Array

Verstappen nagyon megverte Hamiltont az imolai időmérő előtt – Origo

Ezt olvasta már?

rendezés

Legfrissebb fölül

Max Verstappen majdnem fél másodpercet adott az egész mezőnynek az Emilia Romagna Nagydíj harmadik szabadedzésén. Lewis Hamiltont még az egyik McLaren is megelőzte, Valtteri Bottas pedig csupán a középmezőnyben fejezte be a gyakorlást.

Kifejezetten hűvös időjárási körülmények között kezdődött meg az Emilia Romagna Nagydíj időmérőjének főpróbája, vagyis a harmadik szabadedzés. A levegő hőmérséklete ugyanis mindössze 10, míg a pályáé 20 fokos volt 11 órakor, vagyis az indítás pillanatában. 

Percekig csak Räikkönen volt a pályán – GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Ennek megfelelően nem is volt nagy tolongás a bokszutca kijáratánál, amikor a lámpa zöldre váltott: csupán Kimi Räikkönen gurult ki az aszfaltcsíkra. Az Alfa Romeo pilótája viszont rögtön egy gyorskört is teljesített a közepes gumikon, és 1:18.249-cel nyitotta volna meg a köridők sorát, ha pár másodperc múlva nem törlik azt pályaelhagyás miatt. Egy hűtőkör után viszont javított, és az 1:17.331-es ideje már érvényben maradt.

Ekkorra már nem csak ő volt kint, ugyanis nem sokkal korábban a két Haas is kigördült a garázsból. A lágy abroncsokon próbálkozó versenyzők közül Mick Schumacher volt a gyorsabb, de mind ő, mind Nyikita Mazepin hasonló sorsra jutott, mint Räikkönen, így nem tarthatták meg első mért körüket.

10 perc után egyre inkább benépesült a pálya, és ennek megfelelően a köridők száma is megszaporodott. Räikkönen már nem is állt okáig az élen, ugyanis Charles Leclerc gyorsabb volt nála, igaz, mindössze 1 századmásodperccel. Csapattársa, Carlos Sainz aztán letaszította őt az első helyről, de nem sokáig, ugyanis második mért körével azonnal visszavette a vezetést.

20 perc utána két Mercedes és Max Verstappen is megérkezett, ám ekkor még csupán Valtteri Bottas tudott mért köt futni, de az övét elvették. Pár másodperc múlva ugyanis Nicholas Latifi hibázott a Villeneuve-sikán kijáratánál, és nekiment a falnak. A versenyirányítás emiatt megszakította az edzést, de mivel a kanadai versenyző kievickélt a kavicságyból, a piros zászló nem sokáig volt érvényben. Ekkor egyébként Sergio Pérez vezetett, miután Leclerc nem tudta ugyanazt eljátszani, mint korábban Sainzcal, mivel neki is elvették a körét.

Latifi miatt pár percre megszakították az edzést

Lewis Hamilton csupán a 7. helyen kezdett a lágyakon, ellenben Verstappennel, aki rögtön az élre állt. Igaz, sokáig nem vezette a mezőnyt, ugyanis előbb Bottas nála is gyorsabb volt, majd törölték a holland pilóta körét. Nem sokkal később aztán még gyorsabbnak bizonyult, és mivel a kör szabályosnak minősült, ezúttal már megtarthatta a vezetést. Azonban ez sem tartott 1 percnél tovább, ugyanis a nem sokkal korábban kis híján a falnak ütköző Pierre Gasly közepes gumikon túlszárnyalta az idejét, majd Leclerc a lágyakon nála is gyorsabb volt.

Negyedórával a vége előtt Hamilton vette át a vezetést, azonban még itt sem volt vége, ugyanis a McLaren a pénteki gyengébb teljesítmény után magára talált, és Lando Norris állt az élre. Aztán Verstappen ismét megérkezett, és letaszította a két brit pilótát az élről.

Verstappen hangolt a legjobban az időmérőreForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Innentől kezdve nem változott az élmezőny sorrendje. Verstappen 1:14.958-cal végzett az 1. helyen, 456 ezreddel megelőzve Norrist és további 101-gyel Hamiltont. Mögöttük Pérez, Leclerc, Gasly, Sainz, Bottas, Alonso és Ocon volt az első tíz további sorrendje. Érdemes megemlíteni Schumacher teljesítményét is, aki a 16. pozícióban fejezte be az edzést, aminek a vége felé mindkét Alfa Romeo hibázott. Räikkönen „csak” kicsúszott a pályáról, Antonio Giovinazzi viszont meg is pördült.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek

10:31

Jön a 3. tréning Imolában!

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat az Emilia Romagna Nagydíj harmadik szabadedzésének élő közvetítésében! Nemsokára kezdetét veszi a hétvége utolsó szabadedzése, amelyen a csapatoknak egy órája van tökéletesíteni a beállításokat a 14 órakor kezdődő időmérő edzésre és a vasárnapi versenyre. Tartsanak velünk!

GPHírek

10:34

A Mercedes jó, de szoros lehet a csata

Max Verstappen második szabadedzésen elszenvedett technikai hibája miatt tegnap nem kaptunk ízelítőt abból, hogy mennyire lehet jó a Red Bull ezen a hétvégén. Az biztos, hogy a Mercedes fejlődött Bahrein óta és a pálya is fekszik nekik, de azért még ne mondjunk le arról, hogy ismét lehet Verstappen-Hamilton csata a győzelemért. Alább szokásos esélylatolgatásunkat olvashatják, amelyből az is kiderül, hogy ki uralhatja az üldözőbolyt ezen a hétvégén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek

10:48

Az Aston Martin nem nyugszik

Imolában újabb fordulatot vett a padlólemez-szabályok tavalyról idénre történő megváltoztatása körüli huzavona, az Aston Martin csapatfőnöke ugyanis kijelentette, perelni és készek, ha az FIA nem lép valamit. A rivális csapatfőnökök megmosolyogtatónak tartják a silverstone-i gárda kapálózását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Majer Dániel

10:58

Lehet használni a sárga kerékvetőt a Variante Altában

A versenyzői eligazításon tisztázták a pálya határaira vonatkozó szabályokat a 14-es és 15-ös kanyarban, azaz a harmadik szektor elején található Variante Altában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a versenyzők büntetlenül ráhajthatnak a kerékvető mögötti sárga hurkára a kanyarok belső ívén, de a pálya átvágása a kerékvetőkön való átugratással továbbra is tilos lesz.

A sárga részre rá lehet menniForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Majer Dániel

11:01

Elindult az edzés, Räikkönen már a pályán

Elkezdett ketyegni az óra visszafelé a 60 perces gyakorlásból, az Alfa Romeo világbajnoka pedig nem is vesztegette az idejét, és elsőként hajtott ki a legendás aszfaltcsíkra.

Majer Dániel

11:05

Räikkönen első idejét törölték

1:18.249-cel kezdett a finn a közepes gumin, de egyből el is vették az idejét, mert a 9-es kanyarban túlságosan szélesen fordult. Továbbra is ő az egyetlen pilóta a pályán.

GPHírek

11:07

Másodjára már érvényes kört ment a finn

1:17.331 alatt ért körbe második próbálkozásra az Alfa Romeo világbajnoka, akihez menet közben Mick Schumacher és Nyikita Mazepin is csatlakozott, így már három autó van a pályán.

GPHírek

11:10

Schumacher lassabb Räikkönennél

Annak ellenére jóval lassabb kört autózott az Alfánál, hogy a lágy gumik vannak az autóján, ráadásul nem is sokáig szerepelt az eredmény a neve mellett, mert pályaszélesítés miatt az ő első körét is elvették. Így most Mazepin a második Räikkönen mögött, a hátránya azonban neki is tetemes, 1,8 másodperc. Schumacherhez hasonlóan az ő Haasán is a piros oldalfalú Pirellik vannak fent.

GPHírek

11:12

Mazepin idejét is törölték

Ez egy kicsit tovább tartott, de a másik Haas-pilóta első mért köre is érvénytelen lett, mivel ő is szélesített. Mazepin mondta is a csapatnak, hogy nézzék meg, valóban túlcsúszott-e a határon.

GPHírek

11:13

Ma is hűvös van

11 fok a pálya, 21 az aszfalt hőmérséklete, ami nem jó hír azoknak, akik tegnap az abroncsok felmelegítésével küzdöttek. De legalább nem esik.

GPHírek

11:14

Schumacher felzárkózott Räikkönenre

Második körével már fél másodpercre megközelítette a finnt, miközben Mazepin is összerakott egy értékelhető kört, hátránya azonban óriási, egészen pontosan 7 tizedmásodperc csapattársához képest. Az ismétlésből kiderült, hogy nagyon elfékezte a Variante Altát.

