Kazah válság: telefonon beszélt Putyin és a kazah elnök

Ezt olvasta már?

Tokajev megköszönte, hogy az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) keretében katonákat vezényelnek Kazahsztánba, de hozzátette, hogy a helyzet már kezd stabilizálódni országában. Putyin javasolta, hogy a KBSZSZ vezetői a napokban tartsanak videokonferenciát az ügyben. Az elnökök megállapodtak abban, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot.    

Tokajev kazah elnök a héten segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (ODKB) a helyzet megoldásához, majd bejelentették, hogy Oroszország az általa vezetett katonai szövetség, a keretében több mint 70 katonai repülőgépet és katonákat küldött Kazahsztánba.    

Az orosz külügyminisztérium elítélte az amerikai külügyminiszter azon nyilatkozatát, amelyben Antony Blinken kijelentette: ha Kazahsztán beenged orosz katonákat, akkor nagyon nehéz lesz neki elérnie a távozásukat. “Az amerikai külügyminiszter humorizálni próbált Kazahsztán tragédiáján. Ez egy durva megjegyzés volt, és nem az első. Nevetségessé akart tenni egy teljesen legitim intézkedést, amelyet lehetővé tesz Oroszország és Kazahsztán biztonsági megállapodása” – olvasható a Facebookon megjelent közleményben.

Címlapkép: Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img