Női kézi BL: a Győr az elsőségért küzd a csoportkör záró fordulójáb

Ezt olvasta már?

Szombaton az Audi Arénában dől el, hogy ki végez a Bajnokok Ligája B-csoportjának élén, a Győri Audi ETO KC-nak csak egy út vezet az elsőséghez. Egy oroszországi bravúrral akár a harmadik helyet is megcsíphetné a lendületben lévő Ferencváros.


Hirdetés

Bár Görbicz Anita nagyon hiányolja a drukkereket a lelátóról, nélkülük is csak a győzelem az elfogadható a CSZKA Moszkva ellen (Fotó: Szabó Miklós)

GYŐRI AUDI ETO KC–CSZKA MOSZKVA

És akkor Görbicz Anita három másodperccel a vége előtt a bal szélen megkapta a labdát, vállalta a felelősséget, és pazar mozdulattal csavart a kapuba a kapus lába között.

A Győr ennek a remek találatnak köszönhetően szerzett pontot a Bajnokok Ligája 2020–2021-es évadának első fordulójában, még szeptemberben a CSZKA otthonában. A győriek akkor talán nem is sejtették, hogy a visszavágónak nagy tétje lesz – a csoportelsőség. Az ETO-nak szombaton nyernie kell hazai környezetben, hogy az élen zárjon, így vélhetően most Görbicz Anita cseppet sem lenne elégedett, ha esetleg újra csak egyenlítenie sikerülne a hajrában.

„Nem is gondolunk másra, csak hogy megnyerjük a mérkőzést ”  – kezdte az évad végén visszavonuló klasszis.      

„Nagyon jó meccsre számítok, egyben keményre is, mert ebben a nehéz sorozatban eléggé fáradt a társaság, de vélhetően ezzel küzd a többi csapat is, sűrű program áll mögöttünk. Ilyenkor azonban mindent félre tudunk tenni, és száz százalékkal megyünk neki az összecsapásnak.”

A két együttes valóban kiemelkedett ebből a csoportból, a CSZKA a Győr elleni 27–27 mellett mindössze egyszer, az Odense otthonában kapott ki, a többi találkozóját megnyerte, míg a magyar bajnok immár 50 mérkőzés óta veretlen a legrangosabb európai sorozatban, de ebben az évadban négy alkalommal is döntetlent játszott, aminek következtében egy pont hátrányban várja a rangadót.

„A moszkvai összecsapás után örültünk a döntetlennek: az oroszok három góllal is elhúztak, utána sikerült egyenlíteni, de a meccs közben én azt éreztem, nyerhető a találkozó. A felzárkózás a végén nagy tett volt, abban bízom, hogy szombaton nem olyan mérkőzést játszunk, és nem nekünk kell az eredmény után rohanni” – mondta Görbicz Anita.

A győriek rutinos balszélsője szerint a támadójátékban arra kell figyelniük a magas orosz fal ellen, hogy ne legyen sok egy az egy elleni játék, ne fáradjon el a csapat, jobb lenne szépen, nyugodtan helyzetig játszani és a végén eredményesnek lenni. Hátul pedig talán még fontosabb a jó teljesítmény, az ETO-nál is mindig azt tartják szem előtt, hogy a védekezés legyen kemény és összeszedett, és ha sikerül, hozza majd magával a hatékony támadójátékot is. No, meg nem árthat a jó kapusteljesítmény sem.

Bár már kezdjük megszokni, most különösen szomorú, hogy nem lehetnek szurkolók a lelátón, nem segíthetik a nehéz pillanatokban kedvenceiket.

„Borzasztóan hiányoznak a drukkereink, noha már régóta játszunk üres lelátók előtt. Nehéz megfogalmazni, milyen érzés volt először nézők nélkül pályára lépni, de az biztos, hogy furcsán éreztem magam. Nyilván egy idő után valamennyire sikerült hozzászoknunk, de most már nagyon jó lenne, ha újra jöhetnének szurkolók az arénába. Elképesztő lökést tud adni egy ilyen meccsen, amikor kirohan az ember a bemutatásnál, és ott van öt és fél ezer ember.”

Abban azért az összes győri játékos biztos lehet, hogy ennél sokkal többen ülnek majd szombaton a képernyők előtt abban bízva, hogy az ETO ismét megold egy nehéz feladatot, és a CSZKA legyőzésével megszerzi az első helyet a csoportban.

