Megnyílt a világ legmélyebb medencéje Lengyelországban – képek

Ezt olvasta már?

A Varsótól 50 kilométerre lévő Mszczonówban átadták a világ legmélyebb medencéjét, amely a koronavírus-járvány ellenére is nyitva tarthat. A rekordot azonban hamarosan megdöntheti egy angliai létesítmény.

A Deepspot nevű létesítmény fő látványossága az a lyuk, amely a vízfelszíntől számítva 45,5 méteres mélységig hatol le. A tervezők szerint nemcsak a mélység, hanem a víz átlátszósága is különleges: az oda leereszkedő búvárok úgy érzik majd magukat, mintha az űrben lebegnének, és nem lenne körülöttük víz. Utóbbiból egyébként 8 ezer köbméter fér a medencébe, ami több mint húszszor annyi, mint egy átlagos, 25 méteres medence űrtartalma – írja a France 24.

A képre kattintva megnézheti a létesítmény terveit és az építkezést!Forrás: Facebook/Deepspot

A víz hőmérséklete valamivel melegebb, mint a hagyományos medencéké, így a víz alatt eltöltött hosszú idő ellenére sem kell feltétlenül búvárruhát venni a gyakorlatozáshoz. A normál uszodákkal ellentétben a létesítményt nem érintik a koronavírus-járvány miatt Lengyelországban elrendelt bezárások, mivel oktatóközpontnak számít, amely tanfolyamokat kínál. A 40 millió zlotyba (3,3 milliárd forint) került medence mellé egy szállodát is terveznek építeni, amelynek szobáiból öt méteres mélységben figyelhetik majd a vendégek a búvárokat.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a már megnyitott medencéről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Wojtek Radwanski

A világ legmélyebb medencéjével korábban az olaszországi Montegrotto Terme büszkélkedhetett, Padovától nem messze. Az Y-40 Deep Joy 42,15 méteres mélysége egy 14 emeletes épület magasságának felel meg (itt megnézheti egy videón, milyen oda lemerülni). A Deepspot ezt túlszárnyalja, ám a csúcsot tőle is átveheti majd 2021-ben az angliai Colchesterben épülő Blue Abyss, amelyet 50 méter mélyre terveznek.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában