Esztergom egy napba sűrítve is felejthetetlen élményeket kínál

Ezt olvasta már?

Megvan az év kerékpárútja, nézzen képeket róla!

Az Év Kerékpárútja pályázat keretében szavazásra bocsátott 11 kerékpárútra összesen 11 596 voks érkezett. Az ország hét megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Poroszlót és...

Életveszélyes dolgot tett ez a fiú egy partra vetett élőlénnyel – videó

Az alábbi videót egy Alexa Reed nevű felhasználó tette közzé a TikTokon, amelyen egy partra vetett élőlényt vesz fel a homokból, majd úgy tesz,...

Összetört egy üvegpadlós híd Kínában, az életéért küzdött egy ottrekedt turista

Az életéért küzdött egy turista egy kínai üvegpadlós hídon, amely nem bírta ki a 150 km/h-ás széllökéseket, és összetört. Majdnem tragédia történt egy kínai kirándulóparkban,...

Felmentünk a kilátóhoz, ahonnan a Börzsöny, a Mátra és az Alföld is látható

Évek óta húzódik, hogy teljesítsük az Országos Kéktúrát, de mindig jó szívvel emlékszünk vissza a Cserháton keresztül vezető szakaszra. Talán ez volt az egyik...

Esztergom azon helyek egyike, ahol tényleg érdemes elveszni a város utcáin, nyitott szemmel járva és a részletekre figyelve hagyni, hogy a lábunk vigyen, amerre kedve tartja. Egy őszi délutánon kitűnő program lehet végigsétálni a Duna-parton, a bazilika árnyékában, vagy beülni a megannyi étterem és kávézó egyikébe, és kiélvezni a megfogyatkozó napsütéses órákat. Egy szűk napunk volt felfedezni a várost, de így is rengeteg élménnyel tértünk haza.

Ha a tömegközlekedést választjuk, Esztergom vonattal vagy busszal is könnyedén megközelíthető a fővárosból. Ettől azonban egy fokkal izgalmasabb és érdekesebb lehet, ha szárnyashajóval vágunk neki utunknak.

Szombatonként a városban nagy a nyüzsgés, a hétvégi bevásárlást intéző helyiek mellett az odalátogató turisták is tarkítják a városképet. Mindez inkább a fő út mellet sétálva lehet kicsit zavaró a nagy az autóforgalom miatt, de a kisebb, csendesebb utcákban vagy a Duna-parton sétálva már nyugodtabb hangulatot talál az utazó.

Esztergomi utcaképForrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha valaki múzeumlátogatásra vagy templomok felfedezésére vágyik, keresve sem találhat magának ehhez jobb helyet. A várost járva azonban érdemes tekintetükkel az ablakokat, épülethomlokzatokat, szobrokat, padokat és kapukat is pásztázni, mert igen gyakran szemet gyönyörködtető a látvány. Romantikus, retró és történelmi helyszínek váltogatják egymást, nagyon hangulatos elegyet alkotva. A kisebb épületek közötti réseken pedig néha egészen váratlanul tűnik fel a város felett tornyosuló bazilika egy-egy részlete.

Megkapó részletekForrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha egy igazán jó feketére vagy süteményre vágyunk, akkor irány a tradicionális Központi Kávéház, ahol a benti részben egy hatalmas marcipánbazilika látható az egyik vitrinben. Innen egy laza séta átvágni a Széchenyi térre, ahol szombat délelőttönként a termelői piac is elérhető.

Életkép a polgármesteri hivatal előtt, a Széchenyi térenForrás: Pénzes Gyöngyvér

Ezután egy kisebb kaptató felsétálni a Szent Tamás-hegyre (nevét Thomas Becket canterburyi érsekről kapta), melynek tetején egy kicsiny kápolna áll. Itt található a város nem szokásos, 14 stációból álló kálváriája is. Mint minden dunakanyari kálváriáról, a kilátás innen is fantasztikus, a kis kápolna előtti padokon pedig nyugalomban lehet figyelni az alattunk zsibongó várost, és beazonosítani egy-két látnivalóját.

Kápolna a Szent Tamás-hegyenForrás: Pénzes Gyöngyvér

Alig pár percnyi sétára innen található a Duna Múzeum, melynek egyik legérdekesebb része lehet az úgynevezett vízeum, mely a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat mutatja be. Emellett helyet kap benne a hajózástörténet és a fürdéstörténet, de még a Balatonnal és a szódavízzel kapcsolatos történetek is, szóval minden, ami víz.

A Vízivároson át a bazilikáig

Ha fel akarjuk fedezni Esztergomot, akkor mindenképpen érdemes egy sétát tenni a Kis-Duna sétányon, és bejárni az Érseki Vízivárost, amely a Várhegy alatt helyezkedik el. Itt található többek között a prímási palota, benne a Keresztény Múzeummal, amely Esztergom egyik meghatározó, neoreneszánsz stílusú épülete.

A prímási palota és a vízivárosi plébániatemplom a bazilikából szemlélveForrás: Wikipedia/szabadoszoltan

Itt található egy török hódoltság idején épült dzsámi is, szintén múzeummal a belsejében. Rajtuk kívül azonban még több templomra és kápolnára is bukkanhatunk itt, a hangulatos utcácskákról és a kedves lakóépületekről nem is beszélve. Érdemes innen felkanyarodni a macskalépcsőre, amelyet követve a város emblematikus épületéhez, a bazilikához jutunk.

Graffiti a bazilikához vezető macskalépcsőnForrás: Pénzes Gyöngyvér

A bazilika teljes neve Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház. A helyén álló eredeti templomot Szent István építtette a Várhegy közepén, ezt azonban 1180-ban tűzvész pusztította el. A most álló épületet a 19. században építették, és 1856-ban szentelték fel Ferenc József jelenlétében. A bazilika teljes felújítása jelenleg is tart, és a tervek szerint 2023-ra készül el, de a munkák alatt is látogatható marad (erről bővebben itt olvashat).

Az esztergomi bazilika (Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a bazilikáról!)Forrás: Pénzes Géza

Magyarország legnagyobb egyházi épülete az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, ami európai viszonylatban is nagynak számít. Ide ellátogatni szinte kötelező program. Az épület bejárása, részleteinek felfedezése igazi vizuális élmény, utána pedig érdemes felmenni a kupolába, ahonnan mellbevágóan szép a kilátás a szélrózsa minden irányába.

A kilátás és az épületrészletek mindenütt mesések (Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a bazilikáról!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ahogy azonban korábban utaltunk már rá, a bazilika nemcsak belülről lenyűgöző. A hatalmas épület elképesztő látványt nyújt a környék sok helyéről nappal és éjjel, kivilágítva is: a Dunáról, a szemközti Szlovákiából vagy Esztergom különböző pontjairól. (A várossal szemközt lévő Párkányban tett kirándulásról itt olvashatja korábbi beszámolónkat – a szerk.)

A bazilika mindenhonnan impozáns látványt nyújt (Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a bazilikáról!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Egy szűk napba nagyjából ennyi fért bele, de a belváros hangulata, a még meg nem látogatott helyek visszahúzzák az egyszeri látogatót. Egy naplementét vagy napfelkeltét megnézni a Várhegyről például mindenképpen érdekes program lehet a közeljövőben.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Megkergette a horgászt egy hatalmas aligátor Floridában – videó

Az alábbi videót a floridai Everglades mocsárvidéken készítették, ahol egy férfi horgászott kora reggel. Hirtelen egy több mint 3 méteres aligátor rontott rá a...

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -