Ezek a felejthetetlen élmények várják a Tisza-tónál ősszel

Ezt olvasta már?

Visszaküldött egy ellopott római márványdarabot egy amerikai turista

Visszaküldött Rómába egy ókori márványdarabot egy amerikai nő, amelyet három évvel ezelőtt lopott el egy ott töltött vakáció alatt. A Római Nemzeti Múzeumba elküldött kődarab...

Meglepő dolgot tett egy beluga a medencéjét tisztító búvárral – videó

Az alábbi videót a Kína keleti részében lévő Huai'an akváriumában készítették, ahol épp egy alkalmazott takarította a belugák medencéjét. Az egyik játékos állat azonban...

Azonosították a nőt, aki a dohai repülőtér vécéjében hagyta újszülöttjét

A katari hatóságok azonosították azt a nőt, aki a feltételezések szerint a dohai repülőtér vécéjében szülte meg gyermekét, majd otthagyta őt. Miután a csecsemőt...

Olyan erővel csapódott egy madár a repülőnek, hogy megrepedt a szélvédője

Madárral ütközött az Egyesült Államokban egy utasszállító gép, és mivel a megrepedt a pilótafülke szélvédője, a repülő visszafordult. A repülő, amelyet az American Eagle megbízásából...

A Tisza-tó és környéke kedvelt hazai turistacélpont, a nyári időszakban sokan célozzák meg a tavat és a környékét. De a térség ősszel is bőven rejt felfedeznivalót, főleg azoknak, akik kicsit jobban elmélyülnének az évszak szépségeiben és az ökoturisztikai látnivalókban.

A 127 négyzetkilométer kiterjedésű tó tulajdonképpen a kiskörei víztározó megépülésével alakult ki, de mára saját ökológiai rendszere van. Az északi részén egy madárrezervátum is található, amely szigorúan védett területnek számít. A tónak ezt a részét csak vezetővel látogathatjuk, költési időszakban pedig még így sem. Poroszlóról és Sarudról szervezett túrákhoz is csatlakozhatunk, amelyeken előre kialakított madárlesek is segítik a megfigyelést.

Vízen és két keréken is bejárható

A tó bejárása és felfedezése talán kenuval vagy kajakkal a legélvezetesebb: így testközelből figyelhetjük meg az élővilágot, a nádasok, szigetek, nyílt vízfelületetek és holtágak változatos elegyét. Mivel kevesebben mozognak a tavon, mint nyaranta, nagyobb a csend, könnyebb az elmélyülés, a fürkésző természetjáró több mindent észrevehet. A vízi útvonalak változatosak, bármelyik oldalról is índítjuk az evezést.

A tó közepénForrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha két keréken szeretnénk inkább a környéket bejárni, az is remek időtöltés. Idén fejeződött be ugyanis annak a közel hetven kilométernyi kerékpárútnak a megépítése, amely az autóúttól teljesen leválasztva, teljes egészében körbeöleli a tavat. A táv persze növelhető az olyan települések beiktatásával, amelyek a nem a tó partján fekszenek, bár az útminőség itt már változó lehet.

Kerékpárút Tisza-tó körülForrás: Facebook/Aktív Magyarország

Sarudon bekukkanhatunk az ország első és egyetlen horgászmúzeumába, Tiszafüred szélén bejárhatjuk a Tiszavirág Ártéri Sétautat és Pákász tanösvényt, ahol ártéri erdőben barangolva ismerkedhetünk meg a tó gazdag élővilágával, vagy bekukkanthatunk a fazekas tájházba, illetve egy igazi csárdából kialakított múzeumba. Poroszlón a Tisza-tavi vízi sétányon másfél kilométeren keresztül barangolhatunk a tó felett.

Rengeteg program vár

Ha az időjárás nem megfelelő az evezéshez vagy biciklizéshez, esetleg még tovább szeretnénk tágítani az élővilággal kapcsolatos ismereteinket, a Tisza-tavi Ökocentrumot mindenképp érdemes felkeresni Poroszlón. Európa legnagyobb édesvízi akváriuma található ugyanis itt, interaktív kialakítása pedig nagyban segíti a Tisza-tó élővilágának részletes és érdekes bemutatását. Az ökocentrum az akvárium mellett állatbemutatókkal, játszóterekkel, tájházzal és halászskanzennel is csábítja az érdeklődőket, így akár több órás program is tervezhető ide.

A Tisza-tavi Ökocentrum víz alatti alagútjaFotó: Kecskés Barbara [origo]

Hidegebb időjárásban vagy túra utáni lazításként érdemes lehet kipróbálni a tó környékén fellelhető termál- vagy gyógyvizes fürdők egyikét, például Tiszafüreden vagy Tiszaörsön.

Az ősz egyik legnagyobb élménye a daru- és madárvonulások megfigyelése lehet, ami a Tisza-tótól autóval könnyen elérhető program a Hortobágyi Nemzeti Park szervezésében. Idén is lehet csatlakozni ilyen túrákra, a nagy érdeklődés miatt azonban érdemes minél előbb jelentkezni (az ezzel kapcsolatos információkat itt találja). Teljes napos programként pedig egy darufesztiválba is belekóstolhatunk, ha kedvünk tartja.

Szürke darvak repülnek naplemente után éjszakázó helyükre a HortobágyonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ősszel természetesen érdemes az évszaknak megfelelően tervezni a túratávokat, de ha kis szerencsénk van az időjárással, a hűvösebb időt bőven kárpótolja a rozsdás színekbe öltözött fák és növények látványa. Biciklit és vízi járműveket, illetve egyéb eszközöket egyre több helyen lehet bérelni, szállásból pedig válogathatunk az olcsóbb tóparti kempingek vagy a tó körüli településeken található vendégházak, esetleg hotelek közül.

Egy ajánlott útvonal lehet a bringázáshoz és az evezéshez a következő:

Kellő tapasztalat vagy a szervezésre fordított idő hiányában azonban érdemes lehet egy már bejáratott túrázó csapathoz csatlakozni, akik amellett, hogy bevezetnek az evezés rejtelmeibe, gyakran egyéb programokat is kínálnak.

Idén júliusban elindult a Mahart nyaralóhajózási programja is, amellyel a Tisza-tavat és a Felső-Tiszát lehet felfedezni egy Magyarországon új kikapcsolódási formában. A húsz, üzembe helyezett nyaralóhajó egyben szállásként is szolgál: a 2-4-8 személyes hajók mindegyike két ággyal kiegészíthető.

Egy nyaralóhajó belülrőlForrás: Facebbook/Nyaralóhajózás

Ősszel ráadásul akciós áron lehet lefoglalni ezeket a lassú járású hajókat, amelyek vezetéséhez még hajóvezetői engedély sem szükséges.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Elütött egy kislányt egy gumicsónak, amit egy jetski húzott – videó

Az alábbi videót a Thaiföld déli részén lévő Phetchaburi strandján készítették, ahol balesetet okozott egy jetskis. Az utána húzott gumicsónak ugyanis elütött egy 8...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -