Csökken a holland koalíciós pártok támogatottsága

Ezt olvasta már?

Az I&O Research, az Ipsos/EenVandaag és a Kantar intézet kutatásaiból kiderült, hogy alig néhány héttel a Mark Rutte kormányfő vezette kabinet bemutatása előtt a vezető pártok vesztettek népszerűségükből a márciusban tartott parlamenti választások óta.

A Rutte vezette, jobboldali Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) 28-34 mandátumot kapna, ha most tartanák a választásokat, szemben az októberi adatokkal, amelyek 34-38 parlamenti széket becsültek a koalíció legnagyobb pártjának. Tom Louwerse kutatásvezető szerint a támogatottság csökkenése annak tudható be, hogy a VVD szavazói balra tolódással vádolják Ruttét.

A második legnagyobb koalíciós párt, a balliberális 66-os Demokraták (D66) legalább négy mandátumot vesztene a megszerzett 24 parlamenti helyből. A legnagyobb népszerűségcsökkenést a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szenvedte el, amely a jelenlegi mandátumbecslések alapján a márciusi választásokon elnyert 15 parlamenti székéből akár 10-et is veszthetne. Az egyetlen koalíciós párt, amelynek nem csökkent a támogatottsága, a konzervatív Keresztény Unió (CU).

A koalíciós pártok iránti bizalomcsökkenésből legjobban a parlamentbe újonnan bekerülő pártok profitáltak:

az uniós föderalizmust támogató Volt, a konzervatív-liberális JA21 és a BBB agrárpárt mintegy 9 hellyel kapna többet.

Rekordhosszúságú kormányalakítási tárgyalások után december közepén született koalíciós megállapodás a VVD, a D66, a CDA és a CU között.

Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök azután kezdi meg az újabb teljes felhatalmazású kormányzást – immáron negyedik alkalommal -, hogy ez év elején lemondásra kényszerült, mivel kiderült, hogy a hatóságok 2012 óta több ezer családot vádoltak meg tévesen adócsalással.

Nyitókép: MTI/AP/Peter Dejong

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img