Férfi kézi vb: Magyarország–Brazília – NSO

Ezt olvasta már?

Brazília ellen indítja a középdöntőt a magyar válogatott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon, kövesse a mérkőzést online, szöveges közvetítésünk segítségével!

Bánhidi Bence világklasszis teljesítményt nyújtott a németek ellen (Fotó: AFP)


FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM

KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
I. CSOPORT (ÚJ FŐVÁROS)

Magyarország–Brazília (16–11) – élőben az NSO-n!


Hirdetés

Korábban
Uruguay–Lengyelország 16–30 (9–14)
Később
20.30: Spanyolország–Németország (Tv: M4 Sport) 

Cikkünk folyamatosan frissül.

PERCRŐL PERCRE

38. perc Máthé visszatér, Almeida meg védi Bánhidi beugrása után a közeli lövést!

38. perc Langaro is lő egy nagy gólt talpról, védhetetlen ez is, 19–14.

37. perc A veterán Joao Silva a földről megvicceli Miklert, szép gól. Szita lövése a lécről a gólvonal mögé pattan, de tovább, nincs videó…

Az első gólja ma.

35. perc Langaro közelről a jobb alsóba lő, majd két perc a Szitát megtépő Patrianovának. Ancsin passzából Lékai ziccerik középről, 19–12!

Almeida kapus első percei a vébén.

35. perc Rodrigues lövése Mikleré, előtte Szita a kapufára lőtt, tíz perce nem lőttek gólt a brazilok. Szita bezzeg betalál Hornyák passzából, átlövés után labda a jobb alsóban, 18–11.

33. perc Máthé passzát Bánhidi balról bedobja, de ápolni kell Máthét. Rosszul lépett? Csere. 17–11

32. perc Jó védekezéssel és egy Mikler-védéssel, egy-egy rossz lövéssel, és egy nagy Rodrigues-mentéssel Sunajko elől. Ápolás, megütötte a fejét.

31. PERC FOLYTATJUK!

A január 13. és 31. között esedékes 27. férfi kézilabda-világbajnokságot négy helyszínen rendezik Egyiptomban. A mai helyszín az Új Főváros Sportcsarnok: Kairó és a Vörös-tenger között található; 2020-ban épült; 7500 férőhelyes; 137 millió dolláros (közel 42 milliárd forint) beruházás részeként építették; egy uszodának és számos sportpályának ad otthont a komplexum.

(ihf.com)

Kiemelkedik Rogério Moraes, a Telekom Veszprém beállója és Haniel Langaro, a Barca balátlövője, aki a gárda legeredményesebb gólszerzője a vb-n 16 találattal. A keretben rajtuk kívül még öten játszanak a spanyol, ketten a francia, hárman a román, egy-egy játékos pedig a lengyel és a portugál első ligában.

A brazilok mindezek ellenére jól kezdték a vb-t, az első meccsükön 29–29-es döntetlent játszottak az Európa-bajnok spanyolokkal, majd a jóval kisebb játékerőt képviselő Tunéziával is (32–32). A lengyelektől elszenvedett tízgólos vereségük (33–23) viszont jelezte, hogy nem lehetnek nagy reményeik a középdöntőben, ahova egy ponttal érkeztek meg.

A braziloknak le kellett mondaniuk az Egyiptom és Bahrein ellen tervezett felkészülési mérkőzéseiket, az utolsó napokban pedig egyéni edzésekkel készültek a játékosok. A megérkezés után jött az újabb hideg zuhany, a balszélső Felipe Borges is pozitív mintát adott, így ő is kikerült a csapatból. Poszttársa, Cléber Andrade sérülést szenvedett, eddig nem lépett pályára a tornán, a stábnak improvizálnia kellett a poszton.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Bodó Ricsi Nagyhoz passzol, aki ziccert ront, marad a 16–11!

30. perc Mikler lehúzza a redőnyt, magyar időkérés nyolc másodperccel a vége előtt. Mikire és Ricsire épül valami fineszes akció, ahogyan hallani lehetett.

