Új követelése van a francia jogvédőknek: a rendőrök ne menjenek be a “feketék kerületeibe”

Ezt olvasta már?

A francia BLM aktivista Assa Traoré – akinek bátyja, Adama Traoré 2016-ban rendőri intézkedés közben halt meg, mert ellenállt a rendőri igazoltatásnak – bátyja emlékére hozta létre az „Igazságot Adamanak” aktivista csoportot.

Assa Traoré és támogatói, például Samir B. Elyes bevándorláspárti aktivista, szombatra szerveztek tüntetést a francia fővárosba, hogy ismét tiltakozzanak a francia rendőrség állítólagos rasszizmusa ellen. A felvonuláson a szervezők indulatos beszédeket tartottak és felszólították a francia rendőrséget, hogy ne közelítsenek többé az ő területük felé: „Nem kérünk többé a rendőrökből, ne jöjjenek a mi kerületeinkbe. Mutassuk meg nekik, hogy dühösek vagyunk a rendőrségre és az igazságszolgáltatásra, és lesznek még halálesetek”.
 

Assa Traoré (középen) egy korábbi tüntetésen Párizsban, 2020. június 20-án.Forrás: AFP/Hans Lucas/Antoine De Raigniac

A rendőrség közleményben válaszolt a Elyes és Assa Traoré vádjaira, és tájékoztatott mindenkit arról, hogy a kérdéses kerületek lakossága jobb közbiztonságra vágyik, mert az utcákat a drogkereskedők és a bűnözői csoportok tartják rettegésben. A rendőrség visszautasította a vádat, hogy rasszista és feketegyűlölő lenne, a nemzeti rendőrség minden tagja a Francia Köztársaság értékeinek megőrzésére tette le a szolgálati esküt.A rasszizmussal vádolt francia nemzeti rendőrség 1990 óta nagyobb létszámban toboroz észak-afrikai (maghrebi) és szubszaharai afrikai országokból és az antillákról származó francia polgárokat.

Assa Traoré egy 2020. július 18-i megmozduláson Párizs külvárosi Beaumont-sur-Oise városrészében.Forrás: AFP/Bertrand Guay

Assa Traorét azonban éppen a múlt héten filmezték le a francia fővárosban, ahogy rátámad egy arab származású francia férfira a párizsi Odéon színház előtt, és a férfit is rasszizmussal vádolja, mert az nem ért egyet Assa Traoré Franciaországban mindenki által közismert fehérellenes tevékenységével.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában