Egész egyszerűen leállhat a koronavírus elleni oltás Brüsszelben

Ezt olvasta már?

Nehezen halad az oltás Belgiumban, a lakosság alig 12,61 százaléka kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, Brüsszel fővárosi régióban azonban csupán 5,5 százalék. A rendkívül lassú oltási folyamat miatt a fővárosi régió le akar válni a központi rendszerről, és saját maga akarja megoldani a dolgot. Az átszervezés azonban jelentős időveszteséggel járhat, főleg a mostani, rendkívül súlyos járványhelyzetben. Szakértők szerint fennáll annak a veszélye, hogy amíg tart az átszervezés, egész egyszerűen, teljes mértékben leáll az oltások beadása.

Az Origo már korábban írt arról, hogy a belga kormányzat egy 4 fős (!) startup vállalkozást bízott meg azzal, hogy kezelje az arra jogosult mintegy 9 millió belgiumi beoltását.

Egy brüsszeli oltópont, 2021. március 18.Forrás: Belga via AFP/Hatim Kaghat

Ez az elképesztően felelőtlen döntés és az oltások körüli súlyos zűrzavar mostanra oda vezetett, hogy Brüsszelben olyan mértékben lelassult az oltások beadása (gyakorlatilag leállt), hogy a 3 belga régió közül (Flandria, Vallónia és a fővárost is magában foglaló Brüsszel régió) a brüsszeli leválik a központi járványszervezésről, és saját rendszerben oldja meg az oltási folyamatot.

Az RTBF közszolgálati médium szerint a fent említett startup által használt Doclr platform teljes mértékben megbízhatatlan, használata rendkívül bonyolult, egyszerűen nem működik. De még nagyobb gond, hogy az új rendszer elindításához több hétre van szükség.

Egy brüsszeli oltópont, 2021. március 23.Forrás: Belga via AFP/Hatim Kaghat

Inge Neven, a brüsszeli régió oltási felelőse ettől az oltások tempójának felgyorsulását várja (Belgiumban jelenleg az átoltottság 12,61 százalékos, de Brüsszel 5,5 százalékkal különösen rosszul áll), míg a szakértők szerint ez az átszervezés nagyon rosszkor jött, a két-háromhetes átállási idő miatt jelentős időveszteséggel kell számolni, ráadásul teljes Belgium ismét vörös zónába került, a járvány terjedése szinte megállíthatatlannak tűnik jelenleg.

Forrás: Origo

A súlyosbodó járványügyi helyzetben, elemzők szerint jelentős késlekedéssel, a belga kormányzat ma további megszorításokat jelentett be. Az egyik legfontosabb intézkedéssel bezárnak az iskolák, amit most úgy oldanak meg, hogy egy héttel előrehozzák az iskolák a húsvéti szünetet, amely április 5. helyett már a jövő héten elkezdődik és április 16-ig tart majd, de az sem kizárt, hogy hosszabbítani fogják.

Ismételten zárnak az érintkezéssel járó szakmák, mint például a fodrászok, a nem élelmiszert árusító boltokkal egyetemben, amelyek csak online rendelést fogadhatnak és láthatnak el a jövőben.

Brüsszelben kijárási tilalom lesz ismét este. Rudi Vervoort, Brüsszel fővárosi régió miniszterelnöke szerint a járványügyi helyzet ismételten nagyon súlyos a brüsszeli régióban, óriási nyomás nehezedik a kórházakra és az intenzív osztályokra.

Rudi VervoortForrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

A volt szocialista miniszterelnök, Elio Di Rupo véleménye alapján a helyzet nagyon könnyen katasztrofálissá válhat, és nemcsak a koronavírusos fertőzöttek, hanem a többi beteg esetében is.

A belga egészségügyi hatóság (Sciensano) szerint a megbetegedések száma exponenciálisan növekszik, heti 40 százalékos a növekedés, most különösen a 10-19 és 20-30 év közötti korosztály a leginkább érintett.

Mint ismert, az első hullámban is Belgiumot tartották a legrosszabbul védekező európai országnak, sőt, a WHO akkori kimutatása szerint tulajdonképpen csak Peru védekezett rosszabbul az egész világon Belgiumnál.

Most a korlátozások-enyhítések ide-oda rángatása sodorta drámai helyzetbe Belgiumot, amihez az oltások szervezetlensége erősen hozzájárult.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img