benépesül. Az alábbi írás egy korábbi cikkünk felhasználásával készült. Olvassa újra archív cikkünket!

A világon sokfelé találunk olyan kísértetvárosokat, amelyet hirtelen elhagytak a lakói. Vagy azért, mert határterületté vált, vagy elárasztották vízzel, vagy azért, mert gazdaságilag ellehetetlenült.

Mit rejt a föld?

A kanadai Kitsault az utóbbi kategóriába tartozik. A Brit Columbia északi részén, az alaszkai határhoz közel fekvő települést 1979-ben kezdték el felépíteni – írja az Amusing Planet. Az alapítás mozgatórugója sok más hasonló sorsra jutott városhoz hasonlóan itt is a bányászat volt. A közelben ugyanis molibdént találtak, amelyet ötvözőelemként használnak, a molibdéntartalmú acélok nagy szilárdságúak, szívósak, savállóak és fényezhetők. 

A környéken már közel egy évszázada bányásztak más fémeket, ezüstöt, ólmot, cinket és rezet is. Több kisebb települést emiatt alapítottak arrafelé, például a közeli Alice Arm és Anyox is ennek köszönheti a létét.

Kattintson az alábbi képre a galériáért!

A túloldalon Alice Arm (a fotóra kattintva megnyílik a képgaléria)Forrás: Flickr/Bob Steventon

Kitsault megalapításának ötlete akkor merült fel, amikor a molibdén ára megugrott a 70-es évek végén. Az amerikai Phelps Dodge bányavállalat hatalmas építkezésbe kezdett. Terrace városától építettek gyorsan oda egy 115 kilométeres murvás utat, a mély vizű fjordon pedig hajók hordták az építőanyagot a helyszínre.

Kilátás az alsó telkek egyikére (a fotóra kattintva megnyílik a képgaléria)Forrás: Flickr/Bob Steventon

A magas fizetések egész Észak-Amerikából sok mérnököt és építőmunkást vonzottak oda. Több mint száz családi házat építettek fel, és hét apartmanházat is felhúztak, több mint 200 lakással. A városkában volt egy modern kórház, egy bevásárlóközpont, éttermek, bankok, posta, kocsma, medence, könyvtár, két edzőterem pezsgőfürdőkkel és szaunával, sőt, még színházterem is. Az ott lakók kényelmét szolgálta a kiépített telefonhálózat és kábeltévé, valamint egy modern szennyvíztisztító is.

A bevásárlóközpont ma üresen kong (a fotóra kattintva megnyílik a képgaléria)Forrás: Flickr/Bob Steventon

Másfél évvel az után, hogy az első családok beköltöztek, a molibdén világpiaci ára összeomlott. A bányák bezártak, a városka 1200 lakosa elköltözött, Kitsault pedig a feledés homályába merült.

De miért nyírják a füvet?

2005-ban aztán egy indiai születésű amerikai vállalkozó, Krishnan Suthanthiran megvásárolta a kísértetvárost 7 millió dollárért. Azóta az üzletember 25 millió dollárt költött a felújítására és karbantartására. Több mint egy tucat alkalmazott végzi a javításokat, nyírja a füvet, vágja a fákat és takarítja az utcákat manapság is.

Üres házak, frissen nyírt gyeppel (a fotóra kattintva megnyílik a képgaléria)Forrás: Flickr/Bob Steventon

A befektető természetesen nem önzetlenül vállalta a hatalmas költségeket a fenntartásra. Azt szeretné, ha Kitsault Brit Kolumbia LNG-központjává váljon. Hogy a földgáz cseppfolyósításához fűződő tervei bejönnek-e, és a kísértetváros újra élettel telik-e meg, az a jövő zenéje.

Kattintson az alábbi képre, és megnyílik a galéria!

A fotóra kattintva megnyílik a képgaléria!Forrás: Flickr/Bob Steventon
- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Visszaküldött egy ellopott római márványdarabot egy amerikai turista

Visszaküldött Rómába egy ókori márványdarabot egy amerikai nő, amelyet három évvel ezelőtt lopott el egy ott töltött vakáció alatt. A Római Nemzeti Múzeumba elküldött kődarab...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...

Újraindult az Etesd a dokit! program, ami meleg étellel segíti az egészségügyi dolgozókat

Karácsonyi aprósütik Nem vega, de csúcsszuper édesség, telt ízű sűrű szilvalekvárral! Ünnepi főfogások ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -