Már elektromos autót is gyártunk, megérkezett a Mercedes EQB

Ezt olvasta már?

Bemutatkozott hivatalosan is a stuttgarti márka legújabb kompakt elektromos autója, amely az európai piacra Kecskeméten készül majd.

Jó ideje készül első magyarországi elektromos modelljének gyártására a Mercedes, amely miatt 100 millió eurós beruházással fejlesztették a kecskeméti gyárat, amelybe 15 milliárd forintos támogatást adott a magyar kormányzat is.

A vasárnap Sanghajban bemutatkozott modell közeli rokona a Mercedes GLB szabadidő-autónak, de ebben az esetben a hagyományos hajtás helyett villanymotorok dolgoznak az autóban. Az EQB külső dizájnjában követi a Mercedes EQ-családjába tartozó modellek megjelenését, a kisebb EQA és a némileg nagyobb EQC-hez hasonló orrkiképzést kapott.

A hagyományos benzines és dízelek modellekkel szinte megegyező helykínálatot ad az elektromos modell is. A csomagtere 495 literes (465 LE – 7 üléseskét), amely maximálisan 1620 literesre bővíthető. A 4,68 méteres autóban a tengelytáv 2,83 méter, ez egyben azt is megengedi, hogy három üléssor kapjon helyet, vagyis akár hétüléses változatban is kapható lesz az EQB.

Európában a modellt első- és összkerékhajtású változatokban is forgalomba hozzák majd. Az akkumulátorok kapacitása a nettó 66,5 kWh-s értéktől indul, amelyet egyébként a Daimler új, lengyelországi gyárából kap majd a modell. Ami a fogyasztását illeti, a gyáriak szerint a jelenlegi mérési norma alapján 19,2 kWh-s fogyasztást produkál 100 kilométerenként, vagyis 478 kilométeres a hatótávja. Ilyen kapacitású akkumulátorcsomag mellett otthonra mindenképpen érdemes falitöltővel használni majd az autót, egy átlagos 11 kW-os teljesítményű töltővel nagyjából 6 óra alatt lehet feltölteni. Egyenáramú 100 kW-os villámtöltővel pedig akár 30 perc alatt is elérhető a teljes utántöltés.

A modell egyébként a héten bemutatott Audi Q4 e-tron és az ideje már piacon lévő Tesla Model Y ellenfele lesz. Az EQB árai is még nem nyilvánosak, de támpont lehet, hogy a már kapható az EQB-nél egy számmal kisebb EQA alapára 19,4 millió forint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img