Napokon belül megkezdődhet Kelet-Ukrajnában, amitől milliók rettegnek

Ezt olvasta már?

Mindent elsöprő támadásra készülhetnek a jelentések szerint az orosz erők Kelet-Ukrajnában, hogy elfoglalják Mariupol városát és teljesen ellenőrzésük alá vegyék Donyeck és Luhanszk térségét. Folyamatosan telepítik át Északkelet-Ukrajnából a csapatokat, ugyanakkor komoly ukrán ellenállással kell szembenézniük. Hírszerzési források szerint a következő hetekben Oroszország a Donyec-medence elfoglalására koncentrál, ami véres összecsapásokkal jár majd.

Míg az orosz erők a háború kezdetén komoly előrehaladást értek el Ukrajna keleti és északi területein is, addig mára Észak-Ukrajnából szinte teljesen kiszorultak, és csapataik jelentős részét át is telepítették Kelet-Ukrajnába. Hírszerzési és elemzői források szerint

a következő hetekben mindent elsöprő rohamra készülnek az oroszok Kelet-Ukrajnában,

hogy ellenőrzésük alá vonják Harkov és Izjum, Luhanszk és Donyeck, valamint Mariupol térségét. A
Az elmúlt 44 nap területi változásai jól láthatóak az alábbi grafikán.

Az Institute of the Study of War éprilis 7-i jelentésében azt írta, hogy az orosz erőknek sikerült elfoglalnia Mariupol központját, ugyanakkor április 8-án már arra hívták fel a figyelmet, hogy Mariupol polgármestere nyilatkozatot adott ki, amelyben ezt cáfolta.

Az orosz csapatoknak már sikerült eljutnia Mariupol központjáigForrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Mint mondta, bár az oroszoknak sikerült eljutniuk a városközpontig, még nem tartják teljesen ellenőrzésük alatt.

Forrás: ISW

Folyamatosak a harcok Donyeck és Luhanszk megyékben is, ahol az ukrán erők folyamatosan verik vissza az orosz támadásokat.

A következő napokban azonban újabb heves támadásra lehet számítani, mivel Oroszország célja ezen területek teljes elfoglalása

– derül ki a jelentésekből.

Folyamatosak a bombázások Harkovban és külvárosában is, és az orosz erők folytatták a támadást Izjumtól délre, Szlovjanszk és Barvinkove térségében is.

A helyi hatóságok a civilek evakuálását sürgetik a támadások miatt.

Forrás: ISW

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában