Legalább 22 ember, köztük több gyerek halt meg egy pakisztáni hóviharban

Ezt olvasta már?

Legalább huszonkét ember, köztük tíz gyerek halt meg Pakisztánban, miután egy hóvihar miatt éjszakára autójukban rekedtek a fagyos hidegben – közölték helyi tisztségviselők szombaton.

Tragédiát okozott szombaton egy hatalmas hóvihar Pakisztánbanm több mint húsz ember bennragadt egy dugóban a 81 centiméter vastag hóban, ahol autóikban holtan találták őket. Az országban már két napja intentíven havazik.

Egy elakadt autó Murree-ban 2022. január 8-ánForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

 A hatóságok véleménye megoszlik abban, mi okozta a halálukat: a kormány képviselői szerint fulladás, miután bekapcsolták a fűtést, egy egészségügyi szakértő szerint kihűlés miatt haltak meg.

Helyi lakosok ételt és takarókat adtak az autóban rekedt embereknek, amíg a hadsereg és a kormány emberei azon dolgoztak, hogy kiszabadítsák őket.

Katonák dolgoznak egy hóban ragadt jármű kimentésén 2022. január 8-ánForrás: AFP/-

A helyi média arról számolt be, hogy több ezren akadtak el a Murree városába vezető úton, miután az időjárás miatt lezárták a Malka-e-Kohsarba vezető utat. Azóta a Murree-ba vezető utat is lezárták, és dolgoznak az úton ragadtak kimentésén. A hatóságok azt közölték, hogy már körülbelül 23 ezer járművet biztonságosan kimentettek, de körülbelül 1000 még mindig kint van a hidegben.

Havas úton elakadt járművet tolnak a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól 45 kilométerre január 8-ánForrás: MTI/AP/Rahmat Gul

A legtöbb áldozat kihűlés vagy szénmonoxid-mérgezés következtében halt meg. Köztük volt egy iszlámábádi rendőrtiszt és családjának hét további tagja – mondta el Atik Ahmed rendőrtiszt.

Több mint egy méter hó eset szombatra virradóra az Iszlámábádtól körülbelül 46 kilométerre északra fekvő közkedvelt üdülőhely, Murri térségében. Rengetegen indultak útnak a város felé, és útközben autók ezrei akadtak el a hóban – közölte Sejk Rasíd Ahmed pakisztáni belügyminiszter.

A havazás annyira erős volt, hogy eleinte a hókotrók sem bírták – mondta el egy murri tisztségviselő.
Eközben mínusz nyolc fokig süllyedt a hőmérséklet.

Egy különleges katonai egységet és félkatonai szervezeteket mozgósítottak, hogy segítsenek. Szombat estig járművek ezreit szabadították ki a hó fogságából, de több mint ezer autó még mindig vesztegel – tette hozzá a belügyminiszter.

A hatóságok szombaton katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították a térséget – tájékoztatott honlapján a BBC brit műsorszolgáltató.

Az üdülőhelyhez vezető utak többségéről délutánra eltisztították a havat, a többit pedig katonák takarítják. A hadsereg által működtetett iskolákat menedékké alakították át, ahol szállást és élelmet biztosítanak a megmentett turistáknak. Az autókban rekedt embereknek élelmiszert és takarókat osztottak ki.

A 2300 méter magasan fekvő Murrit évente több mint egymillió turista keresi fel. A katasztrófát az okozta, hogy a hétvége közeledtével sokan indultak útnak a népszerű üdülőhely felé – közölte Sejk Rasíd Ahmed. Az elmúlt napokban több mint százezer autó lepte el a várost, és a pakisztáni közösségi oldalakat elárasztották a havat élvező emberek képei.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img