Az EU-biztos megfenyegette Magyarországot

Ezt olvasta már?

Vera Jourová, cseh uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke a Bloombergnek adott interjút, amelyben többek között azt nyilatkozta, az Európai Bizottság eltökélt a 2021 január elsején hatályba  lépett jogállamisági feltételek betartatásában. Ő személy szerint szeretné, ha még idén lenne eredménye az új szabályozásnak. 

Az Európai Bizottság ki fogja kényszeríteni a tagállamoktól a jogállamisági kritériumok betartását, Magyarország és Lengyelország eurómilliárdos támogatásoktól eshet el.

– nyilatkozta Vera Jourová a hírügynökségnek.

Az új jogállamisági mechanizmus lehetőséget biztosít arra, hogy a bizottság visszatartsa az EU elfogadott költségvetésében szereplő támogatásokat a követelményeket megsértő tagországoktól. Magyarország esetében ez az összeg akár 7,2 milliárd eurót is jelenthet. 

Orbán Viktor és a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki költségvetés vétóval fenyegetett abban az esetben, ha az Európai Unió a jogállamisági mechanizmushoz köti a támogatásokat. Végül egy olyan megegyezés született, amely szerint az Európai Bíróságokhoz fordulhatnak a megvádolt tagországok, ha nem találják jogosnak a kritériumok megsértésének vádját. 

Az Európai Bíróságnak lehetősége van már nyár elején döntést hozni, így a bizottság két hónap alatt véglegesítheti és végrehajthatja a szankciókat

– közölte Vera Jourová.  

Vera Jourova bizottsági alelnök már dolgozik a megoldáson.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált az EU-biztos nyilatkozatára, hogy szerinte Vera Jourová politikai nyomás alá helyezte az EU Bíróságát.

Voltaképpen döntéshozatalra utasított, amikor elvárásokat fogalmazott meg a kondicionalitás-keresetről ítélkező testülettel szemben

– fogalmazott Varga Judit.

Arra kérjük a balliberális politikusokat, hogy fejezzék be azon országok zsarolását, akik a baloldali fősodorral szemben ma is a hagyományos értékek mellett állnak ki. Individuum helyett közösség, multikulturalizmus helyett önálló nemzetállamok, több százféle gender helyett hagyományos férfi-női szerepek. Ezek olyan értékek, amelyeket Brüsszelben jogállamisági zsarolással és szankciókkal akarnak elpusztítani.

– írja a miniszter. 

Az EB alelnöke egy február végi CEU-s konferencián kijelentette, hogy Magyarországot még mindig „beteg demokráciának” találja.

Vera Jourovának fenntartásai vannak a magyarországi választások tisztaságával kapcsolatban is.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában