A litván vezetés élő adásban oltatta be magát az AstraZeneca vakcinájával – videó

Ezt olvasta már?

A litván politikai vezetés élő adásban oltatta be magát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájával hétfőn.

Gitanas Nauseda köztársasági elnök és Ingrida Simonyte kormányfő vilniusi klinikákban kapta meg az AstraZeneca vakcinájának első dózisát hétfőn.

A politikai vezetők ezzel akarják erősíteni a bizalmat az oltás iránt, amelynek használatát ideiglenesen felfüggesztették több országban, így Litvániában is miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat. Nauseda és Simonyte felszólította a litván lakosságot, hogy kövessék példájukat, és immunizáltassák magukat a koronavírussal szemben.

A nap folyamán Viktorija Cmilyte-Nielsen házelnök és Arunas Dulkys egészségügyi tárcavezető is megkapja az AstraZeneca védőoltását.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és

arra jutottak, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat, az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos.

Védőmaszkos járókelők Vilnius központjában oltásra várakoznak 2021. 03. 11-énForrás: AFP/Petras Malukas

A közel hárommillió lakosú Litvániában a járvány kitörése óta 209 340 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 3486-an haltak meg a kórban.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában