Orvosi kamara: Arra kérjük a politikusokat, hogy fejezzék be a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását

Ezt olvasta már?

A Magyar Orvosi Kamara azt kéri, hogy az ellátási problémákból ne politikai tőkét akarjanak kovácsolni.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Közleményben fordult a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége “a magyar emberekhez, szakmai és politikai döntéshozókhoz, újságírókhoz, médiában szereplő véleményformálókhoz.”

Azt írják, hogy a járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, a 23. órában arra kérik a politikusokat, hogy fejezzék be mind a hamis illúziók keltését, mind a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását. Azt is kérik, hogy

a megbetegedések hatalmas számából következő ellátási problémákból ne politikai tőkét akarjanak kovácsolni, hanem inkább a megoldásra koncentráljanak, azt segítsék.

A MOK szerint a járvány elleni eredményes küzdelem egyik feltétele az együttműködés, a másik a tiszta, őszinte, a tényeket tisztelő beszéd lehetősége. Azt kérik, hogy az

orvosok, egészségügyi dolgozók segélykiáltásait, a valós helyzetet, mindennapi küzdelmeiket leíró beszámolóit ne keverjék össze a politikai nyilatkozatokkal.

A sajtótól azt kérte a kamara, hogy ne legyen értelmezhetetlen szakadék a kormánykritikus és a kormánypárti vagy közszolgálati hírek között, mert a tények nem oldalfüggőek, ellenben a mindkét irányba vitt szélsőség emberéletekbe kerülhet. “Kérjük, jelen helyzetben a hangzatos, klikkvadász szalagcímek helyett a korrekt és objektív tájékoztatást tartsák szem előtt, ne az online katasztrófaturizmust szolgálják ki tevékenységükkel.”

Azt is hozzátették, hogy a problémák leírása nem felelősöket kereső kritika, hanem megoldásra váró feladatok tömege, amelyek megoldásában a kamara szakmai partner kíván lenni.

Most az összefogásnak, az azonnali cselekvésnek van itt az ideje, nem a széthúzásnak és hibáztatásnak

– írják.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában