Koronavírus: megjöttek a friss szennyvízadatok, de Debrecent lehagyták a térképről

Ezt olvasta már?

Jelentős a területi eltérés a vizsgált települések között, amíg Egerben, Salgótarjánban, Szombathelyen, Veszprémben és kisebb mértékben Pécs esetében emelkedő a tendencia, addig Békéscsabán, Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, és kisebb mértékben Kecskeméten csökkenő koncentrációt mértek – részletezi az NNK.

A térkép és a rövid tájékoztató érdekessége, hogy a korábbi jelentésekkel ellentétben Debrecen ezúttal nem került fel sem a táblázatos formába, sem a térképre.

A hatóság hangsúlyozza: a magas aktív fertőzött szám miatt továbbra is fontos a járványügyi szabályok szigorú betartása.

Érdemes megemlíteni, hogy a szennyvízadatok előrejelző szerepe a járvány dinamikájának alakulásában a múltban sem volt teljesen megbízható, így érdemes fenntartással kezelni őket.

Arról épp a napokban írtunk részletesen, hogy mennyire jó a szennyvízből jósolni a koronavírus-járványt? A széles körben elfogadott vélemény szerint a mutató változása több héttel előre jelezheti a járvány erősségében bekövetkező változásokat. Annak eldöntését, hogy ez valóban így van-e, számos tényező nehezíti, elsősorban természetesen az, hogy nyilvános és alapos vizsgálat a témában még nem született. Következtetésünk a következő volt: a mérésekből kirajzolódó kép elég jól követi a koronavírus hullámait, de néhány furcsaság miatt előrejelzésre csak nagy bizonytalansággal használható.

Címlapkép: Koronavírus elleni oltásra érkeznek idősek a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Nappali Kórházába 2021. március 16-án. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img