Férfi kézi-vb: a németek legyőzésével az élről kezdhetnénk a középd

Ezt olvasta már?

Jön az első komoly erőfelmérő az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon: a csoportkör utolsó fordulójában Németország a magyar válogatott ellenfele (kezdés: 20.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). Ha a mieink megnyerik a „csoportdöntőt”, úgy négy pontot visznek magukkal a következő körbe, és az élről várhatják a középdöntős folytatást.


Hirdetés

A németek elleni rangadóval zárjuk a csoportkört (Fotó: AFP)

A három továbbjutó kiléte már a záró kör előtt eldőlt az A-csoportban, miután a koronavírus-járvánnyal sújtott Zöld-foki szigetek először csak nem állt ki a németek elleni meccsre, majd az egész tornától visszalépett. Mindez azt jelenti, hogy a vb-újonc Uruguay egyből a középdöntőben találta magát. Míg a mieink mindkét meccsüket le tudták játszani, addig európai riválisunknak három napja maradt, hogy az ellenünk jövő összecsapásra készüljön. Emiatt sajnálkoztak is a németek, ugyanis így csak egymás között tudtak kipróbálni több taktikai variációt. 

NS-SZAKÉRTŐ

ÉLES József, világválogatott kézilabdázó: „A Zöld-foki-szigetek, illetve Uruguay elleni meccs nem volt mérvadó, a precíz kézilabdát játszó Németország teljesen más szintet képvisel. Annak ellenére, hogy legjobbjait nélkülöznie kell, még mindig erős, mégis azt érzem, most jó meccset fogunk játszani vele, és akár le is győzhetjük. Az erőviszonyok kiegyenlítődtek, egyre több jó képességű játékosunk van, szinte minden posztra legalább kettő, megnőttek a merítési lehetőségeink. Végig koncentrálnunk kell, olyan hibák nem férnek bele, amelyek 11–2 után voltak Uruguay ellen, bár az is igaz, hogy valószínűleg kevesebbet fogunk majd cserélni. A németeknek majdnem négy napjuk volt felkészülni ellenünk, kérdés, ez jelent-e előnyt. Ellenfelünk váltogatja a védekezési formációkat, öt–egyes és három–kettő–egyes felállás mellett hatos falat is tud védekezni. Alfred Gíslason pedig a szememben a tökéletes edző, bárhova ment, mindig nyomot hagyott maga után: biztosan nem engedi, hogy csapata hosszabb hullámvölgybe kerüljön ellenünk. Sok a fiatal náluk is, akikben dolgozik a bizonyítási vágy, így jó találkozóra van kilátás.”

Négy évvel ezelőtt nem találkoztunk Németországgal világversenyen, és csak öt alkalommal tudtuk legyőzni eddig. Ha csak a vb-n egymás ellen vívott meccseket nézzük, egy kivétellel mindig vesztesen jöttünk ki belőlük, egyedül 2011-ben tudtunk diadalmaskodni. A legutóbbi négy találkozásból egyaránt a németek jöttek ki győztesen, szóval van min kozmetikáznunk.

Mondhatni, új szelek fújnak arrafelé, hiszen tavaly február óta a klubedzőként a Magdeburggal 2002-ben, a Kiellel 2010-ben és 2012-ben Bajnokok Ligáját nyerő, hétszeres Bundesliga-bajnok Alfred Gíslason irányítja a válogatottat. A 61 éves izlandi volt minden idők legdrágább edzője 2008-ban, amikor a kieliek 750 ezer eurót fizettek érte a magdeburgiaknak.

Gíslasonnak sem volt könnyű dolga kijelölni az egyiptomi világbajnokságra utazó csapatát, miután Hendrik Pekeler, Steffen Weinhold, Finn Lemke és Patrick Wiencek a koronavírus-járvány miatt visszamondta a szereplést, míg Fabian Wiede, Franz Semper, Tim Suton, Jannik Kohlbacher és Christian Dissinger megsérült. Utóbbiakhoz csatlakozott Tobias Reichmann, akinek rögtön az első, Uruguay elleni meccsen (43–14-es német győzelem) problémája volt a térdével, ezért már haza is utazott. Várhatóan Patrick Groetzki foglalja el a helyét a keretben, amennyiben negatív lesz a megérkezés utáni tesztje.

Persze a németeket így sem kell sajnálni, keretükben olyan játékosok találhatók, mint az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok kapus, Andreas Wolff, akit hazájában szimplán csak „Fekete szörnynek” becéznek, vagy a rutinos, háromszoros BL-gólkirály balszélső, Uwe Gensheimer, aki a Rhein-Neckar Löwenben klublegendának számít.

