Telefonon egyeztetett egymással Putyin és Tokajev a kazah helyzet kapcsán

Ezt olvasta már?

Hosszan beszélt egymással telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a kazahsztáni rend helyreállításához szükséges intézkedésekről – közölte szombaton a Kreml. Az orosz külügyminisztérium pedig közleményben elítélte Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatát a kazahsztáni helyzetről.

Tokajev megköszönte, hogy az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) keretében katonákat vezényelnek Kazahsztánba, de hozzátette, hogy a helyzet már kezd stabilizálódni országában. Putyin javasolta, hogy a KBSZSZ vezetői a napokban tartsanak videokonferenciát az ügyben. Az elnökök megállapodtak abban, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Tüntetés Kazahsztánban.Forrás: Origo

Tokajev kazah elnök a héten segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (ODKB) a helyzet megoldásához, majd bejelentették, hogy Oroszország az általa vezetett katonai szövetség, a keretében több mint 70 katonai repülőgépet és katonákat küldött Kazahsztánba.

Az orosz külügyminisztérium elítélte az amerikai külügyminiszter azon nyilatkozatát, amelyben Antony Blinken kijelentette, hogy ha Kazahsztán beenged orosz katonákat, akkor nagyon nehéz lesz neki elérnie a távozásukat. “Az amerikai külügyminiszter humorizálni próbált Kazahsztán tragédiáján. Ez egy durva megjegyzés volt, és nem az első. Nevetségessé akart tenni egy teljesen legitim intézkedést, amelyet lehetővé tesz Oroszország és Kazahsztán biztonsági megállapodása” – olvasható a Facebookon megjelent közleményben.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img