Rálőttek, eltörte egy Oscar-díjas színésznő csontját, most címet védhet a UFC-ben

Ezt olvasta már?

Valentina Anatolievna Shevchenko még csak 32 éves, de ha már most úgy döntene, hogy életrajzi könyvet írna, akkor az olyan lenne, mint egy 21. századi Indiana Jones történet, csak női főszereplővel. Túlzásnak hangzik? Pedig egyáltalán nem az. Kezdjük azzal, hogy ma már sem az ország, sem a város nem létezik abban a formában vagy azzal a névvel, ahol született. 12 évesen, míg mások a kamaszkorral voltak elfoglalva, ő már kiütött a ringben egy nálánál tíz évvel idősebb felnőttet. Huszonéves korára szó szerint végigbunyózta az egész világot és egy perui étteremben edzés után lövöldözésbe keveredett. Ha mindez nem lenne még elég, küzdősport tudása miatt beválogatták egy filmbe, ahol az Oscar-díjas színésznőnek, Halle Berry-nek a csontját törte. November végén pedig a UFC-ben védheti meg a világbajnoki övét, immáron negyedszer.

A világ legnagyobb ketrecharc-szervezeténél előfordult már olyan, hogy egy nagy, számozott gálán, az egyik címmeccs előtt kiesett egy harcos sérülés miatt. Olyan is volt már, hogy testvérek verekedtek a UFC égisze alatt más-más súlycsoportban, más-más gálákon. Azonban a UFC 255-ön lesz az első olyan kártya a szervezet történetében, amelyen, egyazon eseményen, ugyanabban a súlycsoportban két testvér fog egyszerre bunyózni. Ráadásul a fiatalabb a társfőmérkőzésen védheti meg a légsúlyú világbajnoki övét.

Magyar idő szerint november 22-én hajnalban rendezik a UFC következő számozott gáláját Las Vegasban. A helyszín a szervezet világszínvonalú edzőközpontja lesz, ahol a koronavírus miatt zárt kapuk mögött csapnak össze a sportolók. Eredetileg az egész esemény fő mérkőzését a légsúly férfi világbajnoka, Deiveson Figueiredo vívta volna a korábbi harmatsúlyú UFC-elsővel, Cody Garbrandttal.

Ez a párosítás már csak azért is érdekesnek hangzott, mert a kihívó gyakorlatilag egyből címmeccsel mutatkozhatott volna be ebben a súlycsoportban. Erre azonban nem kerül sor, mert október elején elszakadt Garbrandt bicepsze, így nem tudja vállalni a bunyót, helyette Alex Perez verekszik majd.

Cody Garbrandt (bal oldalon) sajnos nem az egyetlen korábbi világbajnok, aki sérülés miatt nem tud a UFC 255-ön bunyózni.Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mike Stobe

Aztán október végén jött az újabb rossz hír a rajongók számára, egy másik korábbi világbajnok, Robbie Lawler is kiesett a programból sérülés miatt. Így Mike Perry ellenfeleként Tim Meanst láthatjuk majd a váltósúlyú összecsapáson.

A sérülések és változtatások szerencsére a társfőmérkőzést elkerülték, amelyen a szervezet női légsúlyú világbajnoka, Valentina Anatolievna Shevchenko védheti meg a címét Jennifer Maia ellenében.

A regnáló elsőnek a nők mezőnyében nem volt éppen könnyű útja sem a UFC-ig, sem a csúcsig. Ha lehet azt mondani valakire, hogy már a születésekor sem voltak a legszerencsésebbek a körülmények, akkor Valentina Anatolievna Shevchenko esetében ezt egészen bátran állíthatjuk.

1988. március 7-én született a Szovjetunióban, azon is belül Frunzében, amelyet 1991 óta Biskek néven ismerhetünk, mint Kirgizisztán fővárosát. Egy ukrán család gyermekeként látta meg a napvilágot, ennek ellenére később orosznak vallotta magát, a nyelvet egyébként anyanyelvi szinten beszéli.

Robbie Lawler sem a legjobb formájának örvend napjainkban.Forrás: AFP/2015 Getty Images/Derek Leung

A sport már korán fontos részét képezte az életének, mindössze ötéves volt, amikor elkezdett taekwondozni. Tette mindezt édesanyja és bő két esztendővel idősebb nővére hatására, akik mind a ketten jártasak voltak a küzdősportban.

Nos, mint kiderült a család női vonala rendkívül tehetséges a harcban. Valentina 12 évesen már thai-boksz tapasztalatokkal is felvértezve egy hivatalos mérkőzésen kiütötte a nála tíz évvel idősebb, azaz 22 éves felnőtt ellenfelét. Ekkor kapta meg gyorsasága és veszélyessége miatt a „Golyó” becenevet az edzőjétől, Pavel Fedotovtól.

Thai-bokszban egyébként az amatőrök között 2003. és 2014. között nyolcszor is világbajnok tudott lenni. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérnie, hogy ebben az időszakban az állóharc mellett az MMA világában is folyamatosan bizonyított. Igazi koránérő típusként 15 évesen mutatkozott be a profik között a ketrecharcban, rögtön egy második menetes TKO-s győzelemmel. Ez a bunyója Kirgizisztánban volt, de mellette

igazi világutazóként Kazahsztánban, Dél-Koreában, Oroszországban, az Egyesült Államokban és Peruban is gyűjtögette a győzelmeket. Utóbbi országba testvérével és edzőjével együtt költözött ki 2008-ban.