29. perc Rodrigues nyolcméteres lövését eléri a jobb felső előtt Mikler, Nagy passza után Sunajko elejti a labdát ziccerben… nincs hetes!

28. perc Patrianova átlövése kapuscsemege, Bodó bombája meg a jobb alsóba pattan a brazil blokkról. 16–11!

28. perc Ancsin védekezik, még a pályán, Hornyák is ügyes, Teixeira meg átlövést ront. Ejj, Ancsin balkezes bombája a kapufán csattan.

27. perc Brazil időkérés 15–11-nél.

26. perc Mikler-védés Luciano szélről jövő, balkezes lövése után, Rosta gól, alakul.

25. perc Bodó átlövése remek, Da Rosa nem is mozdul a félmagas lövésre. Rosta kontrázik, gól és két perc Moraesnek! 14–11

24. perc Chiuffa cunderezik egy szépet, nem fogtak még hetest a vébén kapusaink! 12–11!

23. perc Hat perc után újra gól, Bodó felugrik, nyolcról félmagasan a bal sarokba lő. Rodrigues kiharcol egy hetest… És még két perc Ancsinnak!

22. perc Elrontjuk, de ők is.

21. perc Chiuffa szélről most megteszi azt, amit az imént is akart. Vezércsel. Üres kapuval a magyarok, Lákait ellökik, hetes helyett törlés és szabaddobás. Moraesszel birkózott, Szeged–Veszprém!

20. perc A tar Rodrigues azonnal kiharcolja, Teixeira elzárása után, bevetődésből. 11–9! Bánhidi-lövés… Da Rosa-bravúr.

20. perc Két perc Ancsinnak, fantomtérdelésért.

18. perc Mikler-védés itt, Bodó-beállás itt, és hiba Lékaitól. Könnyedén védett Da Rosa. Chiuffa a jobb szélről ballal a jobb alsóba lőne, de Mikler éppen erre számított.

16. perc Teixeira is a kapu fölé lő, hat egyes roham lehet, ha bemegy. Bent is, Bánhidi beugrása remek, Moraes mellől, a Máthét váltó Ancsin szép passzából.

15. perc Rodrigues és Bánhidi, egy-egy gól a beállóktól, 9–8. A friss ember, Andrade kettőt is hibázik, nem úgy Máthé, először vezetünk két góllal! Sunajko szépen viszi el az emereket, már sokadik alkalommal.

15. perc Ajjaj, komoly térdsérülés lehet José Toledónál, ápolás a pályán. Ölben viszik le a pályáról, a magyarok is megtapsolják a peches ellenfelet.

14. perc Máthé betörése után már vezetünk, 8–7!

13. perc Torriani meg kiáll Hornyák ellökéséért, és hetes is. Máthé ballal a jobb felsőbe lő. Mikler fogja Langaro átlövéséért.

12. perc Chiuffa nem chiffrázza el, sajnos bent van. Máthé passza rossz Rostának, aki javít hátul

11. perc Ebben a műfajban Hornyák sem rossz, hat hat. Bánhidi és Sipos együtt löki Moraest, előbbinek két perc.

11. perc A Barcelona-ász Langaro most passzol a levegőből, a veszprémi légiós, Moraes Bánhidi mellől ziccerezik, középről, 5–6!

10. perc Lékai remek passza után Bánhidi beugrik, egyszerű, de nagyszerű, mert egyenlő.

9. perc Lékai Toledóval együtt ugrik fel, szép gól, de sajnos Langaróé még szebb, távolról. Felrajzolta a bal felsőbe: 4–5!

7. perc Mikler első bravúrja, majd Ponciano kissé jobbról a rövid felsőbe lő, már szinte a földről egy hatalmas, jobbra elszálló felugrás után. Na, erre nem számított senki. Lékai lövése rossz, kontra, Chiuffa nem hibázik. 3–4!

6. perc Technikai hiba most a brazil klasszisnál, kontra, Máthé Lékai betörése után ziccerezik, 3–2!

5. perc Bánhidi után Sipos is kap egy sárga lapot, de Langaro nem lőtt gólt legalább.

4. perc Sipos és Bánhidi védekezik remekül, Soares nagy bánatára.

3. perc Langaro két szép gólt is lő, egyet felugrásból, egyet beugrásból a szaggatott vonalról. 1–2! Szita második lövése már jó, felugrásból.

Máthé adta a zseniális gólpasszt.

1. perc Máthé balkezes nyolcméteres lövését védi a kapus, Szitát blokkolják, csodás, hát mögötti passz után Hornyák lő gólt jobb szélről. 6/6, nem hibázott még a vébén! 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A brazilok tiszta kékben, a mieink tiszta vörösben.

Svájci bírók: Arthur Brunner és Morad Salah.

Oliveirán szerdán újabb PCR-tesztet végeztek el, ami de ez is pozitív eredményt hozott, így nem indulhatott útnak Egyiptomba.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 20 fős keretéből Balogh Zsoltot, Borbély Ádámot, Győri Mátyást és Topic Petart nem nevezte a Brazília elleni világbajnoki középdőntős mérkőzésre a szakmai stáb – számolt be róla a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) a Facebook-oldalán.

ELLENFÉLNÉZŐ: BRAZÍLIA
Legjobb eredményei

Olimpia: 7. hely (2016) – 5 részvétel
Vb: 9. hely (2019) – 13 részvétel
Pán-Amerikai játékok: 1. hely (2006, 2008, 2016) – 20 részvétel
Magyar mérleg ellene:5 mérkőzés, 5 győzelem, 142–113-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2018. április 8., Siófok, felkészülési mérkőzés. Magyarország–Brazília 30–22 (17–11)
Legjobb magyar dobók: Lékai 7, Bánhidi 5, Balogh Zs. 4, Országh 3

„Nagyon kellemetlen ellenfél Brazília, jó játékosai vannak, európai topklubokban játszanak. Fel kell rájuk készülni, ugyanazzal az elánnal, tűzzel kell kézilabdáznunk, mint a németek ellen, és akkor versenyképesek lehetünk. Lehet, ők lesznek a legkellemetlenebbek a következő ellenfeleink közül, de ha jól játszunk, képesek leszünk legyőzni őket. Ötvözik a dél-amerikai forrófejűséget, miközben megtanulták az európai kézilabdát. Rúgnak, csípnek, harapnak, mindent bevetnek” – foglalta össze Gulyás István szövetségi kapitány, mit kell tudnunk a brazilokról. További vélemények az alábbi videóban. 

„Mindig fel voltunk készülve a legrosszabbra, hogy bármikor elveszíthetünk játékosokat. A legrosszabb érzés, hogy nem lehetek ott a pályán, és nem segíthetek. Szépen dolgoztunk, aztán egyszer csak kulcsjátékosok estek ki, és én sem tudtam elutazni a tornára” – tette hozzá a brazil kapitány.

Oliveira mester csak a távolból, interneten keresztül tudott egyeztetni kollégáival, Giancarlos Ramirezzel és Leonardo Bortolinivel, akik helyettesítették a csoportkörben.

„Mindennap vannak megbeszéléseink, egy, kettő vagy három. Próbálunk úgy tenni, mintha személyesen tudnánk találkozni. Ahogy mindig, közösen beszéljük meg a feladatokat, amit aztán a segítőim végrehajtanak. Én döntöm el, ki kezdjen, de amint elindul a meccs, a két másodedzőm szabad kezet kap, hogy bármit változtasson. Akkor már nincs lehetőségem bármibe is beleszólni, és nem is lenne bölcs ötlet, mert ők érzik a helyszínen a mérkőzések minden rezdülését” – mesélte Oliveira, hogyan zajlott a munka a távollétében.

Aztán a brazilokat is elérte a koronavírus-járvány a portugáliai edzőtáborban. Mindez azt eredményezte, hogy a kapus Leonardo Tercariol és a korábban Szegeden játszó, jelenleg a Barcát erősítő balátlövő, Thiagus Petrus is pozitív mintát produkált, így nem utazhattak el Egyiptomba. A szakmai stáb öt tagja, köztük a szövetségi kapitány is elkapta a vírust, ami megint összekuszálta a szálakat.

„Tatá már az előző kapitánynál is ott volt a stábban, így mi, játékosok már ismertük. Ez megkönnyítette a munkát. A kapitányi pozícióban történt változások természetesen visszavetették valamennyire a csapatot, de már magunk mögött hagytuk ezt az időszakot, és próbálunk csak a játékra koncentrálni” – mondta a vb előtt a csapatkapitány Henrique Teixeira. A közeljövő céljai kapcsán a fejlődés mellett a vb-n a legjobb nyolc közé kerülést és a sikeres márciusi olimpiai selejtezőt jelölte meg.

A 2019-es Pánamerikai játékokon elért bronzéremig Washington Nunes irányított, majd a spanyol Daniel Gordo vette át a helyét, hogy aztán tavaly márciusban visszatérjen Nunes. Októberben viszont már Marcus „Tatá” Oliveirát nevezték ki. Nem volt egyszerű a dolga, ugyanis a szövetségben zajló változások miatt elmaradt egy betervezett válogatott összetartás, és csak december végén tudta elkezdeni a keret a közös munkát a portugáliai Rio Maiorban, ahol a COB szerződésben áll egy edzőközponttal.

A brazilok felkészülése ráadásul messze volt az ideálistól, részben a háttérben a szövetségnél zajló kaotikus folyamatok miatt. Manoel Luiz Oliveirának tavaly szeptemberben kellett távoznia az elnöki székből, miután a bíróság kimondta, közpénzzel sikkasztott a 2011-es hazai rendezésű vb szervezésénél. Ricardo Souza decemberben mondott le, miután előtte a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) etikai testülete kétéves eltiltással sújtotta szexuális zaklatás miatt. Ezek a változások a válogatottra is kihatottak, ugyanis mindig új szövetségi kapitányt neveztek ki.

Brazília csapatával története során eddig ötször találkozott a magyar férfi kézilabda-válogatott, és mindannyiszor nyert. 1992-ben és 2004-ben az olimpián, 2011-ben a svédországi világbajnokságon, 2012-ben az olimpiai selejtezőn, 2018-ban egy felkészülési mérkőzésen győzte le a dél-amerikaiakat. Az öt meccsből csak kettő volt szoros az athéni nyári játékok csoportküzdelmei (20–19) és a 2012-es áprilisi ötkarikás kvalifikáció (29–27) során.

Kedvező helyzetből kezdi a középdöntőt a magyar válogatott azáltal, hogy az I. csoportba egyedüliként érkezett a maximális négy ponttal. A második körben előbb a brazilok, majd szombaton a lengyelek, végül hétfőn a spanyolok várnak a mieinkre. Ha a papírformát nézzük, az első két találkozón kellene bebiztosítanunk a célként kitűzött negyeddöntős szereplést (a négy középdöntős hatos első két helyezettjei jutnak be a legjobb nyolcba).

Brazília ellen indítja a középdöntőt a magyar válogatott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon . A mieink a maximális négy pontot hozták magukkal, ám ez csak akkor ér valamit, ha a dél-amerikaiakat is legyőzzük. Még soha nem kaptunk ki a braziloktól, akiknek felkészülését a koronavírus-járvány és a szövetséget terhelő ügyek is nehezítették.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–BRAZÍLIA FÉRFI KÉZILABDA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
   1. MAGYARORSZÁG 2 2 73–46 +27  4  
   2. Lengyelország 3 2 1 89–66 +23  4  
   3. Spanyolország 2 1 1 56–55 +1  3  
   4. Németország 2 1 1 71–43 +28  2  
   5. Brazília 2 1 1 52–62 –10  1  
   6. Uruguay 3 3 48–117 –69  0


A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI KÖZÉPDÖNTŐS MÉRKŐZÉSEI
Január 23. (szombat), 18.00:
Lengyelország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Január 25. (hétfő), 18.00: Spanyolország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS VB-KERETE*
Kapusok: Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya) 

*Az egyes mérkőzésekre 16 játékos nevezhető.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában