A kisbaba kakija: mi normális és mi nem?

Ezt olvasta már?


Fotó: Gettyimages.com

Milyen lehet az újszülöttem kakija?

A szülés utáni első néhány napban a babán átjut a magzatszurok (meconium). A meconium zöldesfekete színű, ragadós, kátrányszerű textúrájú. Ez nyákból, magzatvízből és abból áll, amiket a baba elfogyasztott, mialatt az anyaméhben volt.

Lehet, hogy a magzatszurkot nehezen tudod letörölni a baba apró fenekéről, de mindenesetre jó jel abból a szempontból, hogy belei rendesen működnek.

Milyen lesz a babám széklete, ha szoptatok?

A kolosztruma, másnéven az anya első teje hashajtóként működik, ami segít kiszorítani a magzatszurkot a baba bélrendszeréből. Amint az emésztőrendszerbe kerül a tej, körülbelül három nap múlva a baba kakija fokozatosan megváltozik.

Lehet:

 • legalább akkora, mint egy 200 forintos érme
 • világosabb színű, zöldesbarnáról világosbarnára vagy mustársárgára változik. Ennek a sárgás kakinak enyhén édeskés illata lehet.
 • Laza állagú. A kakik puhák és folyékonyak lehetnek, szinte hasonlítanak a hasmenéshez, de időnként szemcsésnek is tűnhetnek.

Átlagosan a csecsemők napi négyet kakilnak az első héten, de ez egyénenként változhat. Az első hét után a kicsinek minden evés után lehet széklete, ami majd lassan beáll, ahogy a belek kialakítják a saját rutinjukat.

Körülbelül három-hat hét elteltével egyes anyatejes csecsemők csak néhány naponta, vagy hetente egyszer kakilnak. Ez mindaddig nem jelent problémát, amíg a baba székletei puhák és könnyen kijönnek.

A tápszeres táplálás hatással van-e a kisbaba kakijára?

Ha tápszert adsz kisbabádnak, akkor a széklete eltérő lehet az anyatejjel szoptatott csecsemőjétől:

 • Keményebb az állaga, gyakran olyan textúrájú, mint a mogyoróvaj vagy a mogyorópaszta.
 • Sötétebb lehet a színe, barnás vagy világosbarna. A tápszerek bizonyos típusai sötétzöld színű kakit is okozhatnak. Ha csecsemőd egyébként jól van, akkor ezzel nincs semmi gond.
 • Erős illata is lehet, akár a felnőttekének.

A csecsemő naponta akár ötször is kakilhat az első hetekben, de egy-két hónap elteltével majd beáll napi egyre.

Megváltozik-e a baba széklete, ha anyatejről tápszerre váltok?

Igen. Észreveheted, hogy a baba kakija sötétebbé és pasztaszerűbbé válik. És szagosabb is lesz!

Ha anyatejről tápszerre váltasz, fokozatosan tedd, legalább néhány héten át. Ez időt ad a baba emésztőrendszerének az alkalmazkodásra, valamint csökkenti a fájdalmas, duzzadt mellek és a mellgyulladás kockázatát is.

Miután a csecsemő alkalmazkodott a tápszerhez, egy teljesen más székelési rutin alakulhat ki nála.

Hogyan változik a kicsi széklete, amikor szilárd anyagot kezdek adni neki?

Miután kisbabád szilárd ételeket kezd el fogyasztani, valószínűleg észreveszed majd, hogy a székletét jelentősen befolyásolja az, hogy mit eszik. Ha pürésített sárgarépát adsz neki, a következő pelenkájának a tartalma élénk narancssárga lehet. És készítsd fel magad, hogy az első cékla után se rettenj meg!

Előfordulhat, hogy néhány nehezen emészthető étel, például a mazsola, a csemegekukorica vagy a bab szinte emésztetlenül, darabokban halad át a csecsemőn, és a pelenkájába kerül. Ez valószínűleg megváltozik majd, ha idősebb lesz és az emésztőrendszere fejlettebb lesz.

Amikor a kicsi már a legkülönfélébb ételeket fogyasztja, széklete sűrűbb, sötéteb és sokkal szagosabb lesz.

A fogzás hatással lehet-e a kicsi székletére?

Sok szülő arról számol be, hogy kisbabájuk kakija kissé folyósabb vagy akár hab-szerű a fogzás során, azonban ez nem okozhatna hasmenést a csecsemőnek – még akkor sem, ha meg vagy erről győződve. A legjobb, ha úgy tekintesz rá, mint bármilyen más hasmenésre.

Hogyan előzhetem meg a pelenkakiütést?

Figyeld meg, milyen gyakran kell cserélni a pelenkát, hogy a kicsi ne legyen hosszan kakiban, pisiben, egészségesen tartva így a bőrét.

Milyen széklet, ami nem normális?

Hasmenés

Nehéz megmondani, hogy egy babának hasmenése van-e, különösen akkor, ha az édesanya anyatejjel táplálja. Normális, ha a csecsemő széklete laza, vagy akár minden evés után azonnal jön. Az alkalmi “kirobbanó” kakival szintén minden rendben és nem kell miatta aggódni.

Hasmenésre utaló jelek a babánál, ha:

• kakija nagyon vizes
• gyakrabban van széklete, vagy a normálnál nagyobb mennyiségben
• szilárd anyagot kezdett el enni, de naponta több mint háromszor kakil

Székrekedés

A székrekedés ritkán fordul elő anyatejes csecsemőknél, de meglehetősen gyakori azoknál a babáknál, akiket tápszerrel vagy már szilárd tápanyaggal etetnek. Ha kisbabád kakiláskor erőlködik, elvörösödik vagy sír, ezek nem feltétlenül jelentik azt, hogy székrekedése van. Amíg a kakija puha, nincs ok aggodalomra.

A babádnak székrekedése lehet, ha:

 • Úgy tűnik, amikor kakil, jobban küszködik, mint máskor. A székrekedés miatt néhány csecsemő meghajlítja a hátát és összeszorítja popsijában az izmokat.
 • Székletei kemények és szárazak. Lehet, hogy nagyok és nehezen tudja őket kinyomni, de az is, hogy kicsik, mint a nyúlürülék.
 • Vércsíkok vannak a pelenkájában. Ez annak a jele lehet, hogy a kemény kaki irritálja a feneke belsejét, apró sebeket okozva a bőrön.
 • Ha a pocakját megnyomod, kemény.
 • A szokásosnál kisebb étvágya van.

Piros vagy fekete a széklete

Hacsak a baba nem eszik valami pirosat, például céklát, a piros szín azt jelezheti, hogy vér van a kakijában. A fekete széklet az első napokban gyakori, de utána vér jele is lehet (az alvadt vagy nem friss vér sötétebb).

Ha vért látsz a baba székletében, próbálj nem pánikolni. Lehet annak a jele is, hogy egy kis vért lenyelt, például, ha repedt mellbimbóból szopizik, vagy van egy apró sebecske a feneke körül, gyakran a székrekedés miatt. Ez azonban néha utalhat betegségre is, ezért vidd el háziorvoshoz, a biztonság kedvéért.

Nagyon halvány (közel van a fehérhez vagy a szürkéhez) kaki

A nagyon halvány kaki annak a jele lehet, hogy a baba nem emészti meg megfelelően az ételt, májproblémák miatt. A májproblémákkal küzdő csecsemőknél gyakran jelentkezik sárgaság, amit észlelhetsz a baba bőrén. Ha a baba kakája nagyon halvány (közel van a fehérhez vagy a szürkéhez), mielőbb keresd fel háziorvosodat.

Általában az, hogy mi a “normális”, csecsemőnként nagyon eltérő. Ha változást észlelsz kisbabád székletében, és nem vagy benne biztos, hogy mi okozhatja, akkor fordulj tanácsért háziorvosodhoz.

– VIA –   

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img