Népszerű a nyaralóhajózás a Tiszán

Ezt olvasta már?

Egy szelfiző óriáspanda-szobor lett a turisták kedvence Szecsuanban

Egy szelfiző óriáspandát formázó szobor vált a látogatók kedvencévé az állatfaj otthonaként híres délnyugat-kínai Szecsuanban - számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség pénteken. A...

Tavaszi kirándulás a Cserhátban, a legjobb hazai túracélpontok egyikében

A Cserhát szelíd lankái és mesés kilátópontjai mindig is a kedvenc túracélpontjaink közé tartoztak. Idén még több részét szeretnénk felfedezni, így március elején -...

Megpróbálta kinyitni az ajtót repülés közben egy utas – videó

Megszakította útját, és másik repülőtéren szállt le a Spirit Airlines gépe, miután egy utas menet közben ki akarta nyitni az egyik kijáratot. A repülő Ohióból...

Felvették a pilótafülkéből, ahogy villám csap a repülőbe – videó

Az alábbi videót Panamaváros közelében készítették, ahol villámcsapás ért egy Los Angelesből érkező repülőt. A hatalmas kisülést a pilótafülkében lévő kamera rögzítette. A 140...

Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos – közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos elmondta, hogy mind a 20 nyaralóhajót üzembe helyezték, és a program hozzájárul a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog turizmusának fellendítéséhez a következő években. Döntően magyar vendégek veszik igénybe a szolgáltatást, a külföldi vendégek aránya 10 százalékos.

A kormány döntésének megfelelően a Nyaralóhajózás program már kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásként működik, a tervek szerint ősztől Szép-kártyával is tudnak fizetni a vendégek – tette hozzá Révész Máriusz, és megjegyezte, hogy a kormány mindezzel jelentős lendületet adott a térség turisztikai fejlődésének. Ahogy azzal is, hogy a csütörtökön megjelent rendelet szerint a kiskörei raftingpálya tervezésére vonatkozó elképzeléseket jóváhagyták, így ott akár olimpiai verseny lebonyolítására is alkalmas pályát lehet kiépíteni. A kajak-kenu szövetséggel együttműködésben komoly vízitúramegállóhely-fejlesztések is vannak a térségben, így látható, hogy “a Tisza-tó és a térsége fellendülésre van ítélve” – fogalmazott.

Nyaralóhajó a TiszánForrás: Facebbook/Nyaralóhajózás

Kárándi Zoltán, a Mahart Nyaralóhajózás Program igazgatója közölte: a 20 magyarországi nyaralóhajóból 18-at kiadtak a napokban, hétfőn elindították az őszi kampányt, ebben szeptemberre és októberre a vendégek akár 35 százalékkal alacsonyabb áron is foglalhatnak egyhetes hajózást. Az 5 napos hétközi hajózás és a 4 napos hosszú hétvégi hajózás 25 százalékos, a 3 napos hosszú hétvége pedig 20 százalékos kedvezménnyel foglalható. Júliustól akár egy napra is lehetett hajót bérelni, 1-2-3-4 napos foglalások is lehetségesek, rugalmas indulással.

A Mahart közleménye szerint Tokaj báziskikötőből indulva, a Bodrogon haladva, ki lehet kötni a Tokaj belvárosi kikötőben, Sárazsadányban, Bodrogolasziban, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen. Tokajból indulva és a Tiszán haladva elérhető kikötők: Tímár és Tiszabercel. Kisköre báziskikötőből elérhető Tisza-tavi kikötők Kisköre báziskikötő, Szalók Yacht Klub, Abádi kikötő, Sarud kikötő, Tiszaörvény – Szabics kikötő, Tiszafüred – Stég kikötő, Tiszafüred – Balneum kikötő, Poroszló – Fehér Amúr halászcsárda kikötő. A nyaralóhajókkal mintegy 300 folyamkilométer, és a teljes Tisza-tó hajózható.

A kormánybiztos kitért arra, hogy a tiszai nyaralóhajó-programnak a koronavírus-járvány – a turizmus többi területéhez hasonlóan – jelentős nehézségeket okozott. Áprilisban gyakorlatilag minden külföldi előfoglalást visszamondtak. A hajók Magyarországra szállítása két hónapot késett, a kikötők építése és engedélyezése elhúzódott, a képzésre jogosító vizsgát nem lehetett letenni. A bizonytalanság miatt sem belföldön, sem külföldön nem lehetett időben elkezdeni a nyaralóhajózást bemutató kampányt.

Fokozta a nehézségeket, hogy június közepétől a Tiszalöki zsilipet egy évre lezárták, a hajózási útvonalat kettévágták.Új útvonalakat kellett szervezni, és a tervezettnél nagyobb báziskikötőt kellett építeni Tokajban. A Mahart Zrt. szakembereinek sikerült úrrá lenni a nehézségeken – hangsúlyozta.

Kárándi Zoltán kiemelte: a program elindításában az önkormányzatok, a vízügy, a közlekedési hatóság, a vízirendészet, valamint a vízimentők is részt vettek. A kormány 2017 végén kormányhatározatban döntött az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról, amire 4,6 milliárd forintot biztosítottak, az építkezés 2019-ben indult, a munka nem áll meg.

A nyaralóhajózási programban a francia Nadia Grouphoz tartozó Nicol’s Yacht gyárából érkeztek hajók. A vadonatúj, 20 egységből álló magyar flottát az Estivale család Quattro, Sixto és Octo típusai alkotják. A 2-4-8 személyes hajók mindegyike két ággyal kiegészíthető.

Révész Máriusz közölte: Tokajban az előzetesen tervezettnél nagyobb kikötőt kellett építeni, amelyben helyet kapott az Aggteleki Nemzeti Park és a vízimentők egy-egy irodája is, sőt az egységes vízimentést a Tiszán, Bodrogon és a Tisza-tavon a nyaralóhajózási programban szervezték meg. Kiskörén a báziskikötő őszre készül el, amiben helyet kap a vízirendőrség is. A tiszalöki zsilip szintén jövőre áthajózható lesz, így még érdekesebb lehet a vendégeknek a Tisza-tó vagy Tokaj régió felfedezése. A kikötési pontok folyamatosan épülnek, már a teljes szakaszon kiépült az infrastruktúra.

További információkat a nyaralóhajózásról itt talál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Május 3-tól ismét nyit a Vatikáni Múzeum

Május 3-tól ismét nyitnak a vatikáni múzeumok és kertek. A járvány miatt a látogatóknak előre kell jegyet foglalniuk a Vatikáni Múzeum internetes oldalán és...

Maradékmentésből jeles – teszteltük, mit tud a Munch

Az összes húsvéti recept Perfekt ünnepi főfogás húsvétkor Green Kitchen Bulgurból...

Nem cukrászda, hanem sütibolt, de annak tökéletes! Megnyitott A Sütis!

Cukormentes Megérkezett az alakbarát, mégis zseniálisan finom sajttorta! A legjobb kalácsok ...

7 nap 7 recept – válogatás a legújabb receptjeinkből

Az összes húsvéti recept Egy kis olasz, húsvéti gasztrokalandozás Az összes húsvéti recept ...

5 krémes pudingrecept, amitől eláll a szavad | Street Kitchen

Laktózmentes Tejfehérje és tojásallergiások figyelem! Szerintünk akkor is el fog fogyni, ha megduplázzátok...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -