Frissen gyúrt házi tészta, ropogós pizza: ilyen a LegyenAz. | Street Kitchen

Ezt olvasta már?

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Maradékmentésből jeles – teszteltük, mit tud a Munch

Az összes húsvéti recept Perfekt ünnepi főfogás húsvétkor Green Kitchen Bulgurból...
A maradék pöri újjászületik!

Egyszerűen nem lehet leállni vele!

A LegyenAz. pofonegyszerű koncepcióra épül: jó minőségű pizza és friss házi tészta minél gyorsabban. Bár sokszor a legegyszerűbb dolgok működnek a legnehezebben, ez a LegyenAz. esetében szerencsére nem igaz! Erdős Marcell és Nagy Marcell megnyitotta magának és a vendégeknek álmai éttermét.

Legyen az a nevünk, hogy…! Minden kezdő vállalkozás számára ismerős lehet ez a mondat. Így volt ezzel az éppen új éttermet nyitó Erdős Marcell és Nagy Marcell is. Végül olyan gyakran hangzott el a Legyen az felkiáltás, hogy úgy döntöttek, ez lesz a nevük. Így született meg tavaly februárban, éppen a Covid betörése előtti hetekben a LegyenAz. 

Az étterem belül is nagyon hangulatos. Fotó: Kalas Györgyi

Két Marci – egy étterem

Erdős Marcell és Nagy Marcell, azaz a két Marci egy korábbi helyen, a Double Shotban dolgoztak együtt a konyhán, ahol kiderült, hogy jól tudnak együttműködni. Mindketten nagyon szeretnek főzni és receptekkel kísérletezni, így szép lassan megfogalmazódott bennük az ötlet, hogy saját helyet nyitnának. 

Az egyik Marci egy pizzával, amire még házi pesztó is kerül. Fotó: Kalas Györgyi

Az elhatározás egybeesett azzal a ténnyel, hogy mindketten besokalltak addigi munkáiktól – egyikük programozó, másikuk pályázatíró volt, és mindketten kreatívabb, kevésbé irodás dologra vágytak. Ezért vágtak bele egy saját étterembe. Az ötlettől a megvalósításig mindössze pár hónap telt el. Nagyon jó helyszínt találtak a fiúk, a Baross utca elején, a Szabó Ervin Könyvtár közelében, ahol helyiek és turisták is vannak – már ha éppen normális időket élünk, és nem olyat, ami most van. A fiúk elhivatottságát és a szuper koncepciót mutatja, hogy még ebben a nehéz időszakban is talpon maradtak, sőt nagy sikerrel működnek. 

Pizzakísérlet felsőfokon

Pedig a koncepció pusztán annyi, hogy mindent ők készítenek házilag. Nagy Marci évekig kísérletezett a pizzatésztával, mire végre olyan lett, amilyet ő szeretne. Minimális élesztőt tesz bele, és akár napokig is keleszti, majd 6-7 percig süti – így lesz finom ropogós a héja. Erdős Marci pedig ugyanilyen megszállottan kísérletezett a házi tésztával. Meg is lett az eredménye, kevés helyen ehetünk ilyen jó állagú tésztát – nekem azonnal a kedvencem lett, főleg a ruganyos állaga miatt. Túlfőzni szinte lehetetlen, finom roppanós. A pizzára és a tésztára minden szószt ők készítenek, még a zöld és a piros pesztót is – utóbbi egyébként vegán. Amúgy pizzából és tésztából is elérhető náluk vegán változat is, bár én nem ezeket kóstoltam. 

A két tulajdonos. Fotó: Kalas Györgyi

Csütörtök délben kifejezetten sokan voltak, beszélgetni is alig tudtunk. Ötpercenként betért valaki a környékről pizzáért vagy tésztáért, és pörögtek a Woltos rendelések is. Bár a fiúk szerint azért nem minden nap ilyen, az biztos, hogy ők viszont minden napjukat az étteremben töltik reggeltől estig, hogy a legjobb minőséget tudják hozni. Ha éppen nem pörögnek ennyire a rendelések, akkor tésztát gyúrnak, sütit sütnek vagy levest főznek. A tészta és a pizza mellett ugyanis mindennap kóstolhattok egyféle levest vagy egy süteményt – ezeket kérhetitek menüben is.

Szűk, de minőségi választék 

Pizzából és tésztából egyaránt hatféle változatot készítenek, mindet saját recept szerint. Ez nem az a hely tehát, ahol harmincféle pizzát kérhettek, de így egyrészt könnyebb választani, másrészt biztosan lehettek benne, hogy minden alapanyag friss. A Legyen.Az különös ismertetőjegye az isteni házi pesztó, amit ők készítenek, a zöldet kesudióból, pecorinóból és zöld fűszerekből, a pirosat pedig természetesen aszalt paradicsomból.

Készül a házi tészta. Fotó: LegyenAz./Facebook

A két Marci hangsúlyozza, hogy nem is használnak parmezánt, a tésztákra is a friss pecorino juhsajtot teszik, aminek szerintük sokkal jellegzetesebb az íze. Mindenből a lehető legjobb alapanyagot használják, és ehhez képest az áraik elég barátiak. A pizzák és a tészták ára is 1900 és 2500 forint között mozog. Tésztából én a fehérekre mentem rá, a boscaiola nagy kedvencem lett, nagyon különlegessé teszi a pancetta, a fehérbor és a citrom kombója. 

A Wolton keresztül ki is szállítanak. Fotó: Kalas Györgyi

A LegyenAz. annak ellenére, hogy szuterénhelyiség, nagyon hangulatos, kedves és vidám, főleg a dekorációnak köszönhetően. De van az utcán egy viszonylag nagy teraszuk is, amit már nagyon szeretnének használatba venni. Amíg nem tudtok a teraszon üldögélni, addig is ajánlom, hogy sétáljatok el feléjük, ha jó pizzára, házi tésztára, vagy vidám hangulatra vágytok.

LegyenAz. 1085 Budapest, Baross utca 8.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Maradékmentésből jeles – teszteltük, mit tud a Munch

Az összes húsvéti recept Perfekt ünnepi főfogás húsvétkor Green Kitchen Bulgurból...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -