Elárulta a Fed döntéshozója, mikor gondolkodhat el az első szigorító lépésen

Ezt olvasta már?

A munkaerőpiac helyzetétől függ, mikor gondolhatjuk meg a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási program lassítását. Egyelőre a járvány által sújtott amerikai foglalkoztatás messze van még attól a ponttól, hogy ez megtörténjen – mondta Brainard az Aspen Economic Strategy Group szakértőinek. A Fed döntéshozójának nyilatkozata egybecseng azzal, amit Jerome Powell jegybankelnök mondott legutóbb szerdán, hogy a munkaerőpiacon még bőven van tér a javulásra, mielőtt szigorítani kezdenek.

Ugyanakkor Brainard beszédében újdonság is volt: azt mondta, hogy ő akkor tudna magabiztosan dönteni a taperingről, ha már a szeptemberi foglalkoztatási adatok is rendelkezésre állnak, ez október legelején valósulhat meg. A jegybankár szerint szeptemberben a fogyasztás, az iskolák és a munkahelyek is visszaállhatnak a járvány előtti üzemmódba, ezért lehet kulcsfontosságú az adat.

Az október 8-án megjelenő adatok után majdnem egy hónappal, november elején ül össze legközelebb a Fed bizottsága, vagyis akkor dönthetnek az eszközvásárlásokról Brainard szavai alapján.

A Fed az utóbbi hónapokban elsősorban a magas infláció miatt került döntéskényszerbe sokak szerint, Lael Brainard szerint ezek az inflációs hatások átmenetiek lehetnek. Kiemelte, hogy a személyes fogyasztások magárindexe az elmúlt két évben átlagosan 2,3% volt, ami alig magasabb a jegybank 2%-os céljánál. Szerinte megvan a veszélye annak, hogy az infláció tartóssá válik, de egyelőre nem látja annak jeleit, hogy a magasabb árak beépülnének a háztartások és a vállalatok várakozásaiba.  

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img