Karl Nehammer moszkvai látogatása kényes ügy lehet

Ezt olvasta már?

Az ORF osztrák közszolgálati televízió meglepőnek és kényesnek nevezte a látogatást. Idézte a kancellárt, aki elutazása előtt azt hangoztatta, hogy a semleges Ausztria erkölcsileg nem akar semleges lenni, és a Putyinnal való találkozón szóba akarja hozni az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnöket.

Elutazása előtt Nehammer úgy fogalmazott, hogy bátorítani kívánja az Ukrajna és Oroszország közötti párbeszédet.

Ausztria katonai semlegessége ellenére egyértelműen Ukrajna mellé állt, támogatta az Oroszország elleni uniós szankciókat, és a napokban kiutasított négy orosz diplomatát az országból.

Amikor újságírók arról faggatták, hogy mindez miként egyeztethető össze a moszkvai látogatással, Nehammer azt válaszolta, hogy a tárgyalás nem jelenti az álláspont feladását. Szavai szerint mindent meg kell tenni az ukrán emberek segítése, a háború beszüntetése érdekében.

Elismerte ugyanakkor, hogy “kockázatos látogatásról” van szó, és egyfajta “személyes diplomáciát” említett.

A célok között sorolta fel az ukrán és az orosz elnök közötti párbeszéd előmozdítását, a fegyverszünetet, valamint humanitárius folyosók létrehozását.

Nehammer a moszkvai vizitről saját bevallása szerint egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács vezetőjével. Tájékoztatta továbbá Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnököt, valamint Olaf Scholz német kancellárt.

A Die Prese című osztrák napilap szerint orosz részről azt indítványozták, hogy a találkozó után Putyinnal tartsanak közös sajtóértekezletet, ezt azonban Nehammer elutasította.

AZ APA osztrák hírügynökség úgy értesült, hogy a látogatás egyeztetése már az elmúlt héten megkezdődött, ezt azonban az osztrák kancellári hivatal nem erősítette meg.

A Bild című német lap ukrán diplomatákat idézett, akik szerint az osztrák kancellár részéről vizit a megfelelő önértékelés hiányáról tanúskodik.

Vajon Nehammer komolyan azt gondolja, hogy a jelenlegi helyzetben – amikor Putyin bizonyította, hogy “brutális háború bűnöző” – bármilyen értelme is lenne egy ilyen találkozónak? – tették fel a kérdést.

Az ORF értesülése szerint az osztrák kancellár pártja, az Osztrák Néppárt koalíciós partnere, a Zöldek pártja sérelmezte, hogy nem tájékoztatták a látogatásról.

A párt külpolitikai szóvivője, Eva Ernst-Dziedzic Twitter-üzenetében azt hangoztatta, hogy pártja nem támogatja a moszkvai látogatást.

Egy ilyen vizitnek semmi köze a diplomáciához, azt Putyin csakis propagandacélokra használja majd fel.

Elemzők a látogatás kapcsán rámutattak arra is, hogy Ausztria földgázellátásának mintegy 80 százaléka Oroszországból érkezik.

Karl Nehammer a múlt hét végén Kijevben és Bucsában tett látogatást. Kijevben a Zelenszkijjel közösen tartott sajtóértekezleten teljes támogatásáról biztosította Ukrajnát, és hangsúlyozta, hogy ki kell vizsgálni az orosz háborús bűncselekményeket.

Nyitókép: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában