Bonifacio, Korzika legrégebbi városa

Ezt olvasta már?

Bonifacio, Korzika

Bonifacio, Korzika

Bonifacio Korzika legrégibb városa, egy magas sziklán húzódik, és a Szardíniáról érkező hajók legfőbb kikötője. A szigeteket a 11 km széles Bonifacio-szoros választja el, amely egy védett terület sok érdekes és szépséges tengeri élőlénnyel. Ebben a szorosban található a 10 szigetből álló Lavezzi-szigetek is, a legnagyobb szigeten a Sémillante hajó elhunyt legénységének és katonáinak temetőjével.

A bonifacioi emlékmű

Bonifacio városát 828-ban a toszkán Bonifác alapította, akiről végül a nevét is kapta a város, mely két részből áll, a kikötőből és az Óvárosból (másik nevén Felső város). Legjelentősebb épülete a genovaiak által épített, a város nyugati részében, a La Haute Ville negyedben, egy keskeny magaslaton található bonifáciai erőd (citadella), ahonnan a városba két lépcsősor vezet, a Rostello és Szent Rókus lépcsője. Az erőd, melyet három oldaláról a tenger vesz körbe, idővel felújításra került, hogy tartsa a lépést a kor fejlettségével, menetközben viszont a francia idegenlégió közigazgatási központjaként is szolgált.

Bonifacioi erőd (citadella)

Bonifacioi erőd (citadella)

Az aragóniai király lépcsői

Itt található az aragóniai király lépcsője is, amelynek 187 lépcsőfoka a tengerhez vezet. Korzika leglátogatottabb emlékművét mindenképp érdemes megmászni, ugyanis gyönyörű kilátás tárul innen az idelátogatók szeme elé – a tenger, Szardínia és a vad zátonyok. Azt mesélik, hogy 1420-ban az ostrom egy éjszakája alatt az aragóniai katonák faragták ki a lépcsőket a sziklafalból. A látogatás nem túl költséges, gyerekek számára teljesen ingyenes. Nagyszerű élményben lehet részed a zátonyok alatt sétálva.

Az aragóniai király lépcsője, Bonifacio

Az aragóniai király lépcsője, Bonifacio

Az óváros festői szépségű utcái

Az óváros központjában található a román stílusú Szent Mária templom, négyzet alakú harangjával és fedett udvarával. Az erőd nyugati felén található emellett a gótikus Szent Dominik templom. Nézd meg mindkettőt, miközben a magas házakkal határolt szűk utcácskákban barangolsz. A fejed fölött íves támpillérek húzódnak, amelyek összegyűjtik az esővizet. A Rue de Palais de Garde utca házainak földszintjén nincsenek ajtók, így védekeztek a támadók fosztogatásaitól, az ajtók helyett ugyanis létrákat használtak, amelyeket éjszakára felhúztak. Egykor a Rou des Deux Empereur utca volt a fő utca. Az utca házaiban fontos és prominens emberek laktak, mint például V. Károly vagy Bonaparte Napoleon.

Az óváros festői utcácskái, Bonifacio

Az óváros festői utcácskái, Bonifacio

Bastion de L’Etendard és a genovai kapu

A Place d’Armes téren áll az erőd egyetlen máig fennmaradt része, amit 1553-ban romboltak le – Bastion de L’Etendard. Bent, egy múzeumban megismerheted Bonifacio történelmét, a gyerekeket pedig egy játékos ismertető várja. A bástyák teraszáról egyedi látképben gyönyörkodhetsz: a zátonyok, a kikötő és Szardínia látványa csak arra várnak, hogy lenyűgözzenek. Ne habozz, az a kirándulás minden kétséget kizáróan életre szóló élmény lesz!

Bastion de L’Etendard

Bastion de L’Etendard

Semmiképp ne hagyd ki a genovai kaput sem, amely a 19. századig az egyetlen bejárata volt a városnak. A bástyával együtt a vár legmagasabb pontja volt, de ma már csak az őrtonyok maradtak fenn.

Genovai kapu, Bonifacio

Genovai kapu, Bonifacio

Tenger, napsütés és csupa szórakozás!

Ha felfedeztél mindent, amit szerettél volna, akkor pedig merülj el a türkizkék tengerben és/vagy élvezd a napsütést. A part mentén található akváriumban megismerheted a hely vízi élővilágát, a bájos kikötőnél pedig sok vendéglőt, kávézót és éttermet találsz. A mólótól nem messze találod az információ központot, ahol segítenek, ha valamilyen tengeri kirándulásra mennél. Például kihajózhatsz a Lavezzi-szigetek szokatlan zátonyaihoz, illetve áprilistól szeptemberig komp is közlekedik, amely pár óra alatt elvisz Santa Teresa di Gallura-ra, Szardiára.

Zátonyok Bonifacionál

Zátonyok Bonifacionál
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img