Bíró Lajos süti a rántott húst és pirítja neked a tésztát a Fény utcai piacon

Ezt olvasta már?

Egy újabb szuper rizses hús variáció

A megbarnult banánok itt lesznek a legjobb helyen

Mint nemrégiben mi is beszámoltunk róla, januárban bezárt a Hold utcában a Belvárosi piac, több hely végleg meg is szűnt, mások pedig máshol folytatják tovább. Bíró Lajos is költözött, méghozzá Budára! A Buja disznók és a Séf utcája összeolvadt, de még mindig a város egyik legjobb rántott húsát sütik!

A Fény utcai piac kétségkívül a város egyik legjobbja. Szeretek oda járni, mert tényleg minden kapható egy helyen. Ott van például a kedvenc sajtboltom, meg a kedvenc fűszeresem is, de a hentesekre sem lehet panasz. A hely hangulata, mondjuk, nem túl kellemes, szűk és sötét, és ha ez még nem lenne elég, állandóan az ember sarkában vannak a biztonságiak, mintha nem vásárolni ment volna, hanem azért, hogy valami garázdaságot kövessen el – természetesen maszk nélkül. Velem ott még sose voltak kedvesek. És még enni sem lehet egy jót. Legalábbis eddig nem lehetett.

Buja Disznó-k Buda a Fény utcai piacon. Fotó: Kalas Györgyi

Megint Buda járt jól: megjött Bíró Lajos

Szerencsére ez most megváltozni látszik, hiszen Bíró Lajos itt nyitotta meg az új, Buja Disznó-k Buda nevű helyét, és mint elmondta, feltett szándéka, hogy a járvány után is marad. Ha lesz lehetősége, azért visszatér majd Pestre is, ahol mindenképpen szeretné megtartani a két másik üzletet a Hold utcában, de a piac sorsa egyelőre kérdéses.

Az étlap érthetően a falon. Foró: Kalas Györgyi

Bíró úgy véli, Budapestnek turisták nélkül is el kell tartania egy gasztropiacot. Náluk a vendégek hetven százaléka eddig is magyar volt, de miután a környékbeli irodák mind áttértek home office-ra, eltűntek az ebédvendégek. Budán viszont van élet, és ezt érzik is az új helyen: a tulajdonos szerint a járvány ellenére nagyon sokan térnek be hozzájuk elviteles ebédért.

Az új hely egy kicsit a Buja disznók és a Séf utcájának az összegyúrása, bár a hangsúly inkább az előbbin, azaz a húsos ételeken van. A jövőben azonban szeretnének majd kissé bisztrósabb irányba menni, és finomítani a kínálaton, hiszen itt végre lesz lehetőség szépen tálalni. A cél az éttermi minőség, de jóval alacsonyabb árakon. 

Sorban állnak a vendégek. Fotó: Facebook/Buja Disznók

Mindent kirántanak

Az étlap egyelőre fix, és főleg a rántott dolgok töltik meg. Természetesen elengedhetetlen Bíró Lajos messze földön híres rántott húsa, aminek a népszerűségét nem lehet megtörni! A jó rántott hús titka természetesen a jó alapanyag és Bíró Lajos titkos panírja, valamint a gyakori olajcsere is. Azt ajánlom, egyszer próbáljátok ki a rántott csirkecombfilét, mert isteni! És viszonylag kevés helyen van, úgyhogy én mindig lecsapok rá. A fix étlap része még a rántott kacsamáj és a rántott malacfül is. 

Ilyen nagy a malac füle. Fotó: Kalas Györgyi

Utóbbit is próbáltam, mert adok egy esélyt mindennek, de biztos nem fogom növelni az eladásokat. A kínai malacfülsaláta amúgy nagy kedvencem, de így, kirántva nem jött be. Az viszont meglepő, hogy milyen nagy füle van egy disznónak. Az meg még meglepőbb, hogy jól is lehet vele lakni! Többször is. Mondjuk, Bíró Lajosnál eleve készüljetek fel a hatalmas adagokra, én még szinte sose bírtam megenni egy teljes adag ételt. 

A rántott dolgok mellett gyakran szerepel az étlapon szalontüdő, rakott krumpli vagy éppen töltött káposzta is, pénteken pedig valamilyen húsmentes étel, többnyire krumplis vagy káposztás tészta. Köretként sült krumplit, majonézes krumplisalátát vagy céklasalátát kérhettek, utóbbi kettőt egyébként nagyon ajánlom. 

Péntekenként sólet is kapható. Fotó: Facebook/Buja Disznó-k

Gyors rendszer

A rendszer remekül működik, én még tíz percet sem álltam sorba, viszonylag gyorsan elkészült az ebéd. Ha Bíró Lajossal is akartok találkozni, akkor érdemes pénteken vagy szombaton menni, mert akkor ő maga főzi az ebédet. Persze ilyenkor készüljetek fel a hosszabb sorban állásra is. 

A Buja disznók lényege, hogy minden frissen, a vendég szeme előtt készül, mint egy gyorsétteremben, csak itt látod is a folyamatot. Pénteken Bíró Lajos mindenkinek frissen pirítja le a tésztáját kívánság szerint. De frissen főzi a bablevest is, egyszerre nem több, mint tíz adagot. Mire az elfogy, már készül is a következő. Egy ideje reggelit is adnak: legnépszerűbb a fasírtos zsemle, napi harminc-negyven darab fogy belőle. Ebbe is melegen lepirítják a fasírtot, és a zsemlét is Bíró Lajos veszi hozzá reggel a pékségben. Jelenleg szinte minden 2300-2400 Ft-ba kerül, és mellé a köret 450 Ft. Természetesen nem kell nélkülözni Bíró Lajos méltán híres vietnami májgombóclevesét sem, ennek ára 1500 Ft. Ha nem tudtok elmenni az ételekért, kiszállítást is vállalnak, este fél hétig. 

Készül a reggeli: párizsis és fasírtos zsemle. Fotó: Facebook/Buja Disznó-k

Bíró Lajos azt mondja, nehezen viseli a koronavírussal együtt járó kényszerszabadságot. „Tavasszal, amikor minden zárva volt, húsz év után ismét felültem a motorra, és mentem mindenfelé. Volt olyan nap, amikor lementem Villányba és vissza. Most azért örülnék, ha legalább a teraszok megnyitnának, hiszen szerintem lenne lehetőség megfelelő távolságra szétültetni az embereket. Ebben nem látok olyan nagy veszélyt. Addig is sokat főzök és kísérletezek” – mondta. 

Ha Bíró Lajossal készült podcastünket is meghallgatnád, akkor kattints ide!

Buja disznók, 1024 Budapest, Lövőház utca 12. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában