Egy globális probléma újabb riasztó előjele: Tajvanon korlátozzák a lakossági vízellátást

Ezt olvasta már?

A szubtrópusi övezetben fekvő Tajvan ötven éve nem látott szárazsággal küzd, mivel az esőt hozó tájfunok az idén elkerülték a szigetet. A helyzet különösen a sziget legsűrűbben lakott, nyugati partja mentén súlyos.    

Vang Mei-hua gazdasági miniszter újságíróknak elmondta, hogy április 4-től Tajcsung és Miaoli megyékben hetente két alkalommal szüneteltetni fogják a vízellátást, a lakosság szükségleteit pedig tartálykocsikkal fogják fedezni.    

A tárcavezető közölte azt is, hogy Hszincsu városát, amely olyan csúcstechnológiai gyártócégeknek ad otthont, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), nem érintik ezek a korlátozások. A TSMC a többi között az Apple, illetve Qualcomm számítástechnikai óriáscégek beszállítója. Hozzátette Vang, hogy a hszincsui víztározókat a fővárosból, Tajpejből átszivattyúzott, illetve sótalanító berendezésekkel nyert vízzel töltik fel.    

A TSMC a Reuters hírügynökségnek eljuttatott közleményében tudatta, hogy vészhelyzeti terveket dolgoztak ki a céget érintő vízszolgáltatási korlátozások ellensúlyozására. A TSMC szerint a tajvani vezetés április 6-tól kezdődően

15 százalékos vízmegtakarításra utasította a vállalatot, de ez nem fogja befolyásolni a termelést.

A tajvani kormány reményei szerint a hamarosan kezdődő esős időszak enyhülést hoz majd a víztározók feltöltésével.

A tajvani helyzetről korábban itt, a globális vízhiányról, mint az emberiség következő komoly kihívásáról pedig itt írtunk bővebben.

Címlapkép: Edwin Remsberg via Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img