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, B-CSOPORT
14. FORDULÓ

Szombat
18.00:
Győri Audi ETO KC–CSZKA Moszkva (orosz) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.00: Buducsnoszt (montenegrói)–HC Podravka Vegeta (horvát)
Vasárnap
16.00: 18. Vasárnap: BV Borussia 09 Dortmund (német)–Odense Handbold (dán)
A Valcea (román)–Brest (francia) mérkőzést 10–0-val a hazai csapatnak ítélték.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
 1. CSZKA Moszkva (orosz) 13 11 1 1 380–319 +61  23
 2. GYŐRI AUDI ETO KC 13 9 4 426–329 +97  22
 3. Brest Bretagne (francia) 13 6 5 2 384–339 +45  17
 4. Odense Handbold (dán) 13 6 1 6 360–338 +22  13
 5. Buducsnoszt (montenegrói) 13 4 2 7 330–351 –21  10
 6. Ramnicu Valcea (román) 13 4 9 253–319 –66  8
 7. Borussia Dortmund (német) 13 3 1 9 315–367 –52  7
 8. Podravka (horvát) 13 2 11 300–386 –86  4

ROSZTOV-DON–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA

Emily Bölk szerint lendületben van a Ferencváros (Fotó: Dömötör Csaba)

A Ferencváros női kézilabdázói szeptember 12-én a Rosztov-Don ellen itthon kezdték, és szombaton az orosz kirakatcsapat vendégeként zárják a Bajnokok Ligája csoportkörét. A zöld-fehérek a norvég Vipers Kristiansanddal szemben múlt szombaton, majd hétfőn is győzelemmel hangoltak a főtáblás zárásra, no meg azzal a tudattal, hogy az utolsó kör előtt módosult a sorrend az A-csoportban.

 Vélemény

Janurik Kinga, az FTC kapusa

A Vipers ellen mutatott védekezést kell megismételni Rosztovban. Tudjuk az oroszokról, hogy szeretik a gyors, lerohanásos játékot, de ha ezt a fegyverüket el tudjuk venni – ahogy a norvégokkal szemben is sikerült ezt megoldanunk –, felállt fallal szemben meg tudjuk fogni őket. Futós riválissal találkozunk, mint csapat nagyon veszélyesek az oroszok, de ők is verhetőek, nem érinthetetlenek. Az elmúlt meccseinken látott akaratot, tüzet és lendületet is meg kell őriznünk. Az utolsó fordulóban is mindent megteszünk, hogy győzelemmel zárjunk.

Az európai szövetség szerdai döntésével változtatott a lebonyolításon (minden együttes továbbjut, és megküzdhet a negyeddöntős szereplésért márciusban), illetve megállapította a vírus miatt korábban elhalasztott azon mérkőzések eredményét, amelyeket az előzetesen meghatározott február 14-i időpontig már biztosan nem lehet megrendezni – a vétlen félnek adva a két pontot 10–0-s gólkülönbséggel. A döntés nyomán az FTC nyolcasában a Rosztov, a Vipers, a dán Esbjerg és a francia Metz két-két, míg a román CSM Bucuresti négy ponttal gazdagodott – játék nélkül.

Ezek után biztossá vált, hogy az idényben eddig minden találkozóját teljesítő vagy már pótló Fradi a negyedik helynél hátrébb nem végezhet, de lehet harmadik is, ha legyőzi a csoportelsőségre hajtó rosztoviakat, miközben a Metz–CSM mérkőzés nem döntetlennel ér véget. A nyolcaddöntőben a B-csoportból a montenegrói Buducsnoszt vagy a román Valcea következhet.

„Nem gondoltam, hogy sikerül egymás után kétszer is legyőzni a Viperst, de nagyon agresszív védekezéssel és jó játékkal megtettük, és Janurik Kinga is remekül teljesített a kapuban. Csapatmunka volt” – mondta az FTC német válogatott balátlövője, Emily Bölk, aki már magyarul nyilatkozott a FradiMédiának.

„Jól érzem magam a Fradinál, a csapattól és Elek Gábortól megkapom a bizalmat, boldog vagyok, amikor segíthetek az együttesnek. A rosztovi meccs kemény és gyors lesz, de most lendületben vagyunk, és újra harcban akarunk lenni a győzelemért.”          

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
14. FORDULÓ
A-CSOPORT
16.00:
Rosztov-Don (orosz)–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Szombat

16.00: Metz HB (francia)–CSM Bucuresti (román)
18.00: Vipers Kristiansand (norvég)–RK Krim Mercator Ljubljana (szlovén)
Vasárnap
14.00: Team Esbjerg (dán)–SG BBM Bietigheim (német)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
 1. Rosztov-Don (orosz) 13 9 1 3 305–284 +21  19
 2. Metz Handball (francia) 13 9 4 364–332 +32  18
 3. CSM Bucuresti (román) 13 8 1 4 309–284 +25  17
 4. FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 13 8 5 362–352 +10  16
 5. Vipers Kristiansand (norvég) 13 6 2 5 290–290 0 14
 6. Team Esbjerg (dán) 13 4 2 7 337–322 +15  10
 7. Krim Ljubljana (szlovén) 13 2 3 8 295–338 –43  7
 8. Bietigheim (német) 13 1 1 11 289–349 –60  3

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában