Cunami-riadót adott ki Új-Zéland és Ausztrália

Ezt olvasta már?

Cunami-riadót adott ki Új-Zéland és Ausztrália, miután 7,7-es magnitúdójú földrengés történt a Csendes-óceán alatt.

A földmozgás epicentruma mintegy 400 kilométerre a francia Új-Kaledóniához tartozó Loyauté-szigetektől dél-keletre, Vanuatutól mintegy 430 kilométerre volt -tudatta az Amerikai Földtani Intézet (USGS). Az amerikai cunami előrejelző központ szökőárriadót adott ki Amerikai Szamoára, és esetleges cunamiveszélyt jelzett más térségekre, így Vanuatura, a Fidzsi-szigetekre és Új-Zélandra.
A Csendes-óceáni Szökőár Központ azonnal cunami-riadót adott ki a közép-európai idő szerint szerda kora délután bekövetkezett földrengés után.“A következő három órában veszélyes hullámok alakulhatnak ki a földrengés miatt” – figyelmeztetett a központ, amely szerint 30 centiméter és egy méter közötti magasságú hullámok várhatók a Fidzsi-szigeteknél, Új-Zélandon és Vanuatun.

Röviddel később az ausztrál és az új-zélandi hatóságok is kiadták a szökőárriadót.Az ausztrál meteorológiai intézet megerősítette a cunamiveszélyt, figyelmeztetve a Kelet-Ausztráliától közel 550 kilométerre fekvő Lord Hove-szigetcsoportnál várható veszélyekre.
Az új-zélandi katasztrófa-elhárítás az Északi-sziget lakói számára adott ki figyelmeztetést.

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a 7,7 erősségű földrengés epicentruma az új-kaledóniai Tadine-tól 417 kilométere keletre, a fészke pedig 10 kilométer mélyen volt. A potsdami GEOFON intézet szerint ugyanakkor a földrengés 29 kilométeres mélységben történt.

2018 szeptemberében egy 7,5 erősségű földrengés okozta cunami Celebesz indonéziai szigetre csapott le, több mint 4300 ember halt meg és legalább 170 ezren veszítették el az otthonukat. Egy másik, 9,1 erősségű földrengés Szumátra partjainál pusztított 2004-ben, a földmozgást követő szökőárban 220 ezer embert halt meg a térségben, közülük 170 ezren Indonéziában.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img