Array

Büntetőjogászok bevonásával vizsgálja az úszószövetség Szilágyi Liliána ügyét – hvg.hu

Ezt olvasta már?

Külön vizsgálóbizottság foglalkozik majd az egykori ifjúsági olimpiai bajnok ügyével.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége elfogadta az elnök, Wladár Sándor indítványát Szilágyi Liliána ügyének kivizsgálásával kapcsolatban, így azzal nem a fegyelmi bizottság, hanem külön vizsgálóbizottság foglalkozik. A testület elnöke Papp Gábor ügyvéd, tagjai Ugrin Tamás ügyvéd, Tausz Katalin szociológus, Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, valamint Tornyossy Mónika igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológus.

Wladár Sándor a döntés kapcsán kijelentette, hogy az Eb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána által megfogalmazott, az édesapjával, Szilágyi Zoltánnal kapcsolatos vádak súlya kívánta meg két tekintélyes büntetőjogász bevonását. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: a szövetség elsősorban az uszodai, illetve a klubon belüli történéseket hivatott vizsgálni, az esetlegesen családon belül történt erőszakot nem.

A bizottság már meg is tartotta alakuló ülését, és hamarosan a meghallgatások is elkezdődnek.

Szilágyi Liliána a múlt héten beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy édesapja fizikailag és szexuálisan is bántalmazta. Az apja, Szilágyi Zoltán ügyvéd az Origónak küldött nyílt levelében visszautasította a vádakat, szerinte lánya tönkre akarja tenni őt. Liliána testvére, Gerda is az apa ártatlanságát hangoztatta, és hazugsággal vádolta meg testvérét. Neki Instagram-oldalán válaszolt a nővére.

Ezt követően Szilágyi Liliána a Hír Tv Magánterület című műsorának adott interjút, melyben további részleteket osztott meg az őt ért traumákról. Mint fogalmazott: a gyerekkorából leginkább a folyamatos rettegésre emlékszik, a kiszámíthatatlanságra, hogy mikor robban ki valami veszekedés, vagy akár bántalmazás, „mikor ér engem is, mikor kell az anyámat a földön látnom”.

Elmondta, hogy a bántalmazások akkor kezdtek el egyre rosszabbak lenni, amikor az eredményei egyre jobbak lettek. 2015-ben, egy izraeli családi nyaraláson a folyamatos zaklatás miatt öngyilkos akart lenni.

A Szilágyi Liliána által megosztottak nyomán Wladár Sándor elnök még szilveszter előtt haladéktalanul elrendelte, hogy a Magyar Úszó Szövetség vizsgálatot indítson, de akkor még arról volt szó, hogy két bizottság, fegyelmi bizottság és a gyermekvédelmi bizottság fog foglalkozni az üggyel.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img