Ezekkel a helyekkel lett szegényebb Budapest a Covid miatt

Ezt olvasta már?

Rengeteg SAJT!!!

Ha eddig sose sikerült szépen rántanod a húst

Szinte hihetetlen, de már egy éve tart az őrület világszerte, aminek számtalan kis- és nagyvállalkozás, valamint teljes szektorok estek áldozatul, vagy kerültek a csőd szélére. A vendéglátás vitathatatlanul az egyik legnagyobb vesztese a járványnak. A túlélésre csak azoknak a helyeknek van esélyük, akik rendelkeznek megfelelő tartalékkal és/vagy sikeresen át tudtak állni a kiszállításra. Sajnos azonban egyre nő azoknak a száma, ahova a vírus elmúltával már egészen biztosan nem tudunk majd betérni. A teljesség igénye nélkül, ezért a 6 helyért már most nagyon fáj a szívünk.

Sonkapult

A hetedik kerületben található brunchozó éveken át kényeztette a környékbelieket egész napos reggelijével, és az elsők között volt náluk kapható a mára oly népszerűvé vált super bowl koncepció is. Mivel Insta-kompatibilis villásreggelijeikkel elsősorban a turistákra lőttek, így azzal, hogy gyakorlatilag egyik napról a másikra eltűntek a városból, utána nem sokáig tudtak nyitva tartani. 

Fotó: Instagram/sonkapult_budapest

Funky Pho 

Alig pár év leforgása alatt szinte már legendás levesezővé nőtte ki magát a vietnami ízekkel hódító Funky Pho. A tulajdonos-házaspár, Szabolcs András és felesége, Éva szerelemgyereke volt a Jókai tér közelében található aprócska étterem, melynek kalandos történetét könyvben is elmesélték. Mikor a Covid első hulláma visszavonhatatlanul lecsapott az éttermekre, májusban a Facebook-oldalukon jelentették be, hogy a Mozsár utcai egységük lehúzza a rolót. Némi derűlátásra ad okot, hogy ugyanezen bejegyzésben elhintették, hogy azért nem hagynak minket üres tányérral a kezünkben, és nagy erőkkel dolgoznak egy új hely nyitásán. 

Fotó: Facebook/funkypho

 A Presto

Nem is olyan messze a Funkytól, az Opera közvetlen szomszédságában működött az A Presto olasz tésztázó, aminek bezárásáról a napokban szereztem tudomást. Ezt némileg személyes veszteségnek élem meg, mert mikor a Jókai utcában laktam, nagyon sokat jártam hozzájuk. A kedves kiszolgálást ráadásul mindig extra nagy adag pasta is kísérte, így különösen sajnálom, hogy megszűntek. Bár hivatalos közleményt nem adtak ki, az Insta- és Facebook-oldaluk nyár óta nem frissült, és egyik házhoz szállító cégnél sem elérhető a kínálatuk. 

Fotó: Facebook/aprestogram

Magdalena Merlo Étterem és Kávézó

A belváros szívében található étterem 2004-ben nyitotta meg kapuit, és mint a nevéből is sejthető, az olasz konyhát népszerűsítette. Majd egy teljesen újragondolt koncepció és igényfelmérés eredményeként a békebeli magyar csárdák ízvilágát bújtatták modern köntösbe. Vendégeiket ennek – és Király utcai lokációjuk – fényében szintén jelentős részben a turisták tették ki. Hiába álltak át a kiszállításra, a második, őszi hullám térdre kényszerítette őket, így 16 év után végleg el kellett köszönniük. 

Fotó: Facebook/magdalenamerlorestaurant

KNRDY 

A fine dining éttermek a szektoron belül is különösen nagy mértékben sínylették meg az elmúlt időszakot. Ugyan jó pár magas gasztronómiával foglalkozó étterem sikerrel tudott átállni a kiszállítás valamilyen formájára, mint pl. a Laurel vagy a Costes, sokan inkább a zárás mellett döntöttek. Az amerikai stílusú steakkel hódító KNRDY is ez utóbbi mellett döntött. Bár ők „csak” bizonytalan időre zártak be, tavaly március óta nem hallattak magukról. 

Fotó: Facebook/ KNRDY

Neked Csak Dezső! 

Felbecsülni is lehetetlen, hány és hány fiatal szomját oltotta már a belvárosi söröző 32 csapjából folyó kézműves sör. Bár tény, hogy a Neked csak Dezső! elsősorban a lenyűgözően széles választékban kapható folyékony kenyeréről volt híres, mégis sokkal több volt ennél. A szokásos barfood mellett itt kapható többi fogás minőségét sem hanyagolták el, valamint nagyon korrekt volt a borsortiment is. Mindezek mellett egy olyan találkozási pont volt Budapesten, ahova bármikor szívesen beültél a barátaiddal, legyen szó csak egy laza fröccsről, vagy komoly sörszakértésről. Igaz, hogy a Rákóczi úton már nem élvezhetjük a kiszolgálását, de a csapat valamilyen formában tervezi a visszatérést. 

Fotó: Facebook/nekedcsakdezso

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában