Napfényes teraszt és a város legjobb croissant-ját hozta Budára a Freyja

Ezt olvasta már?

Ezt az amerikai klasszikust is lehet még túr(b)ózni egy kicsit!

Egy jó tésztasali mindig életmentő

Ha nem célirányosan megyek, biztos nem hiszem el, hogy egy sportpályára kell behajtani, hogy a város legújabb croissant-ozójához érjek. De nem tévedtem: a budai hegyek között skandináv hangulat, hatalmas terasz, vidámság és croissant vár. Azonnal beleszerettem az egészbe, a croissant-okba pedig már korábban a Szövetség utcában.

Dormán Péter és Markovics Gergely két éve nyitották meg Freyja – The Croissant Story nevű helyüket egy nem kevésbé meglepő helyen, a Keleti pályaudvar közelében fekvő Szövetség utcában. (Erről itt emlékeztünk meg.) Így tulajdonképpen nem is kellene csodálkoznom azon, hogy ezúttal is eldugott helyet választottak. Akkor hosszan áradoztam a helyről, ahol hetente 200 kiló francia vajból sütik a kézzel hajtogatott croissant-t.

Egyelőre bent sajnos nem lehet fogyasztani. Fotó: Freyja.

Három nap alatt bezárt minden

A járványt aztán természetesen ők is nagyon megszenvedték. Gyakorlatilag a csúcson voltak tavaly márciusban, amikor egyik napról a másikra be kellett zárni. Akkor napi több mint kétezer croissant-t sütöttek, volt, hogy az utcán állt a sor.

A zárást most is nagyon nehezen élik meg, ráadásul azt is végig kell nézniük, ahogy szinte minden héten lehúzza a rolót valamelyik kávézó, amelyik a járvány előtt még tőlük rendelt. Több mint harminc kávézóba szállítottak. Azt viszont hozzáteszik, hogy a pesti üzletük forgalma nem csökkent jelentősen. A törzsvendégek ugyanúgy bejönnek, kitartanak mellettük és elviszik a napi croissant-jukat.

A Freyja a Szövetség utcában, még a vírus előtt. Fotó: Freyja

A tavaszi zárást követően a forgalmuk közel 70 százalékkal esett vissza. Jellemző azonban a vérbeli vendéglátósokra, hogy ilyen helyzetekből is simán felállnak. Gergő és Péter a májusi újranyitás után azonnal a terjeszkedésen kezdett gondolkodni. A Vadaskert utcai helyszín már két éve üresen állt, amikor a tulajdonos megkereste Péteréket, hogy nincs-e kedvük Budán is nyitni valamit. 

Freyja croissant végre Budán is

„Először pop-up jelleggel nyitottunk meg nyáron, ami hatalmas siker volt. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, nagyon örültek nekünk a környéken lakók. Sajnos azt vettük észre, hogy hiába épültek hidak Buda és Pest között, szinte egyáltalán nincs átjárás. Hiába szereti valaki a termékeinket, nem jön át érte a Szövetség utcába. Ezért is döntöttünk úgy, hogy belevágunk egy budai üzletbe is. Persze előbb alaposan felújítottuk, hiszen számunkra fontos a szép, skandináv hangulatú környezet.”

Kacsamájas-körtés croissant: egyszerűen tökéletes. Fotó: Freyja

Végül hivatalosan december 11-én nyitottak, bár ekkor már csak elvitelre lehetett vásárolni. Így élesben még nem volt lehetősége a közönségnek kipróbálni a helyet, de az már most látszik, hogy nagyon népszerű lesz – már ha egyszer újra be lehet majd ülni valahova. Bár őszintén szólva én nem is bentre ültem volna, ha lehet, hanem ki, annyira szép volt az idő.

Annak ellenére, hogy nem lehet helyben fogyasztani, kifejezetten sokan voltak, állandóan nyílt az ajtó, gyorsan fogyott a croissant. Végül meg is kellett mentenem magamnak egyet a kedvencekből, a kacsamájas-körtésből, mert vészesen fogyott. A kínálatot egyébként háromhavonta megújítják, és igyekeznek a szezonhoz igazítani, de persze vannak olyan népszerű ízek is, amelyek mindig kaphatók. Ilyen például a már említett kacsamájas, és mindenki kedvence, a pisztáciás. 

Tavaszi hangulat a budai Freyjában. Fotó: Kalas Györgyi

Kóstoljátok meg a mangósat!

Az új kollekcióból feltétlenül és mindenképpen ajánlom a mangós-maracujás-kókuszosat, mert egyszerűen elmondhatatlanul finom. Nem sima croissant, hanem egy gasztronómia remeklés. Igaz, ez egyben a legdrágább is, de rögtön hozzátenném azt is, hogy szerintem a legtöbb édes töltött croissant kétszemélyes. Én legalábbis a sósakkal megbirkózom, de az édeseket csak többszöri nekifutásra szoktam tudni megenni.

A mangós-maracujás-kókuszos lett a kedvencem. Fotó: Kalas Györgyi

Főleg a csokisat, ami nemrég teljesen átalakult, és fullra van Valrhona tejcsokival. Találtok csokit magában a tésztában, a croissant tetején és a kettévágott croissant-ba vastagon beletöltve krém formájában. Igazi különlegesség még a dán eredetű tebirkes, aminek a rétegei közé marcipánt hajtogattak, a tetejét pedig mák ízesíti. 

Ha egyszerre többet kóstolnátok, akkor a Freyja-dobozokat ajánlom, amelyek 5 croissant-t tartalmaznak, és az áruk 4500 Ft. A dobozoknak havonta változik az összeállítása, új doboz érkezik például a croissant világnapjára (január 30.) és Valentin napra is! A mostani dobozban benne van a csodás mangós és a fullos csokis is, úgyhogy, javaslom, ezzel kezdjetek!

Freyja-doboz. Fotó: Freyja

Minden croissant-t ki is szállítanak egyébként, ráadásul saját maguk, hogy ne kelljen emelniük az árakat. Egyéb újdonság is van egyébként a Freyja háza táján, ugyanis már a búzát is maguk termesztik a liszthez.Idén már 10 hektárra vetettek, Péter apukája segítségével, hogy egész évre elegendő legyen a termés. 

Addig is lesznek szerencsére programok, amíg nem lehet ismét vendégeket fogadni. Februártól indulnak például a Freyja-túrák a tulajdonosok vezetésével, környékbeli túraútvonalakon. A csatlakozók nemcsak egy remek programot, de természetesen croissant-okat is kapnak, és az új helyhez hasonlóan minden túra gyerek- és kutyabarát. 

A híres csokis croissant. Fotó: Freyja

Péter és Gergő többször hangsúlyozták, hogy nagyon szívesen nyitnának már. „Aki szereti a vendéglátást, mint ahogy mi is, annak borzasztó megélni, hogy folyamatosan el kell küldenie a vendégeket. Szeretnénk már őket végre vendégül látni, emellett persze unatkozunk otthon. Nem tudjuk kiélni a kreativitásunkat, pedig rengeteg ötletünk van, amit szeretnénk megvalósítani.”

Én már nagyon várom, hogy a városlakók végre birtokba vehessék a szép napos teraszt. Addig azonban a teljes Freyja-választékot eléritek náluk.

Freyja – the Croissant Story (Buda) – 1021 Budapest Vadaskerti utca 1-3.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában