EZÉRT IJEDNEK MEG A FÉRFIAK ATTÓL, HOGY GYEREKÜK LESZ

Ezt olvasta már?

Az élet azonban nem egy szépen megírt mesekönyv. Nem csupán tervezett gyerekek fogannak meg, s ha mégis, az apa akkor is érezhet erős félelmet, szorongást. Nem tudja, milyen lesz a terhesség, a szülés, fogalma sincs, milyen az élet egy kisbabával, milyen úgy élni, hogy mostantól egy életen át felelős lesz valakiért. Valljuk be, ez könnyen nyomasztóvá válhat. Olyankor pedig, amikor a baba mindenféle tervezés nélkül kopogtat be, még bonyolultabb lehet a helyzet. S igen, előfordul, hogy az apuka annyira lelkes a terhességi hírt hajnali hatkor széles mosollyal bejelentő anyuka láttán, hogy inkább morogva átfordul a másik oldalára és alszik tovább. Innen persze még van visszaút, de sajnos előfordul, hogy a férfi annyira megrémül az egésztől, hogy eltűnik, mint szürke szamár a ködben. Hiába kell vállalnia jogilag a gyereket, a tartásdíj fizetése alól is igyekszik kibújni, az utódról pedig tudomást sem vesz. 

Gondoskodni jó, de a felelősség akkor is ijesztő

Mindeközben megfigyelhető, hogy az apák szerepe az utóbbi években radikális változáson megy át. Egyre több férfi van jelen a szülésnél, az ő mellkasukra teszik a babát az arany óra során, majd később sem hagyják magára az anyát a gyerekneveléssel. Fürdetnek, pelenkáznak, játszanak a kicsivel, aktívan részt vesznek az életében, s ehhez igazítják a munkahelyen töltött idejüket is. Azok száma viszont, akik megijednek párjuk terhességétől, s akár a nyúlcipőt is felhúzzák, nem változott érdemben.

Bakondi Gábor pszichológus segítségével néztük meg, mégis mi zajlik le ilyenkor pontosan. Mint kiderült, minden azon múlik, milyen az adott pár kapcsolata. Ha az már eljutott arra a szintre, amiben a felek közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy gyereket vállalnak, akkor az apa épp akkora örömöt élhet át, mint az anya. Ha csak egyikük elkötelezett ebben az irányban, akkor már feszültségek keletkezhetnek, a férfi számára sokkoló lehet a hír. Persze ettől még utólag jól is elsülhet a dolog, de ahhoz az illetőnek fel kell vállalnia az apaságot, mint egy új szerepet.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.

2021. február 08.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img