Valentina Anatolievna Shevchenko (bal oldalon) szoros meccsel debütált a UFC-ben.Forrás: AFP/2020 Getty Images/Ronald Martinez

A UFC-ben 2015 decemberében harcolt először, addigra már 11-1-es profi mérleget sikerült összehoznia. Ekkor egy szoros mérkőzésen végül csak megosztott pontozással tudott győzni Sarah Kaufman ellen. A jó kezdet után a 2016-os év, különösen annak első fele sem az oktagonban, sem azon kívül nem alakult tündérmesébe illően Valentina számára, sőt.

Március 5-én, két nappal a 28. születésnapja előtt az az Amanda Nunes állt előtte a ketrecben a UFC 196-os eseményén, akit már akkor is a világ egyik legjobbjaként tartottak számon. Valentina végigbunyózta a háromszor öt percet, amelynek végén egyhangú pontozással a brazil riválisának a kezét emelték fel. Ugyanakkor azt is el kell, mondjuk, Nunes mostani mérlegét megnézve, a nyertes meccseinek 80%-át idő előtt fejezte be, így vele egy végigharcolt meccs önmagában is jó eredménynek számít.

Amanda Nunes (bal oldalon) jelenleg a UFC-ben két súlycsoportban is világbajnok.Forrás: AFP/2017 Getty Images/Christian Petersen

Sajnos tavasszal történt még valami, ami erősen beárnyékolta az orosz versenyző 2016-os évét. Egy vasárnap este a napi edzés után Valentina úgy döntött az edzőjével, hogy közösen elmennek egy helyi, limai étterembe vacsorázni. Békésen ettek, amikor három bukósisakos, felfegyverzett férfi rontott be a vendéglőbe.

Ketten a kasszához mentek, míg a harmadik az ott fogyasztó vendégeket kezdte el kirabolni. Amikor már majdnem odaért az MMA-harcoshoz és Pavel Fedotovhoz, akkor az edző úgy döntött, hogy nem várja meg, amíg a támadó esetleg megtalálja nála a fegyverét, így inkább elővette a pisztolyát és tüzet nyitott a rablóra.

Több mint egy tucat lövés dördült el az étteremben, a támadók közül az egyikük meghalt, Fedotov is súlyosan megsérült, őt hasba lőtték a tűzpárbajban. Az edzőt természetesen azonnal kórházba szállították, ahonnan a felépülése után egyből ment vissza a terembe, hogy újra kezelésbe vegye tanítványait, köztük a Shevchenko nővéreket.

Az esetet követően Valentina egy Facebook-bejegyzésben szólt a követőihez, ahol leírta, hogy köszönettel tartozik Fedotovnak, mert nemcsak őt, hanem a többi vendéget is megvédte ezzel az akciójával. Ezen felül azt is hozzátette, azért kellett használnia az edzőjének a fegyverét, mert ha a támadók találták volna meg nála, valószínűleg rendőrnek hitték volna, és azonnal lelövik.

A szörnyű események után az akkor 28 éves bunyós júliusban ismét ketrecbe lépett és egy ötmenetes háború végén egyhangú pontozással megverte a korábbi boksz- és UFC-világbajnokot, Holly Holmot. Az igazán nagy áttörés a karrierjében 2018. december 8-án jött el, amikor a légsúlyú világbajnoki övért harcolhatott egy egykori thai boksz és UFC-bajnokkal, Joanna Jedrzejczyk-vel.

A 25 perces kőkemény, jó iramú és magas színvonalú összecsapás végén a súlycsoport legjobbjának járó övét Valentina derekára tették, aki azóta már háromszor is megvédte azt.

A meccsek és az edzések mellett pedig még arra is futotta a bajnoknak, hogy elvállaljon egy kisebb filmszerepet is, ráadásul nem is akárki mellett játszva. Az Oscar-díjas Halle Berry főszereplésével 2020 őszén mutatták be a „Bruised” cím filmet, amelyben az amerikai sztár egy szebb napokat is látott MMA-harcos anyukát alakít.

A forgatáson Valentina egy másik bunyóst alakított, és össze is verekedett a vásznon a színésznővel. Berry utólag elmondta, hogy: Néhány igazi rúgással is megkínált…és azok tényleg eltörték néhány csontom. Egy vadállat, de nem tudtam volna nála jobb tanárt, filmbéli partnert és ellenfelet kérni.”

Valószínűleg tényleg rendkívül realisztikusan sikerülhettek a verekedéses jelenetek, mert a filmben a kettejük harcánál asszisztáló bíró, aki egyébként a való életben is MMA-meccseken bíráskodik, azt mondta: „Ember, azt gondoltam, hogy egy igazi harcot nézek”.

A filmet egyébként Halle Berry is rendezte, így akár mind a bunyó, mind a filmkészítés kapcsán kikérhette az orosz versenyző tanácsait, aki még korábban filmrendezésből szerzett diplomát a kirgiz Művészeti Egyetemen.

Magyar idő szerint november 22-én nem forgatáson kell Valentinának bizonyítani, hanem az oktagonban, ahol negyedszer is megvédheti a címét, ezúttal az ellenfele Jennifer Maia lesz. A jó bokszolói alapokkal rendelkező brazil kihívó 2009. decembere óta küzd a ketrecben, és eddigi 25 mérkőzéséből 18-szor hagyhatta el győztesen azt.

A gálán pedig az ültető mérkőzések egyikén még Valentina előtt a nővére, Antonina is megméretteti magát, az ő riválisa a brazil Ariane Lipski lesz majd.

A Shevchenko nővérek, ha nyernek és egy ideig nem találnak legyőzőre, akkor a UFC elnökét ismerve, még azon sem lepődnénk meg, ha egyszer csak igazi testvérháborút láthatnánk a ketrecben a világbajnoki övért. Mondjuk, ahhoz még nagyon sok mindennek kell összejönnie az oktagonban.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában