Megjelent a rendelet, így változnak a magyar határzár-szabályok!

Ezt olvasta már?

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A kormány több lényeges ponton írja át a szeptember elsejétől életbe lépett magyar határzár szabályozását – derül ki a pénteken megjelent közlönyben található kormányrendeletből.

  • A magyarországi kulturális intézmény foglalkoztatottja, ha külföldön megrendezésre kerülő kulturális rendezvényen fellépőként vagy technikai személyzetként való részvételét követően lép be Magyarország területére, ők magyar állampolgárral azonos megítélés alá esnek. Vagyis ők is beléphetnek az ország területére, csak 14 nap karanténra kötelezettek, ami kiváltható két PCR-teszttel.
  • Eddig csak az idehaza elvégzett PCR-teszteket fogadhatták el a magyar hatóságok. Most ez is a könnyítés irányában változik: “azt a vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja”.
  • Külön szabály vonatkozik mostantól “az üzleti, illetve gazdasági célú utazásra”. Ennek értelmében “ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet”. Ha az igazolást illetően kétség merül fel, akkor a szokásos belépési szabályokat kell alkalmazni (szűrés, karantén, PCR-teszt).
  • Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet – mondja ki szintén a rendelet.
  • A Magyarország területén megrendezésre kerülő kulturális rendezvény fellépője, technikai személyzetének tagja beléphet Magyarországra a megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett PCR teszttel.

Lényeges pontja az Orbán Viktor által jegyzett kormányrendeletnek, hogy az a kihirdetést követő napon lép hatályba, vagyis a határátkelést sok tekintetben megkönnyítő szabályokat már szombattól kell alkalmazni.

Ahogy a péntek esti döntés megjelenésekor is értékeltük: a mostani változtatások a határzárral kapcsolatos legfontosabb kritikákra reagálnak. Komoly könnyítés ugyanis az üzleti célú utazás mind a magyarok, mind a külföldiek számára. A szabályozás fényében és a keddi hiányos ellenőrzési gyakorlat ismeretében könnyen lehet, hogy ez a gyakorlatban azt fogja eredményezni, hogy sokan bejöhetnek az országba úgy, mintha nem is lenne határzár.

A friss rendelet szövegéből az is leszűrhető, hogy csalódniuk kellett azoknak, akik a járvány látványos felfutását látva a járványügyi szabályok szigorítására számítottak. A jelek szerint a kormány nem érzi még úgy, hogy ennek itt lenne az ideje. Helyette példamutatással igyekszik a kormány reagálni az egyre súlyosabb helyzetre.

Címlapkép: Feltorlódott kocsisor az osztrák-magyar határon, Nickelsdorf közelében 2020. szeptember 1-jén hajnalban. A koronavírus-járvány miatt hozott szigorítások értelmében a mai naptól külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, valamint a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra főszabály szerint 14 nap karantén vár. A határon ingázók legfeljebb 24 órát tölthetnek a másik ország 30 kilométeres határmenti sávjában, és külön szabályok vonatkoznak a kapcsolt vállalkozások utazóira is. Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img