A hagyományoktól eltérő volt Fülöp herceg temetése, kibékült Harry és Vilmos herceg

Ezt olvasta már?

A gyászszertartás több tekintetben is szakított a hagyományokkal. Fülöp hercegnek teljes körű állami temetés járt volna, de ő maga halála előtt többször is kijelentette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább családi jellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

A hasonló események általában nagy nyilvánosság előtt zajlanak, és maga a felvonulás is sokkal hosszabb úton haladt volna, a vírushelyzet miatt viszont teljes egészében a Windsor-rezidencián belül maradtak.

Szokatlannak számított az is, hogy senki nem viselt díszegyenruhát a királyi család férfivendégei közül. Ennek oka, hogy Harry herceg egy éve kilépett a királyi család dolgozó tagjai közül, és lemondott tiszteletbeli katonai címeiről is. Azért, hogy Harry ne érezze kellemetlenül magát, az a döntés született, hogy az eseményen mindenki hagyományos öltönyt fog viselni.

Fülöp herceg temetéseForrás: MTI/AP/Pool/Hannah Mckay

A gyászszertartás szoros menetrendet követett. Magyar idő szerint 15 óra 20 perckor a királyi család és az edinburghi herceg családjának azon tagjai, akik nem vettek részt a felvonuláson, autókkal elindultak a windsori kastélytól a Szent György-kápolnához, majd nem sokkal később megkezdődött a katonai tiszteletadás is, amelyen többek között a Grenadier Guards nevű brit tüzérségi osztag is részt vett.

Különleges autó szállította Fülöp herceg koporsóját

Magyar idő szerint fél négykor megérkezett az a Land Rover, amely Fülöp herceg koporsóját szállította a Szent György-kápolnába. Az edinburghi herceg életét végigkísérte az autók iránti szeretet, és ez a márka számított a kedvencének. Ráadásul ő maga is 16 éven keresztül aktívan részt vett a temetésére szánt Defender tervezésében. A különleges terepjáró 2019-ben került a királyi garázsba, és összesen kettőt gyártottak belőle.

Az autó nyitott hátsó platóval rendelkezik, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen az edinburghi herceg koporsójának szállítására. A Land Rover sötétzöld színét is Fülöp herceg választotta, mivel a brit fegyveres erők járműveit is erre a színre festik. A jármű érkezését követően hamarosan a koporsót is felhelyezték a Land Roverre, majd elindult a felvonulás a Szent György-kápolna irányába.

Az is előre meg volt határozva, hogy milyen sorrendben halad majd a felvonulás, és azon kik vesznek részt. Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyereke, Károly trónörökös, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja, az unokák közül Vilmos herceg – Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója – és Vilmos öccse, Harry herceg kísérte gyalogosan a kápolnához.

A sort a királynőt szállító Bentley zárta, és a Grenadier Guards tüzérségi osztag vezette. II. Erzsébet állítólag azért döntött így, mert szerette volna, hogy ezen a napon ne ő legyen a középpontban, hanem minden Fülöp hercegről szóljon.

Egyedül, megtörve ülte végig az istentiszteletet II. Erzsébet királynő

A menet hamarosan megérkezett a kápolnához, ahol egyperces országos néma csenddel emlékeztek meg a hercegről, majd a koporsóját bevitték a kápolnába, ahová már csak a harminc meghívott vendég kísérhette el, a többieknek kint kellett maradniuk.

A királynő Fülöp herceg temetésénForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Wpa Pool

A királynő a járványügyi szabályok miatt a többiektől elkülönítve foglalt helyet, így egyedül kellett ülnie az 50 perces istentisztelet során. A kápolnában négytagú kórus is volt, akik kifejezetten Fülöp herceg kedvenc dalait énekelték, amelyeket ő maga választott ki előre. A résztvevőket viszont korábban megkérték arra, hogy ne énekeljenek velük, mivel a koronavírus-járvány miatt az nem biztonságos.

A királynő a kápolnába sajtóértesülések szerint több személyes tárgyat is magával vitt, amelyek Fülöp hercegre emlékeztetik. Ezek között egy közös fénykép is szerepelt, amely Máltán készült. A házaspár szívében Málta különleges helyet foglalt el, mivel ott házasodtak össze, valamint a fővárostól nem messze éltek egy ideig. Fülöp herceg katonaként is megfordult Máltán, 1949 és 1951 között a HMS Megpie hadihajón szolgált.

A Szent György-kápolnaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Wpa Pool

Nem a Szent György-kápolna királyi kriptája lesz Fülöp herceg végső nyughelye

A szombat délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága és David Conner, a Szent György-kápolna esperese vezette. Canterbury érseke áldásában elmondta: Az egyház, a nemzetközösség és mindenki számára egység és megnyugvás következzen.”

A gyászszertartás ezt követően zárt ajtók mögött folytatódott még rövid ideig. Fülöp herceg koporsóját a Szent György-kápolna királyi kriptájában helyezték el, azonban nem ez lesz a végső nyughelye. A királynő halálát követően kiemelik a koporsóját, és átszállítják a templom emlékkápolnájába, ahol felesége mellett temetik majd újra.

Kibékült Harry és Vilmos herceg

Érdekes képsorok tárultak a nézők elé akkor, amikor a királyi család kiérkezett a kápolnában a temetés végén, hiszen Harry és Vilmos herceg újra beszéltek egymással. Harry herceg utoljára egy éve találkozott a családjával, akikkel látszólag nagyon megromlott a viszony, most viszont úgy tűnik, hogy elkezdték kitárgyalni nézeteltéréseiket.

Harry herceg állapotos felesége, Meghan Markle nem utazott a temetésre orvosa tanácsára, azonban sajtóközleményben jelezte, hogy kaliforniai otthonában a televízió képernyőin keresztül követte az eseményeket. Emellett egy kézzel írott üzenetet is küldött Fülöp hercegnek, amelyet Harry herceg a szertartást követően a kápolnában helyezett el.

Fülöp herceg élete során végig aktívan részt vett a királyi család életében. Ahogyan az élő közvetítésünk során is megírtuk a Hír TV összeállítása alapján, II. Erzsébet trónra lépését követően haláláig 22 ezer hivatalos programon vett részt, 5500 beszédet mondott, 637 külföldi látogatást tett, és 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt. Szintén ő volt az első tagja a királyi családnak, aki a televízióban adott interjút.

Barátai, rokonai egy nagyon humoros embernek tartották, aki gyakran viccelődött.  

Magyarországhoz is különleges kapcsolat fűzi. II. Erzsébet királynővel többször is jártak az országban. 1984-ben Szilvásváradon rendezték a 7. négyesfogathajtó világbajnokságot, melynek ő maga is vendége volt, ráadásul rajthoz is állt. A lovak iránti szeretete Tatára is elvitte Fülöpöt. A herceg 1973-ban látogatta meg a Bábolnai és a Dióspusztai Állami Gazdaságokat, ahol lovasbemutatókat tekintett meg, írta a BEOL.

Fülöp herceg koporsójaForrás: Getty Images/News UK/Arthur Edwards. Staff

Fülöp herceg halálát egész Nagy-Britannia gyászolta. Boris Johnson miniszterelnök mellett Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon is megemlékezett róla, több iskolában is a diákok az épület előtt vettek részt az egyperces országos néma csendben, a labdarúgó-mérkőzéseken és más sportrendezvényeken is megállt az élet hatvan másodpercre. De nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem Dániában is volt megemlékezés. A nemzeti lobogókat félárbócra eresztették, hiszen Fülöp herceg dán és görög hercegnek született.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img