Gíslason nem is csinált titkot abból, hogy az első fordulóban pihentetett Wolff és Johannes Bitter kapuspáros fog szerepet kapni a mienk elleni meccsen, amelynek fontosságát az izlandi szakember is hangsúlyozta:

„Ez a meccs a csoportgyőzelem mellett arról szól, hogy egy közvetlen riválisunk ellen szerezhetünk két pontot, amely nagyon fontos lenne a folytatásra. A magyar csapat teljesen más szintet képvisel, mint akár a világbajnokság előtti felkészülési meccseken látott Ausztria, így nekünk is javulnunk kell, és védekezésben jó napot kell kifognunk. A magyarok évről évre fejlődnek, igazán jó csapatuk van”mondta Gíslason, külön is kiemelve a kapusainkat. A német kapitány Uruguay ellen sorozatban ötödik meccsét is megnyerte a válogatottal, ezzel Heiner Brand 1997-es rekordját adta át a múltnak.

A mieink részéről Gulyás István szövetségi kapitány arról beszélt, sok mindent nem mutattunk meg abból, amire az edzéseken készültünk, bár ezen a szinten nemigen lehet meglepni a másikat.

Az biztos, hogy a héten három mérkőzés vár a mieinkre: kedden, csütörtökön és szombaton, miután a második helynél hátrébb már nem végezhetünk a csoportunkban. Ha legyőzzük a németeket, hibátlan mérleggel, az A-csoport élén zárunk, ez esetben négy pontot vinnénk tovább a középdöntőbe, ami megkönnyítené az életünket, amikor a túloldalról megérkezhet például az Eb-címvédő Spanyolország…

Főleg, ha azt vesszük, hogy a kiegyenlített B-csoportból már biztosan nem jöhet négypontos csapat, sőt, az esetükben még négyes holtverseny is létrejöhet, ha úgy alakulnak az eredmények. Ahhoz, hogy a kitűzött célunkat elérve negyeddöntőt játsszunk, a középdöntő első két helyének valamelyikén kell végeznünk (a spanyol, lengyel, brazil, tunéziai négyesből három lesz az ellenfelünk). Ha viszont kikapunk Németországtól, utána már nem hibázhatunk.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
CSOPORTKÖR, 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ
A-CSOPORT (GÍZA)

20.30: Németország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Uruguay–Zöld-foki-szigetek 10–0 – megállapított eredmény

ELLENFÉLNÉZŐ: NÉMETORSZÁG
Legjobb eredményei
Olimpia:
2. hely (2004) – 6 részvétel
Vb:
1. hely (1938, 2007) – 17 részvétel
Eb:
1. hely (2004, 2016) – 13 részvétel
Magyar mérleg ellene:
30 mérkőzés, 5 győzelem, 3 döntetlen, 22 vereség, 710–797-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2017. január 13., Rouen, vb-csoportkör. Németország–Magyarország 27–23 (16–11)
Legjobb magyar dobók: Balogh Zs., Bodó, Császár, Jamali, Juhász Á., Lékai 3–3

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA 
   1. Németország 2 2 53–14 +39 4
   2. MAGYARORSZÁG 2 2 54–18 +36 4
   3. Uruguay 3 1 2 42–87 –45 2
   4. Zöld-foki-szigetek 3 3   0–30 –30 0

B-CSOPORT (ÚJ FŐVÁROS)
18.00:
Spanyolország–Tunézia (Tv: M4 Sport)
20.30: Brazília–Lengyelország 

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
   1. Spanyolország 2 1 1 56–55 +1 3
   2. Lengyelország 2 1 1 56–55 +1 2
   3. Brazília 2 2 61–61   0 2
   4. Tunézia 2 1 1 60–62 –2 1

C-CSOPORT (ALEXANDRIA)
15.30:
Japán–Angola (Tv: M4 Sport)
18.00: Horvátország–Katar

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
   1. Katar 2 2 61–54   +7 4
   2. Horvátország 2 1 1 57–49   +8 3
   3. Japán 2 1 1 58–60   –2 1
   4. Angola 2 2 45–58 –13 0

D-CSOPORT (KAIRÓ)
18.00:
Bahrein–Kongói DK
20.30: Dánia–Argentína 

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
   1. Dánia 2 2 73–39 +34 4
   2. Argentína 2 2 52–43   +9 4
   3. Bahrein 2 2 41–58 –17 0
   4. Kongói DK 2 2 41–67 –26 0

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 20 FŐS KERETE A 2021-ES VILÁGBAJNOKSÁGRA*
Kapusok:
 Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

*Az egyes mérkőzésekre 16 játékos nevezhető.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában