Ritkán okoz súlyos mellékhatást a vakcina az 5-11 éveseknél

Ezt olvasta már?

Magyarországon december közepétől lehet regisztrálni az 5-11 évesek gyerekeket a koronavírus elleni oltásra (kizárólag mRNS-alapú Pfizer-vakcinát kaphatnak). Mivel e korcsoport immunizálása az Egyesült Államokban is csak november elején indult, ezért viszonylag kevés az oltási reakciókkal és mellékhatásokkal kapcsolatos tapasztalat. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) azonban kezdettől fogva figyelemmel kíséri a legfiatalabbak vakcinázását: az eddigi eredményeket a szakemberek két tanulmányban összegezték.

koronavírus elleni oltás 5-11 éveseknek
Már az 5 éves gyerekek is kaphatnak koronavírus elleni oltást. Fotó: Getty Images

Ahogy arról a WebMD is beszámol, az egyik tanulmányból az derül ki, hogy a Pfizer-BioNTech vakcináját kapó 5-11 éves gyerekeknél eddig ritkán jelentkeztek súlyos egészségügyi problémák az oltást követően. A másik tanulmány pedig – amelyhez a kutatók több száz gyermekkórházi esetet vizsgáltak – megerősíti, hogy az Egyesült Államokban kórházi ellátásra szoruló, súlyos állapotú koronavírusos gyerekek csaknem mindegyike oltatlan, vagy csak részben oltott volt.

A COVID-19 okozta megbetegedéssel kórházban ápolt 12-17 év közötti páciensek körülbelül kétharmadának volt valamilyen alapbetegsége: jellemzően elhízás. A CDC statisztikája szerint mintegy 30 százalékuk szorult intenzív terápiás ellátásra, 15 százalékuknak pedig invazív – gépi – lélegeztetésre volt szüksége. A kórházba került koronavírusos gyerekek körülbelül 1,5 százalékán már nem tudtak segíteni.

Az 5-11 éves gyerekeket Magyarországon is kizárólag a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltják. Mutatjuk, milyen mellékhatásokra számíthatnak az érintettek a jelenlegi kutatási eredmények alapján.

Csak Pfizer-BioNTech-vakcinával oltják a gyerekeket Amerikában és Európában

A New York Times értesülései szerint az Egyesült Államokban eddig közel 9 millió dózist adtak be az 5-11 éveseknek a Pfizer-BioNTech oltóanyagából. December közepéig, vagyis nagyjából hat hét alatt nagyon kevés bejelentés érkezett a CDC-hez a védőoltást követően fellépő súlyos hatásokról, mellékhatásokról. A legjellemzőbb oltás utáni panaszok közé tartozik – 43 ezer szülő kérdőíves válasza alapján – a vakcina beadásának helyén jelentkező fájdalom, az oltás után tapasztalt fáradtság vagy fejfájás. Utóbbiak a második dózis beadása után voltak gyakoribbak.

Eddig minden a várakozásoknak megfelelően alakul

Az Egyesült Államokban hat hét alatt 4100 oltás után fellépő, nemkívánatos eseményt jelentettek e korcsoportból. Ebből körülbelül száz volt súlyos: az érintettek leggyakrabban lázzal vagy hányással küzdöttek. A CDC-nél 11 esetben jeleztek – ritka mellékhatásként fellépő – szívizomgyulladást. Hét gyerek teljesen meggyógyult, négy pedig még lábadozott a jelentés elkészültekor. Két halálesetet jelentettek: egy 5 és egy 6 éves kislány hunyt el. Nekik krónikus egészségügyi problémáik voltak, és ahogy a CDC jelentésében áll, az oltás beadása előtt “törékeny” volt az egészségi állapotuk. A szervezet állítása szerint nincs arra utaló jel, hogy haláluk és a vakcina beadása között ok-okozati összefüggés lenne. 

- Advertisement -spot_img

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img