Az ellátási láncok és az energiaválság betett a francia iparnak, de a lakosságot nem rázta meg a járvány

Ezt olvasta már?

Közzétette az IHS Markit az előzetes októberi francia és német beszerzésimenedzser-indexeket. A francia feldolgozóipari index 53,5 ponton áll októberben. Ez ugyan az 50 pont feletti növekedési tartományban van, de elmarad az előző hónap teljesítményétől (55 pont) és az elemzők várakozásától is (54), a lassulás viszont önmagában nem számít meglepetésnek.

A szolgáltatószektor indexe ezzel szemben pozitív meglepetést hozott: 56,6 ponton áll az index, tehát a megkérdezett vállalatvezetők összességében pozitívan értékelik a gazdasági helyzetet. A szolgáltatószektor indexe ezzel felülmúlt a szeptemberi szintet (56,2 pont), holott az elemzők ebben a szektorban is lassulásra számítottak (55,5 pont volt a konszenzus).

A kompozit index 54,7 ponton állt, pont ugyanazon a szinten, mint ahogy az elemzők várták, némileg elmaradva viszont az 55,3-as szeptemberi szinttől.

Az ipar gyenge teljesítményét egyértelműen magyarázzák a magas árak és az ellátási problémák, amelyek a következő hónapban is hátráltathatják az ipari kibocsátást. A szolgáltatószektor jó teljesítménye viszont kedvező fogyasztói hangulatról árulkodik, holott a tél közeledtével folyamatosan nő a járványhelyzetnek való kitettség.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img