GPHírek

11:18

Már Leclerc az élen

Megérkezett a Ferrari is Charles Leclerc-rel, aki közepes gumin egyetlen századot adott Räikkönennek és 1:17.321-gyel átvette az első helyet. 

Egyre többen futnak közben mért kört, Räikkönen mögött Alonso, Sainz, Giovinazzi, Schumacher, Ocon, Mazepin a sorrend.

GPHírek

11:21

Gyorsulnak a Ferrarik

Második mért körükön előbb Sainz állt az élre 1:16.901-gyel, majd Leclerc 1 tizeddel jobb kört futva nála visszavette az első helyet. Sainz mögött Giovinazzi lépett előre harmadiknak.  A Red Bulloknak és Mercedeseknek továbbra sincs mért köre.

GPHírek

11:23

Pérez körét is törölték

Folyamatosak a pályaszélesítések ma is, így az időket is folyamatosan törlik. Legutóbb Pérez járt pórul, miután közepes gumin ment egy felejthető, Leclerc idejénél több mint egy másodperccel lassabb kört.

GPHírek

11:26

Követhetetlen, ami történik

1:16.642-vel lenyomta Leclerc-t, de a monacói érkezett mögötte és 1:16-3-mal visszavette az első helyet, amit azonnal töröltek is, majd Bottas 1:16.402-vel  szintén az élre állt, de az ő idejét is elvették.

GPHírek

11:27

Piros zászló!

Latifi csúszott ki a Villeneuve-sikánban, majd a kavicságyon átszánkázva letörte az első szárnyát a falnak koccanva. Kicsit elhamarkodottnak tűnik a megszakítása, a kanadai ugyanis ki tudott kecmeregni a bukótérből és már úton van vissza a bokszba.

GPHírek

11:30

Ez a Williams hétvégéje lehet(ne)

Latifi a lehető legrosszabbkor rontott, a Williams ugyanis ma is szárnyal egyelőre (a kanadai Péreztől mindössze 4 tizedre a 6. helyen áll, miközben Russell a 10.), George Russell szerint Latifinek pedig még a Q3-ra is lehet esélye, annyira elkapta a fonalat.

GPHírek

11:31

Újra autók a pályán

Fél óra van hátra, az edzést pedig már újra is indították. A Mercedesek már korábban is kint voltak lágy gumin, de egyikük sem tudott még értékelhető kört menni. Talán majd most.

GPHírek

11:33

Bottas autóját megtankolták

Úgy tűnik, inkább a versenyre készülnek a finnel, aki 1:20-as kört ment és minden szektorban rengeteget kapott Péreztől. Hamilton autója viszont könnyebb, de lágyakon is 4 tizedet kapott Péreztől és jelenleg csak a 9. helyen áll.

GPHírek

11:35

Bottas az élen!

Mégsem a sok üzemanyag a magyarázat Bottas lassú körére, hanem az, hogy még csak a gumikat hozta megfelelő hőmérsékletre, hogy aztán második nekifutásra 1:15.984-gyel átvegye a vezetést a nem sokkal korábban még vezető, szintén lágy gumikon autózó Verstappentől, akinek a körét mindezek után végül törölték…

GPHírek

11:36

Hamilton bejött Bottas mög, majd elbukta a körét

1:16.158-as körrel feliratkozott a második helyre a hétszeres világbajnok, de nem sokáig lehetett ott, a 9-es kanyar kiszélesítése miatt ugyanis ez az idő is ugrott.

GPHírek

11:38

Verstappen nagyot adott az autónak

A 13-as kanyarban túl szélesre vette a kijáratot, amitől ráment a kerékvető mögötti hurkákra, amitől az RB16B hatalmas ütést kapva a levegőbe emelkedett. Verstappen azonnal el is vette a gázt, miközben vélhetően azon imádkozott, hogy ne legyen sérült az autója.

GPHírek

11:41

Verstappen az élen

Úgy tűnik, hogy megúszta az autó az ugratást, a holland ugyanis 1:15.895-tel már vezet, előnye azonban csak 89 ezred Bottas előtt.

Közben Gasly a Tosa-kanyarból kijövet majdnem a falba állította az Alpha Taurit, de éppen, hogy meg tudta fogni a megcsúszást és csak a fűre szaladt ki.

GPHírek

11:42

Leclerc az élen!

Először Gasly taszította le az első helyről Verstappent közepes (!!!) gumin, majd jött Leclerc lágyakon és 1:15.738-cal átvette a vezetést. Időközben a két Mercedes friss lágyakon érkezik.

GPHírek

11:45

Bottas elrontotta a körét, Hamilton vezet

Egyéni legjobb első szektor után a 14-es kanyarban nagyot ellenkormányzott és kifarolt a bukótérbe. A mögötte érkező csapattársának azonban nem volt ilyen gondja és 1:15.515-tel átvette a vezetést, 223 ezredet adva Leclerc-nek, akit Norris is megelőzött és mindössze 22 ezreddel maradt el Hamiltontól.

GPHírek

11:49

Norris az élen!

Elképesztő, Lando Norris második mért körén nemcsak közel került Hamiltonhoz, hanem meg is előzte őt és 1:15.414-gyel átvette az első helyet.

Közben Cunoda őrjöng, az imént az egyik Red Bullra panaszkodott, amiért feltartotta, most pedig csak úgy általánosságban a forgalom miatt akadt ki.

GPHírek

11:51

Räikkönen kicsúszott

Az első Rivazzában szánkázott ki a kavicságyba a finn, miután simán csak túl nagy tempót akart bevinni a kanyarba, így nem tudta bevenni azt. Közben Verstappen és Gasly is kijött friss lágy abroncsokon.

GPHírek

11:53

Verstappen óriási előnnyel az élen

Lila első és harmadik szektort autózva 456 ezreddel előzte meg Norrist a holland, aki 1:14.958-cal átvette a vezetést. Gasly köre közben nem sikerült, zöld első és második szektor után a harmadikban nagyon sokat veszített és nem javított.

GPHírek

11:54

Péreznek nem megy

1,1 másodpercet kapott lágy gumival a csapattársától a mexikói, amivel csak a 8. helyen áll. Hacsak nincs eltérés az üzemanyagmennyiségban és/vagy motorbeállításban, ez rengeteg.

GPHírek

11:55

Vettel elmozdult az utolsó előtti helyről

A négyszeres világbajnok is megejtette lágy gumis gyorskörét (1:16.389), amivel a 12. pozícióba lépett előre és hajszállal megelőzte Strollt is, akinek később törölték a körét.

GPHírek

11:57

A másik Alfa is a kavicságyban

Ezúttal Giovinazzi volt a ludas, aki a Tamburellóban mutatott be egy 180 fokos piruettet, miután túl nagy gázt adott kigyorsítás közben. Ez egyértelműen a hideg gumik számlájára írható, az olasz meg is kérdezte rádión, hogy miért ilyen hidegek az abroncsai.

GPHírek

11:59

Pérez javított

Ez már nem néz ki olyan rosszul: a mexikói három egyéni legjobb szektorral feljött a 4. helyre Hamilton mögé, miközben hátránya 593 ezred a vezető Verstappenhez képest.

GPHírek

12:02

Vége az edzésnek

Leintették a harmadik szabadedzést, az utolsó pillanatokban Verstappen első helyét senki és semmi nem veszélyeztette, így ő zárta az élen a gyakorlást. Mögötte Norris, Hamilton, Pérez, Leclerc, Gasly, Sainz, Bottas, Alonso, Ocon az első tíz sorrendje.

GPHírek

12:04

A Williams egyelőre csalódás

A tegnapi nap alapján Russell 15. és Latifi 17. helye nem az, amire sokan számítottak a grove-iaktól, de persze valahol ez a valós helye a Williamsnek.

Mick Schumacher szereplése viszont egyelőre kellemes meglepetés, az edzést a 16. helyen záró német ugyanis csapattársa mellett Latifit és a két Alfa Romeót is megelőzte. A 20. helyen végző Mazepinnek 1 teljes másodpercet adott.

GPHírek

12:06

Stroll végül megelőzte Vettelt

Az Aston Martin továbbra sem jó, Stroll a 12., Vettel a a 14. helyet szerezte csak meg, utóbbi ráadásul ismét kikapott a kanadaitól, aki 1,5 tizeddel volt gyorsabb rutinos csapattársánál. 

GPHírek

12:07

Nemsokára jön az időmérő

Egy ebédnél messzebbre ne nagyon menjenek, 13 óra 50 perctől ugyanis jövünk vissza az igen izgalmasnak ígérkező időmérő edzés élő közvetítésével. Mostanra megköszönjük a figyelmüket, a viszontlátásra!

Még több bejegyzés

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img