És ezt lehet? – Várkonyi Andrea az év citromdíjasa a hvg.hu olvasóinál

Ezt olvasta már?

Tarolt a NER-szerelem a hvg.hu 2021-es citromdíj-szavazásán: Mészáros Lőrinc új feleségeként Várkonyi Andrea egyszerre ment a mennybe, egyúttal pedig olvasóink idegeire. Szoros verseny volt még a dobogón, de Karácsony Gergely idén erről is lecsúszott.

Korrupció, kultúrarombolás, kampánybakik – bár a politikai elit élete tele volt vicces és felháborító eseményekkel 2021-ben, idén mégsem egy politikust, hanem a Mészáros Lőrinc feleségeként a címlapokra kerülő Várkonyi Andreát választották a hvg.hu olvasói az év antihősének, vagyis ő lett az egy héten át tartó szavazásunk citromdíj-kategóriájának győztese. Több mint 32 ezer olvasónk szavazott,

Várkonyi pedig a szavazatok 35 százalékát, több mint 11 ezer voksot zsebelt be ebben a versenyszámban.

Ha Várkonyi és Mészáros történetét nem ismerné, akkor röviden: még 2020 szeptemberében derült ki, hogy a milliárdos vállalkozó és felesége, Kelemen Beatrix elválnak. A Mészáros új párjáról ekkortól keringő pletykák 2021 áprilisában nyertek megerősítést, a KESMA-bulvárlap Bors adott hírt arról, hogy nem csupán egy párt alkotnak Várkonyival, de össze is házasodnak az orvosból lett műsorvezetőből lett üzletasszonyból lett pszichológussal.

Bár a KESMA-lapok a nagy bejelentés után igyekeztek hallgatni a románcról, a kormánymédiától távol álló újságokban hamar megjelentek a hírek a dúló szerelemről. Kiderült, hogy a pár egy XII. kerületi luxusvillába költözik (gigantikus páncélszekrénnyel ellátva, a hírek szerint), Mészáros „divatosabban öltözik, és le is fogyott”, hogy jól fessen Várkonyi mellett, ami pedig a dél-olaszországi nyaralásukról lőtt, ICON-feliratú pólóban flangálós fotón meg is látszott. Várkonyi az „ország leggazdagabb feleségeként” újra és újra címlaphős lett, annak a híre is elterjedt, hogy az esküvőjükön Jennifer Lopez fog fellépni, de végül nem. A menyegző közeledtével a kapcsolataival rendszeresen bulvárhaknizó Várkonyi már a leánybúcsúról is mesélt, az alcsútdobozi arborétumban tartott esküvő viszont hatalmas titokban zajlott, csak a luxusmenü, Várkonyi fényűző szettje és néhány esküvői fotó szivárgott ki.

Hamar kiderült, hogy Mészáros új felesége, hasonlóan a milliárdos korábbi élettársához, az üzleti életben is a párja lesz: Várkonyi médiacége már januárban beköltözött az oligarchához köthető egyik ingatlanba, ugyanez a cég menedzselte később Mészáros jótékonysági programját is, közös vállalkozást is alapítottak, Várkonyi pedig visszakerült a Mészároshoz köthető TV2-höz, mi több, annak elnökségébe.

A citromdíjhoz azonban valószínűleg nem pusztán ez, hanem az esküvő utáni megnyilvánulásai segítették hozzá, például az ősszel megjelent, És ezt lehet? című könyve, amelyben javarészt a saját életéről szóló bölcsességeit osztotta meg. Például azt, hogy

  • neki mennyire nehéz az élete;
  • tizenhat éves kora óta mindig párkapcsolatban élt – de közben folyamatosan a férfiak nélküli függetlenségét ecseteli;
  • szerinte egy férfihez hozzátartozik a hatalom (kihangsúlyozva, hogy nem az anyagi hatalomra gondol);
  • illetve azt, hogy Mészáros mellkasán úgy alszik, mint a kisbaba.

És persze van még egy kulcsfontosságú tényező, amely tovább erősítette Várkonyit a citromdíjas győzelemben: Bödőcs Tibor nyári videója, amelyben Mészáros Lőrinc bőrébe bújva gyermeteg intelmeket oszt meg Andival.

A citromdíj-szavazáson szoros volt a küzdelem az ezüstéremért, amit bajuszhosszal Kövér László hozott el, alig több mint 50 szavazattal Demeter Szilárd előtt. A házelnök 7207 voksot zsebelt be, amelyben az alapvető, rendszeres, baloldalgyalázó, nemzethalál köré épített, homofób megjegyzései mellett minden bizonnyal közrejátszott, hogy kiderült: a titkosszolgálat vezetőinek azt mondta, az ellenzék a legnagyobb nemzetbiztonsági veszély. Így viszont a magyar kultúráért felelős Demeter Szilárd idén is harmadiknak futott be, 7166 szavazatához pedig minden bizonnyal hozzátett, hogy gyűlöli a színházat, beleszállt az ellenzéki ügyeket támogató művészekbe, közben pedig egyre nagyobb pénzek felett rendelkezik.

Demeter Szilárd

© AFP / Kisbenedek Attila

Karácsony Gergely első fordulós második helye az előválasztási futamban végül negyediket ért a citromdíjért folytatott versenyben, valamivel több mint 2900 olvasónk vélte úgy, hogy a főpolgármester előválasztási kampánybeli lyukra futásai voltak az év legkínosabb pillanatai. Karácsony a legnagyobb favoritként indult az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folyó versenyben, aztán ahogy haladt az idő, úgy rohantak el mellette a kihívói, miközben egymaga többet költött hirdetésekre, mint a többi versenytársa összesen. Végül másodikként fordult az előválasztási rájátszásba, és hiába hajtogatta, hogy csak akkor lép vissza, ha elüti a villamos, mégis Márki-Zay Péter volt, aki a színfalak mögött legyőzte őt, majd a nyílt versenyben Dobrev Klárát is. Már csak hab a tortán, hogy az állítólagos Városháza-eladási ügy, no meg a budapesti dugók miatt is folyamatosan a kormányközeli sajtó célkeresztjében van.

Karácsony Gergely

© Túry Gergely

Bár a Pegasus-botrányba nem, a korrupciós ügyeibe már belebukó, a citromdíjra utolsó pillanatban nevező Völner Pál csak ötödiknek futott be, nagyjából 2600 szavazattal. Ha minden szavazatért kapott volna nagyjából harmincezer forintot, ugyanott lehetett volna, amekkora előnyt szerzett a végrehajtói kamarával összejátszva a nyomozás szerint.

Völner Pál

© MTI / Illyés Tibor

A sor végén pedig a zuglói Tóth Csaba kullog: az MSZP-s politikus ellen hosszú ideje lehetett tudni korrupciós vádakról, balszerencséjére pedig a korrupcióüldöző Hadházy Ákos lett az előválasztási kihívója, és értelemszerű volt, hogy elő fog kerülni, aminek elő kell kerülnie. A politikából kiszáll, de az ellenzéken belüli megtisztulás kabalájaként neve örökké itt marad.

Tóth Csaba

© Fazekas István

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában