Igazi francia bagettel vár a Chez Matild pékség | Street Kitchen

Ezt olvasta már?

Fél óra alatt kész is!

A banán jó, a zab jó (ezzel a lovak is egyetértenek :D)

Tudtuk, hogy az étel és a gasztronómia összeköt, mégis újra és újra fantasztikus érzés megtapasztalni: egyetlen hely elég ahhoz, hogy egy környék életét felpezsdítse és találkozóhellyé váljon. A Chez Matild kézműves pékség esetében pontosan ezt történt.

Stéphane Marret 25 éve él Magyarországon. Katonaként érkezett ide, tanított franciát, közben megnősült, egész jól megtanult magyarul, született három gyereke, és végül itt ragadt. A Gellérthegyen lakik, és régóta szerelmese a finom kenyereknek, amit eddig a Bartók Béla úton lévő Pékműhelyben szerzett be. Eközben mindig elsétált egy üres üzlethelyiség mellett a Ménesi úton, és eszébe jutott, milyen jó is lenne itt nyitni valamit.

Fotó: Kalas Györgyi

Itt pedig pékség lesz!

Egyik napról a másikra nyilallt belé a felismerés: tulajdonképpen ő is szívesen nyitna egy pékséget, és kenyeret sütni is szeret. Nem titkolja, hogy a döntésében egy kis midlife crisis is bejátszott, mondja nevetve. Sokat gondolkodott, mit kellene csinálnia, és a kenyérsütésben megvan az a flow, amit a sok munka és üzleti út után egyre inkább értékelni tudott. Végül egy hirtelen elhatározástól vezérelve kibérelte az üzlethelyiséget, és vásárolt egy méregdrága kemencét is. Miután szinte minden pénzét elköltötte, már nem volt visszaút. 

A Chez Matild pékség a Gellért-hegyen. Fotó: Kalas Györgyi

Kitanulta a pék szakmát – amiben sokat segítettek neki a Pipacs pékség alapítói –, ám a családja még ekkor is csak mosolygott rajta, Azt gondolták, múló hóbort az egész. Egészen addig, amíg október végén meg nem nyílt Chez Matild nevű kézműves péksége, amit a lányáról nevezett el. A környékbeliek azonnal elfoglalták a helyet, és ma már az utca legaktívabb találkozópontja lett. Amikor ott jártam, szinte nem volt egy üres perc, egymásnak adják a kilincset a helyiek. Mindenki ismer mindenkit, mindenkinek van néhány kedves szava a másikhoz – vicces, hogy egy francia kellett ahhoz, hogy összehozzon egy magyar közösséget. 

Pisztáciás csiga. Fotó: Kalas Györgyi

Karrierváltás a négyzeten

Három hónap alatt megháromszorozódott a forgalmuk, olyannyira, hogy máris a bővítésen gondolkodnak. Stephan szeretné beépíteni a tetőteret, hogy a jelenlegi kis műhely helyett egy nagyobbat alakíthasson ki. Közben talált egy szuper csapatot is maga köré. Dóczi Marina szintén karrierváltó pék, aki 15 évnyi multis karriert hagyott ott a kovászolás kedvéért. Azt mondja, egyre nő a péknők száma, de azért ez még mindig egy férfiak uralta szakma, hiszen fizikailag nem könnyű munka. Marina szeretne a többi nőnek is utat mutatni. 

Stéphane és Marina. Fotó: Facebook/ Chez Matild

Amikor ott jártam, éppen a pékség egyik leghíresebb termékét, az eredeti francia bagettet készítette. Mint mondta, ők ehhez is tesznek egy kis kovászt, mert úgy finomabb. És nagyon fontos a bagett esetében, hogy az első formázás után már nem nyúlnak hozzá kézzel. Másik nagy erősségük a kalács, ami rengeteg vajjal és friss tojással készül, Stephane erre a legbüszkébb. Figyelem, ez csak pénteken kapható, és mindössze ötven darabot sütnek, így igyekezni kell! De amúgy minden kenyerüket szívből ajánlom: nekem nemcsak a bagett, de a rozskenyér is nagy kedvencem lett. 

Francia bagett kovásszal.

Chez Matild: nem csak francia

Bár a Matildban kapható a francia pékségek sok megszokott terméke, mint a bagett, a croissant és a financier (csodálatos mandulás-vaníliás sütemény, ami itt is mennyei), azért nem mondanám kifejezetten francia pékségnek. Hiszen elérhetők a magyar kedvencek is: a kakaós és diós csiga, vagy éppen a túrós batyu. Sós sütemények közül pedig olyan különlegességek, mint a gorgonzolás párna vagy a spenótos-ricottás batyu. 

Fotó: Kalas Györgyi

Az üzletvezető, Ági és az egyik pultoslány is pályaelhagyóként csatlakozott hozzájuk, talán ennek is köszönhető a remek, vidám hangulat. De nemcsak az embereket szeretik, hanem imádják a kutyákat is, be is engedik, meg is csodálják őket. 

Találkozópont

A Chez Matild tényleg olyan, mint egy csodás francia pékség, ahol az egész utca találkozik, és megbeszélik az élet dolgait. Gyakran hallani francia szót is, hiszen Stephane ismerősei és barátai is ide térnek be kenyérért, vagy éppen három gyermeke közül valamelyik érkezik segíteni. Bár Stéphane azt mondja, a család szerinte még most is nehezen hiszi el, hogy valóban nyitott egy pékséget. A Chez Matild árai nagyjából igazodnak a megszokott kézműves árakhoz. A kenyerek többsége 500-1000 Ft között mozog, a kalács 800 Ft, a péksütik többsége 4-600 Ft. 

Péntekenként sül a híres kalács.

A Chez Matild egyetlen hibája, hogy minden gyorsan elfogy. Fél öt után szinte már alig van valami a pultban, és hatkor be is zárnak, hétvégén pedig egyelőre nincsenek nyitva. Ezen fog segíteni azonban a bővítés. Mint mondják, az egész azzal a céllal indult, hogy a Gellért-hegyi kis közösségnek legyenek a péksége, de nagyon gyorsan kinőtték magukat. A napokban érkezett azonban hozzájuk még egy pékmester, aki cukrászsüteményeket is készít majd, így nagyobb lesz a kínálat, és február közepétől hétvégén is ki tudnak majd nyitni. Ami viszont marad, az a minőség és a hangulat. Bárcsak minden sarkon lenne egy Chez Matild!

Chez Matild kézműves pékség, 1118 Budapest, Ménesi út 82. 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img