Új múzeum nyílt Pompejiben, nézzen képeket róla!

Ezt olvasta már?

Új állandó múzeumot avattak hétfőn Pompejiben, az Antiquariumot, amely az antik romváros történetét tárja a látogató elé az i.e. 4. századtól egészen addig, amíg a települést elpusztította a Vezúv kitörése.

Az Antiquariumot 1873-ban és 1874-ben Giuseppe Fiorelli építette a Vénusz-templom közelében. Eredetileg is kiállítócsarnoknak készült, ahol az ókori eltemetett városban 1748 óta feltárt műemlékeket mutatták be. Az épület azonban a második világháború bombázásaiban súlyos károkat szenvedett. Helyreállították ugyan, de az 1980-as földrengésben olyan súlyosan megsérült, hogy be kellett zárni. 2016-ban látogatóközpontként nyitották meg, majd az azóta elvégzett teljeskörű felújítások nyomán a napokban Pompeji történetét elmesélő állandó múzeumot avattak fel benne.

Az antik romváros olyan híres kincsei kaptak méltó bemutatóhelyet, mint az aranykarkötők házának híres freskói, a Menander-ház ezüstkincsei, valamint a legújabb feltárások anyagai közül az Orion-ház stukkói vagy az úgynevezett kerti ház elefántcsontból, bronzból és kerámiából készült amulettjei.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a múzeumról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Controluce via AFP/ELIANO IMPERATO/Eliano Imperato

Az olasz kulturális intézményekhez hasonlóan Pompeji is zárva tartott 2020 nagy részében a koronavírus-járvány miatt. Január 18-án újra kinyithatott, ám alig van látogató a korábbi napi nyolcezer emberhez képest. Látogatóink 80 százalékát elveszítettük, ami azt jelenti, hogy elvesztettük jegybevételeink 80 százalékát is” – mondta Osanna a megnyitón, hozzátéve azért, hogy a régészeti park állami támogatásban részesül veszteségei mérséklésére.

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része, Olaszország egyik legkedveltebb látványossága.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img