Fülöp herceg egy másik nő kedvéért kis híján lefújta a királyi esküvőt

Ezt olvasta már?

Erzsébet királynő és Fülöp herceg szerelme olyan volt, mint egy megelevenedett mese, amelyben a főszereplők valóban boldogan éltek, míg meg nem haltak… A királyi sarjak szinte gyerekként szerettek egymásba, és Fülöp herceg 99 évében bekövetkezett haláláig jóban-rosszban egymás mellett voltak.

Gyerekként lettek szerelmesek

Fülöp és az általa csak Lilibethnek hívott Erzsébet először egy hercegi esküvőn találkoztak. Ekkor még mindketten gyerekek voltak, így nem is hagyott egyikükben sem mély nyomot a találkozás. Aztán 1939-ben, a brit királyi család egynapos látogatásra indult a dartmouthi tengerészeti akadémiára. Ott a két hercegnő – az akkor tizenhárom éves Erzsébet és a nála négy évvel fiatalabb Margit – szórakoztatásával az akadémia magas, szőke, kék szemű, fiatal kadétját, a tizennyolc éves Fülöpöt, Görögország és Dánia hercegét bízták meg. Meglátni és megszeretni a jóképű kadétot Lilibeth részéről egy pillanat műve volt, de Fülöp is jelét adta annak, hogy nehezére esik az elválás Erzsébettől: igazi romantikus lovagként csónakon evezett a távozó királyi jacht után, ahonnan Erzsébet integetett neki vissza.

Sok nehézség állt az útjukba

Ezután levélben tartották a kapcsolatot, de többször találkoztak különböző udvari eseményeken is. A szerelmük kiteljesedésére azonban még várni kellett, mert nem sokkal később kitört a második világháború. Ám a Lilibeth és Fülöp között lévő sok ezer kilométeres távolság, és a háború zaja sem tudta elszakítani egymástól a fiatalokat, így Fülöp rövid angliai szabadságán esett túl az első, hivatalos királyi viziten, majd 1946-ban megkérte Erzsébet kezét. Az esküvővel azonban várni kellett addig, amíg Erzsébet be nem tölti a 21. születésnapját. A királyi családból többen is ellenezték a frigyet amiatt, hogy Fülöp német származású, nővérei annak idején német náci tisztekhez mentek feleségül, és ő is náci szellemű nevelést kapott.

Northfoto

Northfoto

Talán az akadályok is közrejátszottak abban, hogy Fülöp kis híján lefújta a királyi frigyet egy másik nő kedvéért. A herceg ugyanis találkozott Daphné du Maurier írónővel, aki annyira rabul ejtette, hogy Fülöp már az esküvő lefújásán gondolkodott. Daphné, aki viszonozta a férfi érzéseit, mégis jobb belátásra bírta őt: „A hazádnak szüksége van rád” – mondta, majd hazaküldte a herceget. Ezután Fülöp, hogy elhárítson minden akadályt és lehetséges intrikát, lemondott görög, illetve dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást, és megkapta a brit állampolgárságot. Ezután már nem volt akadálya a királyi esküvőnek, amire azonban Fülöp a fent említett okok miatt nem hívhatta meg a nővéreit. Egy évvel később megszületett első gyermekük, Károly.

Nehéz volt a királynő férjének lenni

A gondtalan éveknek Erzsébet apja, VI. György király halála vetett véget. Az uralkodói teendők azonnal Erzsébet nyakába szakadtak, akit 1953. június 2-án a Westminster apátságban koronáztak meg. Fülöp herceg nehezen alkalmazkodott az új helyzethez. Tengerészként már nem szolgálhatott, semmilyen alkotmányos szerepe nem volt, sőt, elvben alattvalója volt saját feleségének. Nagy-Britannia királynőjének lenni nem lehet könnyű, és a királynő férjének lenni vitathatatlanul még nehezebb lehet. Egyes pletykák szerint ebben az időben a házasságuk sem volt kimondottan boldog. Sokan állították, hogy Fülöp herceg ekkoriban nem volt hűséges feleségéhez, és többször is félrelépett az évek során.

Northfoto

Northfoto

A sok nehézség ellenére Erzsébet és Fülöp örökre együtt maradt, és több, mint 73 évet éltek le kölcsönös szeretetben és tiszteletben egymás mellett, aminek csak Fülöp herceg napokban bekövetkezett halála vetett véget. Fülöp élete végéig betartotta Erzsébetnek tett ígéretét: „Én, Fülöp, Edinburgh-i herceg, én vagyok a te vazallusod és szolgád. Megígérem, hogy hűen szolgálok neked és meghalok érted.”

Gyászba borult Velem is: így emlékeznek Törőcsik Marira a helyiek >>>

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img